Klimaprat i messeformat?

Hvorfor har en Interiør & designmesse klima på dagsorden? Går trender og miljøutfordringer egentlig i hop? Skal vi underbygge en salgsmesse med produktnyheter når vi lever i en verden av overflod?

Foto: Pella Hedeby

Foto: Pella Hedeby

Det handler bl a om å tenke sirkulært, sier designer Philipp von Hase, som har takket ja til å delta i den store klimapraten under messens åpningsfest. Designbransjen og messen som sådan kan nære klimadebatten på sin måte. Det jobbes daglig med materialvalg og gode produksjonsprosesser blant designere og produsenter. De viser seg i økende grad å være sitt ansvar bevisst. Kanskje kan bransjen være enda tydeligere?

Foto: Pella Hedeby

Foto: Pella Hedeby

Forbrukere viser økt bevissthet når det kommer til investering i kvalitetsmøbler som har lang levetid. Vi ønsker å innrede personlig, og vi velger møbler og produkter med omhu. Vi vil ta vare på tingene våre, og ser dem gjerne gå i arv.

Å skape genuine møter mellom utstillere og besøkende vil stå i sentrum messehelgen 25.-27. oktober.

Fredag 25. oktober er det duket for storslått åpningsfest i messehallens 2. etg hvor kafeer serverer gratis snacks. Et eminent fagpanel, med bl a Philipp von Hase, Mette Havre Nygård og Eli Kari Gjengedal, sitter klare for å innta den store klimasamtalen med Helle Tjaberg som debattleder.

Få oversikt over hele fagpanelet her:

https://www.tendensmesseogmagasin.com/messeprogram

trude signatur.png

DEN VIKTIGE MØTEPLASSEN

Den viktige møteplassen!

Jeg er både glad og stolt over å være en del av publikumsmessen i Bergen. I fjor fikk jeg dessverre ikke vært tilstede, så derfor blir det ekstra hyggelig for meg å komme tilbake i år til en messe jeg er blitt så veldig glad i. Flere tanker fra Norges fremste trendekspert under bildet.

hurra Helle_Tjaberg_2_217441_257356_287187.jpg

Interiør & designmessen er en viktig møteplass; ikke minst er den en arena for gode samtaler, forteller Helle Tjaberg, som har fulgt messen gjennom alle år både som debattleder og faglig mentor for messens leder Trude Vaaga.

Og nettopp det å prate SAMMEN, og ikke bare TIL hverandre synes jeg er spesielt viktig når det overordnede temaet i år er klima og bærekraft. For i mine øyne må vi sammen finne gode løsninger, og da må vi unngå den polariserende debatten.

Jeg synes det er flott at messen speiler mer enn bare kortsiktige trender, at publikum kan komme i direkte dialog med fine leverandører, og at det kommer så mange spennende og reflekterte mennesker som vil dele sine tanker rundt hvordan designverdenen også endrer seg i møte med nye utfordringer. For jeg tror faktisk at noe av det aller viktigste vi som menigmann kan gjøre for klimasaken er nettopp å SNAKKE om den med hverandre. Jeg gleder meg til å ta pulsen på Bergen, samfunnet og designverdenen.

Helle inviterer til klimaprat på messens scene søndag 27. oktober, og håper så mange som mulig tar turen. Hun tar bl a praten med TV2 profil Eli Kari Gjengedal, Birgitte Hodneland fra Emisoft, Monica Hannestad fra Demos AS og designer Philipp von Hase, bare for å nevne noen.

 

 

 

KAFFESLABBERAS + BASAR

God gammel dugnadsånd - det er den vestlandske basartradisjon me ynskjer å hylle og relansere i ei moderne ramme komande haust i Grieghallen 27. oktober (siste dag i messehelga).

Basaren er dermed urban og lett tilgjengelig for folk flest, midt i Bergen sentrum. Me gler oss over at den kjende TV2 profilen, Eli Kari Gjengedal, også i år vil vere basarvert.

Under biletet kan du lese meir om både basar og kaffeslabberas.

Foto: Per Olav Sølvberg

Foto: Per Olav Sølvberg

BASAR

Ein basar er ein marknad og ordet kjem frå persiske persiske bāzār.

I Norge blir ordet basar også nytta om lotteri til inntekt for frivillige organisasjonar, nokre gonger tilknyta loppemarknad eller loddsal til auksjon. Mellom anna var det tidlegare vanleg at kvinneforeiningar jobba frivillig og ulønna over tid med håndarbeide som til slutt blei lodda ut på basar. I forkant var det vanleg å selge lodd på bok. Inntekta gjekk gjerne  til organisasjonar som Røde Kors, Redningsselskapeteller andre humanitære organisasjonar. Inntekta frå komande basar 27. oktober i Grieghallen vil uavkorta gå til eit eller fleire gode formål. Meir informasjon kjem etterkvart.

