KAFFESLABBERAS + BASAR

God gammel dugnadsånd - det er den vestlandske basartradisjon me ynskjer å hylle og relansere i ei moderne ramme komande haust i Grieghallen 27. oktober (siste dag i messehelga).

Basaren er dermed urban og lett tilgjengelig for folk flest, midt i Bergen sentrum. Me gler oss over at den kjende TV2 profilen, Eli Kari Gjengedal, også i år vil vere basarvert.

Under biletet kan du lese meir om både basar og kaffeslabberas.

Foto: Per Olav Sølvberg

Foto: Per Olav Sølvberg

BASAR

Ein basar er ein marknad og ordet kjem frå persiske persiske bāzār.

I Norge blir ordet basar også nytta om lotteri til inntekt for frivillige organisasjonar, nokre gonger tilknyta loppemarknad eller loddsal til auksjon. Mellom anna var det tidlegare vanleg at kvinneforeiningar jobba frivillig og ulønna over tid med håndarbeide som til slutt blei lodda ut på basar. I forkant var det vanleg å selge lodd på bok. Inntekta gjekk gjerne  til organisasjonar som Røde Kors, Redningsselskapeteller andre humanitære organisasjonar. Inntekta frå komande basar 27. oktober i Grieghallen vil uavkorta gå til eit eller fleire gode formål. Meir informasjon kjem etterkvart.

Foto: Per Olav Sølvberg

Foto: Per Olav Sølvberg

 KAFFISLABBERAS

Kaffislabberas er ein sosial samankomst med servering av kaffi og kaker.

Variasjonane og tradisjonane er mange.

I krigstida var det lite mat å få fatt i, og kakene vart ertstatta av ein merkeleg brødbakst med poteter og smørerstatningar.

Seinare oppdaga nordmenn sammalt kveite og finkorna kvitt rørsukker. Ein sukkerboom gjekk over landet og kaffislabberas blei prega av mellom anna sjokoladekaker og bløtkake.

Eit moderne kaffislabberas kan innehalde nesten kva som helst, og ein kan like gjerne treffast på ein kafe for å hyggje seg med vener eller familie.

VISUELL JAKT?

Trender kommer og går, og stadig finnes det fristelser der ute. En blind trendforelskelse kan lett bringer oss inn i en evig jakt på det “perfekte”, en visuell strøkenhet som selvsagt ikke finnes.

Som sosiolog er jeg nok over gjennomsnittet opptatt av hvordan ytre strukturer påvirker oss som enkeltindivid.  Professor i sosialmedisin, Per Fuggeli, gav oss noen tankevekkere når han uttrykte at vi nordmenn til stadighet søker et liv fylt med lykke, glede, utfordringer og spenning. I jakten glemmer vi dimensjoner som nederlag, tap, sorg eller tomhet, sa han. Jeg tror at Fuggelis utspill også kan speile litt av det som skjer når vi skal innrede våre hjem. For med alle inspirasjonskanaler som finnes, Tendens inkludert, kan man lett havne i en evig jakt på noe som aldri blir godt nok. Midt oppi alt glemmer vi kanskje oss selv og den personlige nerven som burde være hjemmets absolutte midtpunkt.  For hvorfor skal man investere og investere i boligen hvis man glemmer å bo?

Trude nytt 13.jpeg

Positive tendenser! Selv om jeg tror alt for mange fremdeles lar seg forblinde av glansfulle interiørbilder, ser vi også en positiv dreining mot forbrukers behov til å innrede personlig og langsiktig. Vi investerer i møbler og objekter med kvalitet og som dermed kan gå i arv. Vi ønsker å vite noe om produktets historie og hvem designeren er. Disse tendensene må vi underbygge, og gleder oss over å gjøre det i våre ulike mediekanaler.

Fotokilde: Arven. Tradisjon møter det moderne. Lysestake designet av Andreas Engesvik.

Fotokilde: Arven. Tradisjon møter det moderne. Lysestake designet av Andreas Engesvik.

Et hjem må være et hjem, og selvsagt ikke en utstilling. Vi heier på et hjem i bevegelse med menneskene som bor der. Den personlige gløden og gleden ved det “å bo” må ivaretas gjennom en innredning som speiler hvem vi er.

