TERRACOTTA I VINDEN!

Hvordan du skal fargesette hjemmet ditt, er helt opp til deg selv, i følge Dagny Thurmann-Moe fra KOI Fargestudio. Personlig er hun besnæret av de varme fargene med god kulturhistorisk forankring, som f eks terracotta.

FB_collager_APRIL2021_Dagny.jpg

I vårutgaven 2021 fortalte Dagny om hva som er de viktigste fargetendenser akkurat nå og hvordan man kan komme frem til riktige fargevalg. Det er altså ikke noe enkelt svar på hva som er vårens fargetrender. Her må vi gjøre en liten analyse av hva vi selv liker. Det viktigste er at vi tør å velge ut fra personlig smak, selv om det innebærer noen uvanlige fargevalg.

Hva er de største fargetendensene i dag?

En av de største tendensene i dag er å ta personlige valg, og ikke ha det samme som naboen. Dette fører til mer mot og vilje når det kommer til fargesetting. Velg det som passer til deg og ta gjerne uvanlige valg. Det viktigste er at du velger farger som du vil trives med over tid og finner ut av hva fargeestetikken din er.

Hvordan kan man komme frem til riktig fargevalg?

Hvis du er usikker på hva du trives med av farger, kan det være lurt å gå gjennom en analytisk prosess hvor du ser på det du eier av klær, kunst og interiør. Mest sannsynlig finner du et mønster i dine eiendeler som gir et bilde på hva du liker og som du kan bygge videre på når du skal velge farger.

Hva er de mest fremtredende farger for våren?

De fleste farger er aktuelle nå, men vi ser at nyanser av gult og terracotta klatrer oppover. Dette er varme farger som gir et lunt, men elegant preg på hjemmet.

Hvilke malingsprodusenter anbefaler du?

Innenfor malingskvaliteter begynner miljøfokuset å bli viktig også her. Man bør prioritere naturlige og mineralske fargepigmenter, og det er fint å se at flere prioriterer dette. Aktører som Pure&Original, Farrow&Ball og klassisk linoljemaling øker i popularitet og kan anbefales.

Hva tenker du om vestlendingens fargesetting, er vi for trauste?

De mest trauste i fargevalg er faktisk sørlendingene.

Vestlendingene har lange tradisjoner innen møbeldesign og møbelproduksjon og har en stolt arv å se tilbake på. Mindre byer som Eigersund er i ferd med å ta tilbake sine originale farger, mens diskusjonen i Bergen går friskt rundt byutvikling og stedsidentitet. At man snart også vil omfavne de kulturhistoriske fargene, og å tolke disse på nytt, er det ingen tvil om.

Har du noen gode tips til vårrengjøring utendørs?

Dersom du trenger belegningsstein eller nye heller, ville jeg tatt en vurdering på om disse skal være grå eller ha en annen farge. Vi har nettopp lansert en kolleksjon for ASAK miljøstein, og her har fokuset vært å se på hvilke farger som fungerer best til norske lys- og værforhold, og som også beriker arkitekturen. Belegningssteinene kan kjøpes gjennom din lokale hageplanlegger, landskapsarkitekt eller anleggsgartner.

Hva er din favorittfarge akkurat nå?

Egentlig liker jeg alle farger. Men jeg er veldig besnæret av terracottafargede bygg i forskjellige nyanser.  Jeg er fascinert over hvordan disse fargene har lang kulturhistorisk forankring, både på trehusbebyggelse og bebyggelse med pussede flater.

Av: Trude Vaaga / Tendens