Foto: Per Olav Sølvberg

Foto: Per Olav Sølvberg

 KAFFISLABBERAS

Kaffislabberas er ein sosial samankomst med servering av kaffi og kaker.

Variasjonane og tradisjonane er mange.

I krigstida var det lite mat å få fatt i, og kakene vart ertstatta av ein merkeleg brødbakst med poteter og smørerstatningar.

Seinare oppdaga nordmenn sammalt kveite og finkorna kvitt rørsukker. Ein sukkerboom gjekk over landet og kaffislabberas blei prega av mellom anna sjokoladekaker og bløtkake.

Eit moderne kaffislabberas kan innehalde nesten kva som helst, og ein kan like gjerne treffast på ein kafe for å hyggje seg med vener eller familie.

KYSTLANDSKAP, BÆREKRAFT OG NATUROPPLEVELSER

Foreningen Nullmeteroverhavet arbeider for å gi alle gode muligheter for å kunne utforske og oppleve kystlandskapet.

Null m 1.jpg

Nullmeteroverhavet arbeider i samarbeid med frivillige og offentlige instanser for å nå sin visjon.

Krediter Kristin Moe - Instagram @kristinbergen68 -1.jpg

Målsetningen for foreningen er å etablere et nettverk av mindre enkle kabiner som kan nås med kajakk/robåt/seilbåt eller ved gange gjennom lyngheilandskap. Det skal ikke tilrettelegges for motorisert fremkomstmiddel.

Elisabeth Svensvik, Markedsansvarlig - Foto Hundven-Clements Photography.jpg

Et enkelt opphold i havgapet vil gi brukerne enestående naturopplevelser, forteller Elisabeth Svensvik som er markedsansvarlig.

“Unike naturopplevelser er viktig for å kunne verdsette friluftsliv og dets betydning. Vi ønsker å legge til rette for opphold og overnatting «på den ytterste ø».

​MER INFO OM PROSJEKTET OG KOMPETANSEMENNESKER BAK:
Første kabin er plassert på Duøy i Fjell kommune. Øyen inngår i Bergen og Omland Friluftsråd sine områder. Kabinen på Duøy ble ferdigstilt våren 2017 og ligger her: https://www.bof.no/omrade/uthavn/duoy 

​Arkitektur og tilvirkning ved Morogmar arkitekter as v/ Mats Rustøy og sivilarkitekt Per Erik Aadland.

​Kabin nr 2 er under oppføring på Barmane i Fjell kommune. Den vil bli ferdigstilt i september.

 Disse jobber aktivt med Nullmeteroverhavet: 

 Per Erik Aadland, Sivilarkitekt hos LINK arkitektur - Tegner/prosjekterer kabinene

Thomas Lundmark, Tømrer og daglig leder hos Lundmark Bygg - Bygger kabinene

Elisabeth Svensvik, Grafisk designer og daglig leder hos eminu - Markedsansvarlig

 

På hjemmebane

Norsk design er blitt mer og mer synlig, også internasjonalt. Vi vender blikket i større grad «ut», og dette gir  god oppmerksomhet. Et stort hurra for at mange norske designtalenter hvert år får vist sine arbeider frem under både gigantmessen i Milano og den godt posisjonerte møbelmessen i Stokcholm.

trude collage.jpg

Parallelt med denne internasjonale boosten er det god grunn til å også vende blikket hjem.  En samarbeidspartner sa til meg en gang: «INTERNASJONAL DESIGN ER EN VIKTIG BIT AV KULTURLANDSKAPET I BERGEN». Han har selvsagt rett. For i lengre tid har Kunsthøgskulen i Bergen (Khib/ nå avd. design ved KMD) utdannet  toneangivende designere som vokser seg sterke internasjonalt, og som har knyttet seg til kjente produsenter.

Andreas Engesvik, Lars Beller Fjetland og Vera & Kyte er noen av flere sterke navn som gjør det godt der ute, men som har faglige røtter herfra. I Tendens gleder vi oss over denne veksten og ønsker å fremme byen vår som den gode arenaen den er for både utvikling og visning av design.