Det er ingenting som er korrekt. Heldigvis.

Trude Vaaga , redaktør i Tendens



trude signatur.png

KYSTLANDSKAP, BÆREKRAFT OG NATUROPPLEVELSER

Foreningen Nullmeteroverhavet arbeider for å gi alle gode muligheter for å kunne utforske og oppleve kystlandskapet.

Null m 1.jpg

Nullmeteroverhavet arbeider i samarbeid med frivillige og offentlige instanser for å nå sin visjon.

Krediter Kristin Moe - Instagram @kristinbergen68 -1.jpg

Målsetningen for foreningen er å etablere et nettverk av mindre enkle kabiner som kan nås med kajakk/robåt/seilbåt eller ved gange gjennom lyngheilandskap. Det skal ikke tilrettelegges for motorisert fremkomstmiddel.

Elisabeth Svensvik, Markedsansvarlig - Foto Hundven-Clements Photography.jpg

Et enkelt opphold i havgapet vil gi brukerne enestående naturopplevelser, forteller Elisabeth Svensvik som er markedsansvarlig.

“Unike naturopplevelser er viktig for å kunne verdsette friluftsliv og dets betydning. Vi ønsker å legge til rette for opphold og overnatting «på den ytterste ø».

​MER INFO OM PROSJEKTET OG KOMPETANSEMENNESKER BAK:
Første kabin er plassert på Duøy i Fjell kommune. Øyen inngår i Bergen og Omland Friluftsråd sine områder. Kabinen på Duøy ble ferdigstilt våren 2017 og ligger her: https://www.bof.no/omrade/uthavn/duoy 

​Arkitektur og tilvirkning ved Morogmar arkitekter as v/ Mats Rustøy og sivilarkitekt Per Erik Aadland.

​Kabin nr 2 er under oppføring på Barmane i Fjell kommune. Den vil bli ferdigstilt i september.

 Disse jobber aktivt med Nullmeteroverhavet: 

 Per Erik Aadland, Sivilarkitekt hos LINK arkitektur - Tegner/prosjekterer kabinene

Thomas Lundmark, Tømrer og daglig leder hos Lundmark Bygg - Bygger kabinene

Elisabeth Svensvik, Grafisk designer og daglig leder hos eminu - Markedsansvarlig

 

På hjemmebane

Norsk design er blitt mer og mer synlig, også internasjonalt. Vi vender blikket i større grad «ut», og dette gir  god oppmerksomhet. Et stort hurra for at mange norske designtalenter hvert år får vist sine arbeider frem under både gigantmessen i Milano og den godt posisjonerte møbelmessen i Stokcholm.

trude collage.jpg

Parallelt med denne internasjonale boosten er det god grunn til å også vende blikket hjem.  En samarbeidspartner sa til meg en gang: «INTERNASJONAL DESIGN ER EN VIKTIG BIT AV KULTURLANDSKAPET I BERGEN». Han har selvsagt rett. For i lengre tid har Kunsthøgskulen i Bergen (Khib/ nå avd. design ved KMD) utdannet  toneangivende designere som vokser seg sterke internasjonalt, og som har knyttet seg til kjente produsenter.

Andreas Engesvik, Lars Beller Fjetland og Vera & Kyte er noen av flere sterke navn som gjør det godt der ute, men som har faglige røtter herfra. I Tendens gleder vi oss over denne veksten og ønsker å fremme byen vår som den gode arenaen den er for både utvikling og visning av design.

Å formidle design i samspill med dyktige lokale forhandlere står sentralt i arbeidet vårt med magasinet og messen. At vi også i større grad samspiller med designerne selv er både hyggelig og givende for de tendensene som vi nå ser vokser frem. Forbrukere ønsker nemlig å vite hvem designeren bak et objekt er. Innredningen blir slik sett mer personlig, og som resultat blir vi flinkere å “ta vare på” og la møbler og produkter leve videre gjennom arv.

Under kommende publikumsmesse 25.-27. oktober i Grieghallen vil publikum bli kjent med et knippe av våre lokalbaserte designere. Vi er skikkelig stolte over å få dette til. Det er Nina Grønn som skal kuratere sonen.

