TENDENS TALK 2018

Interiør & designmessens fagfrokost, Tendens Talk, gikk av stabelen i Grieghallen lørdag 22. september før selve messen åpnet for publikum.
Smakfull frokost ble servert av Urdihuset og scenen var til enhver tid fylt med spennende bransjevenner. Tendens Talk gav rom for å dvele, lytte, reflektere og å senke skuldrene. Vår messefotograf Tove Lise Mossestad fanget noen fine øyeblikk synes vi:

messe 11 tendens talck scene.jpeg

Konferansen startet med en prat hvor det litt ukjente begrepet “Mindlesness” ble diskutert. Mindlesness betyr å gjøre uten å tenke. Å simpelthen tømme tankene.

Bakgrunnen for samtalen er at de fleste av oss kjenner på hverdagstress og at behovet for mestring på så mange nivåer står sterkt i vårt samfunn. Vi er veldig bevisste alle kravene som rettes mot oss, og kanskje har vi en tendens til å analysere det meste. Er vi kommet til et punkt hvor mindfulness må erstattes med litt mer mindlesness? Må vi tenke over alt i enhver situasjon? Analyserer vi for mye?

Redaktør i Bo Bedre, Cecilie Molvær Jørgensen, stilte til prat sammen med AD Hilde Mork, designer Laurie Poast og messens designsjef Siw Haveland. Konferansen ble ledet av Trude Vaaga.

messe 6 tendens talk.jpeg

Det ble servert deilig frokost fra Urdihuset. Og med bobler i glasset ble dette en trivelig morgenstund.

messe 12 tendens talk trude og hilde.jpeg

Tema mindlesness ble diskutert under årets Tendens Talk. Leder Trude Vaaga visste lite om begrepet på forhånd, men reflekterte høyt sammen med bransjevenner.

messe 20 tendens talk kirtsen scene.jpeg

Kirsten Visdal var en av dem som holdt et lengre innlegg om håndverk og betydningen av faget i moderne tid. Hun inviterte bl a til Vågå i juni 2019!

messe 3 trygve.jpeg

Det var utrolig stas å ha besøk av visesanger- og poet Trygve Skaug. Vi måtte selvsagt ta en prat om Sögne krusene som mange har et kjært forhold til.

messe 7 tendens talk 2.jpeg
messe 5 betina.jpeg

Betina er en av mange skjønne hjelpere på messen. Takk for at du holdt i trådene når alt skulle stemme med teknikk og tid!

messe 10 tendens talk sjampagne.jpeg
messe 15 tendens talk gunn.jpeg
messe 23 tendens talk elisabeth og trude.jpeg

Elisabeth Heier var godt fornøyd med å være i Bergen. Hun kjenner til messen fra tidligere, og stiller mer enn gjerne til prat.

messe 25 tendens talk PO.jpeg

Status Quo.

Per Olav Sølvberg var kanskje en av dem som overrasket mest under Tendens Talk. Han er etterhvert velkjent for sine vakre naturbilder og har opp gjennom årene favnet sterkt om det naturen har å by på av inspirasjon.

Lite visste vi om at stylisten nå skulle servere oss en rocka versjon av tidens tendenser. Kanskje et lite opprør? Bra jobba Per! Dette likte vi.

messe 16 tendens talk kim dolva.jpeg

Vi var også så heldige å ha besøk av designer og grunder Kim Dolva fra København Møbelsnedkeri. Han snakket om hvordan god design kan påvirke til god atferd. Både morsomt, lærerikt og inspirerende.

messe 9 tendens talk 4.jpeg
messe 8 tendens talk 3.jpeg
messe 13 tendens talk 4.jpeg

Det var fullt hus i Bergens storstue denne morgenen. Dagslyset kom krypende på og med Grieghallens dempede lyspærer, sjampagne i glasset og naturen inn gjennom de store vinduene kunne vi ikke annet enn å kjenne glede over denne gode stemningen.

messe 16 tendens talk fredrik og trude.jpeg

Det ble rett og slett en skål med designer Fredrik Bull.

messe 4 siw.jpeg

Takk for denne gang! Neste Tendens Talk blir 21. sept. 2019. Program og link til påmelding kommer. Men først skal vi utvikle messen i sin helhet. Vi gleder oss.