Å formidle design i samspill med dyktige lokale forhandlere står sentralt i arbeidet vårt med magasinet og messen. At vi også i større grad samspiller med designerne selv er både hyggelig og givende for de tendensene som vi nå ser vokser frem. Forbrukere ønsker nemlig å vite hvem designeren bak et objekt er. Innredningen blir slik sett mer personlig, og som resultat blir vi flinkere å “ta vare på” og la møbler og produkter leve videre gjennom arv.

Under kommende publikumsmesse 25.-27. oktober i Grieghallen vil publikum bli kjent med et knippe av våre lokalbaserte designere. Vi er skikkelig stolte over å få dette til. Det er Nina Grønn som skal kuratere sonen.

Mer om dem kommer!

DODDO BLIR ÅRETS MESSEARTIST

Det er ingen ringere enn Eduardo Andersen, best kjent som Doddo, som blir årets artist for Interiør & designmessen 2019 i Grieghallen. Dette betyr at han fredag 25. oktober står i Bergens storstue og “åpner” hele det fantastiske interiørshowet.

De fleste kjenner Doddo fra bandet Unge Frustrerte Menn, men han har også fått en kjent posisjon som fast skribent i Bergens Tidendes nettutgave hvor han blogger om alt som vedrører fotballklubben Brann.

Vi tok en sommerprat med artisten, les under bildet.

BB2R8679-1.jpg

Interiør & designmessen har valgt klima med vekt på miljøutfordringer som årets tema.

Hvilke tanker gjør du deg om dette?

 Alle fagfelt bør legge vekt på disse hyperaktuelle utfordringene. Jeg er glad for at dere har valgt det som tema og håper at det kan skape en større bevisstgjøring rundt menneskets overforbruk av jordkloden.

 Hva tenker du om din rolle som årets messeartist?

Det er jo en ære, tenker jeg. Og det passer siden jeg har sanger som belyser årets tema.

Hvilke forhold har du til interiør, design og kunst?

-Jeg er levende opptatt av alle typer kunstneriske uttrykk. Det beriker min verden.  

BB2R8685-1.jpg

For messen og hele teamet er det en stor glede å ha Doddo med på lag. Vi tror publikum vil elske dette, og håper selvfølgelig at bergenserne går mann av huse for å få med seg åpningen.

Han har bl a lovet oss sangen Himmelen griner - en sang som speiler årets messetema og samfunnets dyptgripende sårbarhet.

LITT MER OM

Doddo har utenom bandet Unge Frustrerte Menn samarbeidet med Odd Nordstoga om å skrive revyen Kjærlighet er best på pinne .

Han ga i 2018 ut sitt første soloalbum, La oss ta en idealist. For albumet vant han Spellemannprisen 2018 i klassen årets tekstforfatter.

Doddo har gitt ut fem bøker. Høsten 2012 kom Mitt Haukeland - En nær livet-opplevelse ut. Boken handler om Haukeland universitetssykehus, og er gitt ut i forbindelse med sykehusets hundreårsjubileum.

Foto: Tove Lise Mossestad

NYE DESIGNTANKER

Design krever en konstant søken etter idealer, nytenkning og nyanser. I en tid med klimautfordringer er det viktigere enn noen gang at designere stiller seg spørsmålet: Hva kan design tilføre i en verden av overflod?

werkleben 2.jpg

Nylig deltok et knippe studenter og designere på workshop for å diskutere, leke og finne frem til nye idealer. Prosjektet fikk navnet WERKLEBEN, i regi av møbelgruppen NIL og Fylkesmannen i Bergen.

Utstillingen skal nå videre til Oslo for å vises frem på Designers Saturday.

Utstillingen skal nå videre til Oslo for å vises frem på Designers Saturday.

MANIFEST

I et samfunn preget av overflod vil det være nødvendig å utvikle et mer sirkulært samfunn for å vedlikeholde og sikre våre og fremtidige generasjoners muligheter. Fremtidens design bør ta hensyn til verdikjedetenking med fokus på ikke bare resirkulering, men sykliske prosesser. Dette var en del av et større manifest som ble utviklet under workshopen som møbelgruppen NIL nylig arrangerte her i Bergen for studenter og designere.

Tendens deltok på åpningen av Werkleben i slutten av juni.

Tendens deltok på åpningen av Werkleben i slutten av juni.

Werkleben 1.jpg

Philipp von Hase ( til venstre) var en av dem som deltok på sommerens workshop. Designeren holder foredrag under kommende publikumsmesse i Grieghallen 25.-27. oktober.

Foto: Dag Randen.

TRANSPARENT CATWALK

KLIMA - med vekt på miljøutfordringer - blir årets tema for Interiør & designmessen 25.-27. oktober i Grieghallen, Bergen.