Mer om dem kommer!

LEDER ÅRETS JURY

MONA LARSEN, instituttleder ved Institutt for design ved Fakultet for kunst, musikk og design, UiB, har takket ja til å lede årets jury når den beste lokale designer skal kåres under Interiør & designmessen 25.-27. oktober i Grieghallen.

KMD Mona 2.jpg

Mona Larsen har vært dekan ved Avdeling for design ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen siden mars 2012. Larsen er utdannet klesdesigner fra Milano, og har i tillegg praktisk pedagogisk utdanning fra Høgskolen i Bergen. Hun har sin yrkesbakgrunn som klesdesigner, både som leder for designfirma, selvstendig næringsdrivende og i stillinger innenfor motefirma og designbyrå i inn og utland. I tillegg har hun lang erfaring fra undervisning og ledelse  ved videregående skolen innenfor tekstil/design/studiespesialiserende med formgiving og flere års undervisningserfaring fra Kunsthøgskolen i Oslo. Om fremtidens design sier hun:

“Fremtidens design handler om å skape endring, realisere potensialer og gjøre en forskjell, gjerne på tvers av sine fagfelt.  Morgendagens designere er like mye mulighetskapere som designere, like mye problemanalytikere som problemløsere som er i stand til å utvikle både designobjekter, metoder og kan være aktiv i enhver forretningsutvikling”.

KMD Mona 15.jpg

Med seg i juryen har hun to andre personer fra bransjen, og allerede nå samles de for å starte arbeidet med å vurdere de nominerte kandidatene. Det er velposisjonerte designere som er nominert, og de skal alle være representert på messens designersone, PH7, kuratert av, Nina Grønn.

KMD1.jpg

Det nye bygget til Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) er tegnet av det internasjonalt renommerte arkitektkontoret Snøhetta. Hensikten har vært å knytte institusjonen både mentalt og fysisk til dagens bysentrum.

Tomten ligger i bydelen Møllendal med Store Lungegårdsvann som midtpunktet i det store landskapsrommet dannet av fjellene Fløyen, Ulriken og Løvstakken.

Fakultetets nye bygg gir med sin funksjon og sin arkitektur et særpreget bidrag, og er en generator i den pågående utviklingen av den nye bydelen. Vi fikk en hyggelig omvisning av Mona Larsen.

Mer om jury, designere og prisdryss på bloggen senere.

 

HEIA UNGDOMMEN!

Redaktør i magasinet «Feelgood» påpeker i en tidligere utgave at livsglede enkelt handler om hvordan du snakker til deg selv og til andre, og at det å glede seg over små og store ting i tilværelsen gir livsmestring. Dette leder meg til å tenke på ungdommene våre. De trenger å ha trygge rammer og inspirerende ledetråder når de skal ta gode veivalg som passer for seg. Men har de det?

hettebilde.jpg

Dessverre sliter alt for mange unge i dag med stress og dårlig selvbilde. De kjenner slett ikke på livsmestring og det å bli sett for den de er. Høye krav til mestring er noe de fleste ungdommer må tåle i dag. Og i tillegg blir mestring oftest knyttet til akademiske prestasjoner. Det er et paradoks at vi i dag lever i et samfunn med så mange valgmuligheter, samtidig som mange unge kjenner at de blir presset inn i noe som kan være begrensende. 

BB2R8626-1.jpg

Bevisstgjøring rundt verdien av å kunne utøve et håndverk og gleden det er å se et produkt bli til gjennom praktisk rettede fag må styrkes. Søknader til yrkesfaglig utdannelse har riktig nok økt, og håndverk har en tydelig oppblomstring, men holdningsmessig har vi en vei å gå. Spørsmålet er også om dette er en forbigående trend, eller om vi kan se det som gode varige tendenser?

styling 6 kull og hender.jpg

Tendens gleder seg over å inspirere gjennom sine kanaler og ønsker bl a å heie frem håndverk i et moderne formspråk for å også nå de unge.