MESSEKUNSTEN 2018

Interiør & designmessen har vist at Grieghallens 1 etasje er et ypperlig visningsrom for kunst - sammen med møbler og designprodukter.  Visuelle linjer og flommende dagslys gjennom store vindusflater skaper en god ramme for spennende møter mellom nysgjerrige mennesker og selve kunsten.

Kunst messe 4.jpeg

Daniela Ramos Arias fra ART + FOLK var kurator for årets utstilling. I tett samarbeid med Kunstguide presenterte hun et knippe lokale kunstnere til begeistring for mange besøkende.

Kunst messe 1.jpeg

Messefotograf, Dag Randen, fanget noen fine øyeblikk under årets utstilling.

Kunst messe 2.jpeg

Disse kunstnerne var representert under utstillingen i Grieghallen:

Anne Sophie Blytt

Jiska Huizing

Vegard vindenes

Trudi Jaeger

Astrid Sleire

Klara Sofie Ludvigsen

Vilde Salhus Røed

Linda Soh Trengereid

OM ART + FOLK:

En formidlings plattform som jobber med å gjøre kunstfeltet mer tilgjengelig for folk utenfor kunstmiljøet i Bergen. Det skal bli en ressurs for både kunstfeltet og for folk som ønsker å komme nærmere, eller er interessert i å kjøpe kunst. ART + FOLK drives av Daniela Ramos Arias, en costaricansk kunstner og kunstformidler som bor i Bergen. Prosjektet er støttet av Bergen Kommune og Kulturrådet. www.art-folk.com

 

KUNSTNERLIV PÅ STORETVEIT

Vi var så heldige å besøke kunstner Cecilie Galtung Døsvig på hjemmebane.

Hjemme hos Cecilie og familien er det god energi. Huset fra 1972 er tegnet av arkitekt Peter Helland-Hansen. Selv om huset er modernisert, har Cecilie og ektemannen valgt å beholde flere originale detaljer som f eks dører og panelvegger i gangen. Det gir interiørarkitekturen et helt spesielt særpreg. Les mer under bildet.

riktig bilde hjemme hos.jpg

På Cecilies atelier hvor hun jobber daglig. Her jobber Cecilie med sitt siste bilde “ Motstrøm.” 

Teknikk: Akryl på lerret. 

“Arbeidsdagen min starter om morgenen når alle er ute av huset. Da går jeg inn i atelieret og finner frem maling og pensler. En god arbeidsdag har jeg når jeg kommer inn i en god flow med 100% fokus på maleriet foran meg. Alle penselstrøkene sitter og det er ingen avbrytelser. Da flyr tiden! “ - Cecilie -

hjemme hos 10.jpeg

Perfekt inneliv!

Endelig ble det peis på kjøkkenet da de nylig pusset opp.

 Fargen på veggen heter Raw Canvas og er fra Jotun.

Hjemme hos 6.jpeg

Bildet på veggen er Cecilies eget maleri ”Kraft” malt i 2010. 

Skulpturen av keramiker Vibeke Harild betyr mye for Cecilie. Hun kjøpte dem i forbindelse med en utstilling de hadde sammen, der Cecilie hadde malerier og Vibeke skulpturer

Cecilie og ektemannen valgte å beholde panelet som har mørknet naturlig med årene.

 Maleri til venstre er Cecilies eget bilde og uttrykker en lek med farger. “Thank God it´s friday.” (Ble ferdig med dette maleriet en fredag)

 Bilde i midten, bakerst i gangen. Et tidlig D.G.A. (Digital Graphic Artwork) trykk av Push Wagner “Life”. 

Bilde til høyre: Trykk signert Ingebjørg Støyva. 