TRANSPARENT CATWALK

I år drømmer vi om å skape en transparent reise med et lyst og åpent univers som gjenspeiler samfunnets sårbarhet.
I samspill med Grieghallens nydelige interiørarkitektur gleder vi oss til å gi temaet visuelle tolkninger, og i følge designlederen vår blir det transparent catwalk.

dsr-1.jpg

Vi er veldig begeistret over årets pressebilder. En stor takk til designleder Siw Haveland og fotograf Dag Randen som har utviklet dem.

dsr-8.jpg

PLAST er et av flere elementer som skal brukes i designregien.

dsr-17.jpg

SKULPTUR?

Bildet viser en vrengt chipspose. Gjennom visuelle tolkninger av årets tema ønsker vi å inspirere og engasjere tusenvis av besøkende. Flere sterke bransjenavn er allerede integrert i messeprogrammet.

Følg med, vi oppdaterer deg frem mot 25.-27. okt.

MESSE MED MENING

Interiør & designmessen skal gjøre mer enn å “bare” spotte trender. Messen skal antyde tendenser i fremtiden og fenge bredt blant publikum – alle skal føle seg hjemme på arenaen og ha mulighet til å lære om design, innredning og kunst. For flere år siden hadde messen som hovedtema “Håndverk i fremtiden “. Som messearrangør opplever vi dette temaet som stadig tilbakevendende og essensielt å holde fast ved. Hvorfor? Les mer under bildet.

kull og miljo og kryss.jpg

Å lære barn og unge gamle håndverkteknikker og fysiske oppgaver som fører til mestring og produkter de er stolt av, vet vi alle er vesentlig og nødvendig for fremtiden. Kirsten Visdal, stylist og kulturarvforkjemper, har inspirert messen gjennom flere år på dette feltet, og gjør det fremdeles. Messens formål har vært, og vil være, å underbygge denne tankekraften. Dette er derfor et fagfelt, som uavhengig av “årets tema” kommer til å stå sentralt på messene våre i fremtiden.

hettebilde.jpg

Messen har tidligere samarbeidet med flere sterke designere som mener at vi i dag har et tettere forhold til materialer, objekter og kvalitet. Det opplever også Tendens i dialog med markedet. Jørgen Platou Willumsen og Stian Korntvedt Ruud var bl a noen av dem som bidro sterkt for noen år siden hvor de inspirerte besøkende til å se hele prosessen bak et produkt, til å kjenne produktets historie og til å tenke bærekraft. Under fjorårets messe opplevde vi tilsvarende med den nytenkende designeren Fredrik Bull.

BB2R8626-1.jpg

DESIGN I VINDEN, HVA MED KUNST?

Visuell jakt

Trude alvorlig.jpg

Visuell jakt

Interiørbilder kan med sin flotte glans lede oss inn i jakten på en visuell «strøkenhet», noe som i realiteten selvsagt ikke finnes. Man glemmer av og til at bildene er forenklede utsnitt av en større og mer kompleks virkelighet. En virkelighet som inneholder personlige historier, ønsker og behov. Det finnes heldigvis ingen estetisk rammeverk, men et hav av inspirasjon.

Det er mye fornuftig i utsagnet «Et hjem skal være et hjem og ikke en utstilling». Det sier noe om at hjemmene skal «leve», og at menneskene som bor der skal sette sine avtrykk. Personlig glød gjør hjemmet til et trygt og godt fundament.

Design er i økende grad blitt «allemannseie».  Flere og flere ønsker å kjøpe møbler og designobjekter med kvalitet og varighet. Vi ønsker at møblene skal gå i arv, og å føres videre av våre kjære. Som forbrukere er vi også i større grad interessert i produktets historie, og vi vil gjerne vite hva designeren heter. Vi gjør bevisste valg i måten vi innreder våre hjem på og er i så måte blitt “flinkere” til å innrede personlig.

Men hvordan er det med kunst?

Tendens er inderlig opptatt av at kunst bør sees som en naturlig del i hjemmet. Bergen har et spennende kunstfelt det er verdt å bli bedre kjent med. I tillegg til sin visuelle funksjon kan kunst være det «rommet» som bidrar til å dytte oss inn i nye tankespor. Gjennom kunst kan vi bli flinkere til å reflektere, debattere og nyansere. Det trenger vi. Vi håper derfor å kunne formidle kunst på en måte som folk flest kan ha nytte av, og på den måten senke terskelen for de som ønsker å lære mer om kunst, men som ikke helt vet hvor de skal begynne.

Trude / Redaktør