DODDO BLIR ÅRETS MESSEARTIST

Det er ingen ringere enn Eduardo Andersen, best kjent som Doddo, som blir årets artist for Interiør & designmessen 2019 i Grieghallen. Dette betyr at han fredag 25. oktober står i Bergens storstue og “åpner” hele det fantastiske interiørshowet.

De fleste kjenner Doddo fra bandet Unge Frustrerte Menn, men han har også fått en kjent posisjon som fast skribent i Bergens Tidendes nettutgave hvor han blogger om alt som vedrører fotballklubben Brann.

Vi tok en sommerprat med artisten, les under bildet.

BB2R8679-1.jpg

Interiør & designmessen har valgt klima med vekt på miljøutfordringer som årets tema.

Hvilke tanker gjør du deg om dette?

 Alle fagfelt bør legge vekt på disse hyperaktuelle utfordringene. Jeg er glad for at dere har valgt det som tema og håper at det kan skape en større bevisstgjøring rundt menneskets overforbruk av jordkloden.

 Hva tenker du om din rolle som årets messeartist?

Det er jo en ære, tenker jeg. Og det passer siden jeg har sanger som belyser årets tema.

Hvilke forhold har du til interiør, design og kunst?

-Jeg er levende opptatt av alle typer kunstneriske uttrykk. Det beriker min verden.  

BB2R8685-1.jpg

For messen og hele teamet er det en stor glede å ha Doddo med på lag. Vi tror publikum vil elske dette, og håper selvfølgelig at bergenserne går mann av huse for å få med seg åpningen.

Han har bl a lovet oss sangen Himmelen griner - en sang som speiler årets messetema og samfunnets dyptgripende sårbarhet.

LITT MER OM

Doddo har utenom bandet Unge Frustrerte Menn samarbeidet med Odd Nordstoga om å skrive revyen Kjærlighet er best på pinne .

Han ga i 2018 ut sitt første soloalbum, La oss ta en idealist. For albumet vant han Spellemannprisen 2018 i klassen årets tekstforfatter.

Doddo har gitt ut fem bøker. Høsten 2012 kom Mitt Haukeland - En nær livet-opplevelse ut. Boken handler om Haukeland universitetssykehus, og er gitt ut i forbindelse med sykehusets hundreårsjubileum.

Foto: Tove Lise Mossestad

NYE DESIGNTANKER

Design krever en konstant søken etter idealer, nytenkning og nyanser. I en tid med klimautfordringer er det viktigere enn noen gang at designere stiller seg spørsmålet: Hva kan design tilføre i en verden av overflod?

werkleben 2.jpg

Nylig deltok et knippe studenter og designere på workshop for å diskutere, leke og finne frem til nye idealer. Prosjektet fikk navnet WERKLEBEN, i regi av møbelgruppen NIL og Fylkesmannen i Bergen.

Utstillingen skal nå videre til Oslo for å vises frem på Designers Saturday.

Utstillingen skal nå videre til Oslo for å vises frem på Designers Saturday.

MANIFEST

I et samfunn preget av overflod vil det være nødvendig å utvikle et mer sirkulært samfunn for å vedlikeholde og sikre våre og fremtidige generasjoners muligheter. Fremtidens design bør ta hensyn til verdikjedetenking med fokus på ikke bare resirkulering, men sykliske prosesser. Dette var en del av et større manifest som ble utviklet under workshopen som møbelgruppen NIL nylig arrangerte her i Bergen for studenter og designere.

Tendens deltok på åpningen av Werkleben i slutten av juni.

Tendens deltok på åpningen av Werkleben i slutten av juni.

Werkleben 1.jpg

Philipp von Hase ( til venstre) var en av dem som deltok på sommerens workshop. Designeren holder foredrag under kommende publikumsmesse i Grieghallen 25.-27. oktober.

Foto: Dag Randen.

SAFTIG KUNSTUTSTILLING I VENTE!

Det knyttes i år store forventninger til messens kunstutstilling, som i tett samarbeid med Vestlandets største galleri for samtidskunst, har lovet en solid utstilling med håndplukkede kunstnernavn.