Av: Trude Vaaga Foto: Tove Lise Mossestad

SAMTIDSKUNST

Bergen har et spennende kunstfelt du bør titte nærmere på.

Kunstgarasjen er en av dem som besitter en solid kompetanse på samtidskunst på Vestlandet, og i tillegg skilter de med et stort nasjonalt og internasjonalt nettverk.

Daglig leder, Heidi Jaeger, har etterhvert mange års erfaring som kurator og kunstveileder.

Sammen med kollega Magdeli Fosse og Marianne Morild tilbys kunstveiledning hjemme hos folk privat, eller på arbeidsplassen. Flere og flere oppdager oss, og vi forsøker å gjøre oss godt tilgjengelig for folk flest via gode samarbeidspartnere som bl a Kvänum Bergen og Berle Møbler & Interiør, forteller Heidi.

Kunstgarasjen 4.jpeg

Daglig leder Heidi Jaeger på hjemmebane: Kunstgarasjen.

Kunstgarasjen 1.jpeg

Vestlandets største galleri for samtidskunst

 I galleriet selges det kunst fra 120 profesjonelle kunstnere i Hordaland. Kunstnerne er fra 17 land, noen unge og ferske, andre med lang erfaring og anerkjente kunstnerskap. Flere av kunstnerne er representert ved de største museene og kjente private samlinger i Norge. Noen kunstnere er også innkjøpt av store internasjonale museer som MoMa i New York og V&A i London.

Kunstgarasjen holder til i Møllendalsveien 15, langs Store Lungegårdsvann. I tillegg vises salgsutstillinger i restaurant Lysverket (KODE 4) og det nye kulturhotellet OPUS XVI.

Foto: Tendens / Tove Lise Mossestad

 

 

NY POSISJON I BERGEN

Interiør & designmessen har lagt bak seg en innholdsrik helg med svært fornøyde utstillere og et engasjert publikum. Visjonen om å posisjonere Bergen som en viktig arena for formidling av interiør og design har stått sterkt i arbeidet, og det ser ut til at publikum favner om en messe som er faglig spisset og som holder høy kvalitet når det kommer til visuell utforming. Vi er uendelig takknemlig for denne tilbakemeldingen -  som selvsagt - bidrar til å styrke vår visjon om å lage gode messer også de neste årene.

Nytt 7 arr bilde.jpg

I tillegg til å formidle design, ønsker vi også å inspirere til at kunst skal være en naturlig del i mennesker liv. Årets kunstutstilling var definitivt noe som bidro til ny kunnskap om kunstfeltet blant mange av de besøkende. Messen ønsker å være en tilrettelegger for å nå ut til flere; og å skape rom for spennende møter mellom mennesker og kunstverk.

Trude betongvegg.jpg

Sentrumsnært

Å kunne benytte Bergens storstue, nemlig Grieghallen, har vært et viktig trekk ettersom vi ønsker å være sentrumsnære, fortelle leder Trude Vaaga.

Slik kan vi være urbane og lett tilgjengelige for folk flest.  

Etter flere års erfaring med messearbeid var det med stor iver at arenaen i år ble lagt til 1. og 2. etg i Grieghallens spiss. Utstillerne fikk en unik flate å vise produkter på - hvor både godt dagslys og røffe betongvegger spilte en sentral rolle.

“Vi ser helt klart at publikum er engasjert i god design, kvalitet og varighet. Man ønsker å handle møbler og objekter som er bærekraftige og som kan gå i arv. Forbruker legger mer penger i innredning og ser helt klart verdien av godt håndverk. Vi er glade for å være den arenaen som kan bidra med inspirasjon og ny fagkunnskap” - Trude Vaaga -

 

MULTIBRAND PÅ NESTTUN

Ane Blich House er etterhvert blitt godt kjent som et multibrand i Bergen med ledende merker fra motebransjen. I denne stilfulle butikken i gågaten på Nesttun finner man klær, accessories, sneakers, pumps, solbriller og interiør. En egen avdeling med vintageperler finnes i underetasjen. Her vekkes alle sanser til live!

ane 4.jpeg

I underetasjen hos Ane Blich House får man følelsen av å være i London. Nylig ble vintageavdelingen relansert under navnet «the pink room».

