NORSK SOMMER MED MORK

Endelig en smak av sommer! Hilde Mork inspirerer som alltid med sin sjarmerende og uformelle stil. Hun serverer enkel, men raus mat i nydelige patinerte omgivelser. Enkelhet betyr ikke dårlig mat, tvert imot, forteller hun. Vi tok en prat med henne og fikk samtidig servert verdens beste rødbetsalat. Oppskrift under.

Hilde Mork, AD i Tendens. Frilans grafisk designer, fotograf og storyteller. Hilde har 43 somre i kroppen fra sommerøya i Tønsbergfjorden. Med urtehage, et lite kjøleskap, gassbluss og regnvann fra siterner, i tillegg til godt planlagte innkjøp av rvarer, lager familien mye god mat gjennom sommeren.

Hilde Mork, AD i Tendens. Frilans grafisk designer, fotograf og storyteller.

Hilde har 43 somre i kroppen fra sommerøya i Tønsbergfjorden. Med urtehage, et lite kjøleskap, gassbluss og regnvann fra siterner, i tillegg til godt planlagte innkjøp av rvarer, lager familien mye god mat gjennom sommeren.

Hva er din favoritt sommermat?

Enkel grillmat og salater servert med leskende drikker. Og så elsker jeg mat som kommer med sesong, både fordi den er bærekraftig, men også fordi den har med seg så mange gode minner. Når de første nypotetene kommer er det fest! Gjerne kokt i saltvann hentet utenfor hytta, servert med rørossmør og ferske urter.

Hvor skal du være i sommer?

Jeg har lenge før pandemien begrenset reisingen og lagt sommeren til Norge. Staycation er et familiært ord i vårt vokabular. Flaks at jeg elsker sommer og alt det den byr på! Så i år, som så mange somre før, kommer vi til å være hjemme på Nesodden og på hytta på sommerøya vår.

Tips til sommermat?

Mat som kan forberedes, er holdbar og brukes gjennom flere dager, er gull om sommeren. Oppbevarer du ingredienser i tette bokser i kjøleskapet, kan mat nytes i flere omganger og er f eks til piknik.

Denne rødbetsalaten kan nytes lun alene, men smaker også perfekt til grillmat. Oppskrift og fremgangsmåte er som følger:

Ingredienser:

Rødbeter, fetaost eller chevre, nøtter ( f eks valnøtter eller hasselnøtter), noe grønt du har for hånden ( en smakfull ruccolla eller en mildere spinat), olivenolje, balsamico, sitrontimian eller din yndlingsurt, salt + pepper.

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 200 grader og fordel en raus neve med nøgtter i en ildfast form. La dem stå til skallet sprekker, ca 10-20 minutter. Legg nøttene i et håndklede og gni av skallet.

Kok rødbeter til de er møre, skrell om nødvendig og del i passende biter. Legg dem i en bolle og tilfør litt olje, balsamico, salt og pepper, fersk sitrontimian etter smak og vend godt om.

Fyll en litt dyp skål med grønt. Legg over rødbetene. Del opp feta eller chevre med fingrene. Strø over nøtter.

Leskende lemonade, en kald pils eller et glass rosè passer perfekt til denne retten.

Hilde har vekt på kortreist og økologisk mat, godt håndverk og gjenbruk. Du kan følge henne her:

@hildemork.78 / www.hildemork.me

Foto: Hilde Mork