Ved å invitere kunstnere inn på Interiør & designmessen 25.-27. oktober, håper vi å kunne folkeliggjøre kunsten, og senke terskelen for tusenvis av besøkende som ønsker å lære mer om kunst, men som ikke helt vet hvor de skal begynne. Messen er inderlig opptatt av at kunst skal integreres som en naturlig del i alle rom og hus. Kunst “dytter”, utfordrer, inspirerer og nyanserer. Kanskje trenger vi kunstscenen mer enn noen gang?

Vi gleder oss til å vise frem kunst fra øverste hylle, hvorpå en bredde av samtidskunst fra Vestlandet vil stå i sentrum for en solid kollektiv utstilling signert Kunstgarasjen. For hvordan kan kunst skape identitet og særegenhet i forskjellige samm…

Vi gleder oss til å vise frem kunst fra øverste hylle, hvorpå en bredde av samtidskunst fra Vestlandet vil stå i sentrum for en solid kollektiv utstilling signert Kunstgarasjen. For hvordan kan kunst skape identitet og særegenhet i forskjellige sammenhenger?

Det blir viktig å nå ut til ulike publikumsgrupper og vise hva vårt blomstrende kunstnermiljø kan tilby, forteller redaktør og leder Trude Vaaga. Om ikke lenge vil alle kunstnernavn tilknyttet årets messe offentliggjøres.

Tidligere samarbeid:

Gallerier:

Galleri Langegården, Galleri Giga, Kunstguide, ART + FOLK (Daniela Ramos Arias)

Kunstnere:

Ingri Egeberg, Bård Breivik, Tom Kosmo, Lillian Presthus, Åse Ljones, Magne Furuholmen, Torgrim Sund, Hedvig Thorkildsen, Gunvor Olsen, Klara Sofie Ludvigsen, Reinhard Haverkamp, Kamilla S Mathiesen, Magnar Moen og Egil Røed, Anne Sophie Blytt, Jiska Huizing,Vegard vindenes, Trudi Jaeger, Astrid Sleire, Vilde Salhus Røed og Linda Soh Trengereid.

Det er Kunstgarasjen som er kurator for årets kunstutstilling i Grieghallen, 25.-27. oktober.

Det er Kunstgarasjen som er kurator for årets kunstutstilling i Grieghallen, 25.-27. oktober.

Kunstgarasjen er Vestlandets største galleri for samtidskunst og representerer over 120 profesjonelle kunstnere som har sin base i Bergen eller i Hordaland. Kunstgarasjen er kjent for å vise kunst med stor spennvidde i uttrykk. På messen kan du glede deg til å oppleve noen av våre tids mest spennende kunstnere.

Foto: Tove Lise Mossestad / Regi Tendens

KUNST PÅ MESSEN

Design og godt håndverk er etter hvert blitt begreper som de fleste snakker om på en naturlig måte når et hjem skal innredes. Men hvordan er det med kunst? Får den plass i planleggingen og i budsjettet?

Interiør & designmessen ønsker å bidra til å øke tilgangen på kunst for folk flest. Det er en stor glede å ha KUNSTGARASJEN som årets kurator for kommende messe 25.-27. oktober i Bergens storstue, Grieghallen. Det planlegges nå en gruppeutstilling hvor flere sterke kunstnernavn skal være med. Presentasjon og oversikt kommer i august.

Kunstgarasjen 5.jpg

Kunstgarasjen er Vestlandets største galleri for samtidskunst og representerer over 120 profesjonelle kunstnere som har sin base i Bergen eller i Hordaland. I galleriet i Møllendalsveien viser de kunst med stor spennvidde i uttrykk. I tillegg viser de mindre utstillinger på Lysverket restaurant og i kulturhotellet Opus XVI. Kunstgarasjen tilbyr kunstveiledning til private og offentlige, til store og mindre samlinger.

Trude og kunstgarasjen 2.jpg

Sammen med dyktige gallerister i Kunstgarasjen er det workshops og produksjonsmøter som står i sentrum når messens kunst skal planlegges. Gøy har vi det og!

Kunstgarasjen 4.jpg

Grieghallens 1 etasje er et ypperlig visningsrom med rå betongflater, mørke steingulv og flommende dagslys gjennom store vindusflater. Vi gleder oss til å etablere en solid ramme for gode kunstopplevelser sammen med Kunstgarasjen.