Her er det fylt på med perler fra kjente motehus som Chanel, Missoni, Givenchy og Valentino, og alt ligger alt til rette for kresne og engasjerte vintage kunder.

Ane blich 1 Gry.jpeg

Gry Fenstad, butikksjef. Gry har tidligere jobbet som Visual Merchandiser og region Visual Merchandiser for en stor kjedebutikk. Hun har også vært Visuell leder for oppbygging av nye butikker. Noen av oppgavene har vært styling av vinduer og utstillinger i butikk samt personal shopper for kunder. 

«Jeg er opptatt av å optimalisere det visuelle uttrykket i butikken og kunne veilede kundene våre til å sette sammen det perfekte antrekket for enhver anledning» - Gry -

ane 3.jpeg

Anette Takle, daglig leder. Anette har til tross for sin unge alder rik erfaring fra klesbransjen. Hun har alltid vært lidenskapelig opptatt av mote og trender, og gleder seg stort over å ha hovedansvaret også for den nye nettbutikken som ble lansert tidligere i vår.

«Vi vil fortsette å jobbe for at Ane Blich House skal være det naturlige valget for våre nåværende og fremtidige kunder, enten de vil ha inspirasjon eller om de ser etter antrekk til hverdag, jobb eller fest»  - Anette-

Av: Trude Vaaga Foto: Tove Lise Mossestad

PERFORMANCE

Laurie Lax er en britisk kunstner som for tiden er basert på USF Verftet i Bergen. Hun ble uteksaminert fra mastergradsprogrammet ved KMD, Universitetet i Bergen tidligere i år.

Nylige lokale prosjekter: WORDS WHICH TOUCH EACH OTHER IN STRANGE PLACES på Joy Forum (august 2018) og Making a Mark på Hordaland Kunstsenter (juni 2018).

Laurie ser frem til å invitere besøkende til å oppleve kunst med begrepet “mindlessness” som bakteppe. Å skape genuine møter mellom besøkende og kunsten, og å se hva som skjer “der og da” er noe hun vil vektlegge på vår kommende messe i Grieghallen.

Kunst Vilde Salhus Røed.png

Vilde Salhus Røed har signert verket over. Hun er en av flere spennende kunstnere som gjør seg klar for årets publikumsmesse i Grieghallen 21.-23. september. Utstillingen skal kurateres av Daniela Ramos Arias i samspill med Kunstguide.

KUNST I GRIEGHALLEN

Interiør & designmessens leder, Trude Vaaga, er inderlig opptatt av å integrere kunst som en naturlig del av messen og å inspirere besøkende til gode kunstopplevelser. Mange snakker om kunst, men er vi flinke nok til å besøke byens gallerier?, undrer hun. Kunst «dytter» oss. Vi trenger den debatten kunst gir, den kunnskapen og de nyansene den gir. Messen i Grieghallen mener hun er en ypperlig arena for nettopp det, og er både ydmyk og takknemlig over å ha sterke fagmennesker med på laget. Les mer under bildet.

Foto: Roy Bjørge

Foto: Roy Bjørge

Det er på tide at kjøp av kunst blir sidestilt med  kjøp av møbler, mener Trude Vaaga, her avbildet i Grieghallens 2. etg, som er en av to messehaller. Interiørarkitekturen her er fantastisk og dagslyset effektfullt, understreker hun. Grieghallens formspråk gir en unik ramme for gode møter mellom publikum og kunstverk. Men det må skje profesjonelt og med tunge fagfolk med på laget. Daniela Ramos Arias er derfor hentet inn som årets kunstkurator.

Les mer under bildet.

Daniela collage profilering.jpg

Ved å invitere kunstnere inn på messen håper vi å kunne folkeliggjøre kunsten, og senke terskelen – og skuldrene – for folk som ønsker å lære mer om kunst, men som ikke helt vet hvor de skal begynne. Messen har fått med seg dyktige Daniela Ramos Arias fra ART + FOLK til å være årets kunstkurator. Sammen med Kunstguide ønsker hun å gi publikum spennende kunstmøter hele messehelgen. Bildet under er signert en av årets kunstnere, Klara Sofie Ludvigsen. Klikk på bildet og få oversikt over samtlige kunstnere som skal være med på messen.

OM TIDLIGERE KUNSTSAMARBEID

Trude Vaaga har tidligere samarbeidet med følgende gallerier og kunstnere i messesammenheng:

Gallerier: Galleri Langegården, Galleri Giga og Kunstguide.no

Kunstnere: Ingri Egeberg, Bård Breivik, Tom Kosmo, Lillian Presthus, Åse Ljones, Magne Furuholmen, Torgrim Sund, Hedvig Thorkildsen, Gunvor Olsen, Klara Sofie Ludvigsen, Reinhard Haverkamp, Kamilla S Mathiesen, Magnar Moen og Egil Røed.

Ingri Egeberg var den som inspirerte til å integrere kunst på den aller første messen Trude arrangerte i samarbeid med det tidligere eventselskapet Possibility i 2011.

DESIGNBASAR

Leder for Interiør & designmessen, Trude Vaaga, har til stor begeistring inngått et samarbeid hvor messemottoet "Messe med mening" virkelig får synlighet.Ved å invitere Mia Åkerlund og hennes team i "Designbasar by 4P" inn på messearenaen tas det nå sikte på å lage Vestlandets største designbasar hvor samtlige utstillere bidrar med de fineste designprodukter. Det er også nylig klarert at IKEA Åsane bidrar med møbelgevinster til en verdi av 100.000 kroner. All inntekt går uavkortet til Mias hjerteprosjekt, Rejoice Village, som styres av hjelpe- og utviklingsorganisasjonen 4P For People. Men hvem er Mia? Les om henne under bildet!

Mia Åkerlund (til v) og Trude Vaaga (til h) i engasjerende prat utenfor messehallen. Nå skal Vestlandets største designbasar på kartet. Mens Mia og hennes team arrangerer selve basaren, legger messen til rette for designgevinster fra samtlige utstil…

Mia Åkerlund (til v) og Trude Vaaga (til h) i engasjerende prat utenfor messehallen. Nå skal Vestlandets største designbasar på kartet. Mens Mia og hennes team arrangerer selve basaren, legger messen til rette for designgevinster fra samtlige utstillere og stiller en fantastisk lokasjon, som det Grieghallen er, til disposisjon for den storslåtte begivenheten.  All inntekt går uavkortet til Mia hjerteprosjekt i Manila på Fillipinene. Som basarvert har man fått ingen ringere enn TV2`s Eli Kari Gjengedal. 

HVEM ER MIA:

Mia er 31 år, er samboer og mamma til Stella på 6 år. Jobber som interiørarkitekt og er prosjektleder for Rejoice Village by 4P og arrangør av Designbasar. Har jobbet som frivillig i Manila, Filippinene i 4 år. 

Hva er ditt forhold til design?

Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for god design og føler meg også utrolig priviligert som hver dag får jobbe med noe som inspirerer estetikeren i meg. Men etter flere år med humanitært arbeid i Manila, var jeg redd for at arbeidet som interiørarkitekt lett kunne bli overfladisk og materialistisk. Jeg ønsket derfor å bruke designer-yrket til å bidra til noe positivt. Gjennom engasjementet i Rejoice Village og Designbasar får jeg virkelig muligheten til det. Ved å utvikle et samfunn for sårbare barn og familier, der vi kan gi de en mulighet for en bedre fremtid er utrolig motiverende for meg. Jeg har stor tro på tverrfagelig samarbeid der vi kan komme opp med løsninger som kan løse store samfunnsproblemer.

Tanker om bærekraft?

Jeg er opptatt av bærekraft, og opplever at det på ingen måte trenger å gå på kompromiss med god design. Trender kommer og går, og det vil alltid være nye fine produkter. Derfor er det viktig å finne ens personlige stil og jeg mener interiør skal være en forlengelse av ens identitet. Ved å gjøre gjennomtenkte valg der man velger produkter med god kvalitet, noe man kan se for seg man kan ha gjennom årrekker, kan vi bidra til å skape et mer bærekraftig samfunn.

Om Designbasar by 4P:

Designbasar er et arrangement i Bergen med formål om å støtte hjelpeorganisasjonen 4PForPeople. Det gjøres en tvist på den tradisjonelle basaren, ved at en kan vinne flotte design-premier som er donert av kjente merker, designere og kunstnere. Designbasar ble for første gang arrangert på USF Verftet i 2017, og målet er at det skal bli et årlig arrangement.

Inntektene i år går uavkortet til prosjektet Rejoice Village.

Les gjerne mer:

Rejoice Village https://www.facebook.com/rejoicevillage/

4P for People http://4p.no

Det ble nylig klart at IKEA Åsane, som er en viktig utstiller på messen sammen med IKEA sentralt, bidrar med møbelgevinster til en verdi av 100.000 kroner. Messeleder Trude Vaaga er svært takknemlig for alle bidrag som utstillerne skilter med o…

Det ble nylig klart at IKEA Åsane, som er en viktig utstiller på messen sammen med IKEA sentralt, bidrar med møbelgevinster til en verdi av 100.000 kroner. 

Messeleder Trude Vaaga er svært takknemlig for alle bidrag som utstillerne skilter med og understreker at visjonen nettopp er å lage en messe som er ekte, jordnær og levedyktig. Da må vi ut av den kommersielle boksen og tenke raust og inkluderende. Dette kommer til å engasjere både utstillere, publikum og oss som arrangør på en unik måte, understreker hun. 

MIDT I BYEN BERGEN

Interiør & designmessen 21.-23. september skal tilby mer enn «bare» god design. Messen ønsker å tilby publikum opplevelser, morsomme sofadebatter og de beste smaker via gode kafeer. Med skreddersydde loungeområder skal publikum idéelt sett føle seg som hjemme. Nytt i år er at messen holdes i 1. og 2. etg i Grieghallens spiss og vil være ekstra  lys og trivelig  å besøke. Gjennom store vinduer fra tak til gulv vil dagslyset flomme inn, og utstillerne får lekre flater å vise seg frem på. Messen er mer urban og tilgjengelig enn noen gang!

Messeleder, Trude Vaaga, digger Grieghallens beliggenhet og er takknemlig for å flytte til 1. og 2 . etg i spissen. Messen er urban og lett tilgjengelig for alle. Hun lover  publikum en spennende arena som er skreddersydd ihht Grieghallens formspråk. Det er messens designsjef, Siw Haveland, som har hatt regien på fargepalett og den visuelle utformingen som vil komme til syne på messen.

Messeleder, Trude Vaaga, digger Grieghallens beliggenhet og er takknemlig for å flytte til 1. og 2 . etg i spissen. Messen er urban og lett tilgjengelig for alle. Hun lover  publikum en spennende arena som er skreddersydd ihht Grieghallens formspråk. Det er messens designsjef, Siw Haveland, som har hatt regien på fargepalett og den visuelle utformingen som vil komme til syne på messen.

Helgen som er satt, 21.-23. september, er slett ikke tilfeldig. Bergen Design Festival sin designuke avslutter nemlig denne helgen, og messens tidspunkt blir derfor en perfekt avslutning på deres designuke. Sammen kan vi bidra til å skape gode opplevelser i byen, forteller Trude. 

Hvem tar du med deg i Grieghallen? Kom og flytt inn sammen med oss. Vær sosial!