LIVETS BAKSIDE

Teatersjef Stefan Larsson mikser spillefilm og teater i den fascinerende klassikeren «Onkel Vanja» på Den Nationale Scene høsten 2020.  Det er et hjerteskjærende og humoristisk drama om livets karusell og menneskets meningslengsel. Mer om stykket under bildet.

Onkel Vanja 26.jpg

På Store Scene snurrer et stort hus. I vinduene kan vi se skuespillerne bevege seg fra rom til rom. Joni Mitchells såre stemme fyller salen, og framfor scenen henger en stor skjerm. På den kommer vi tett, tett på menneskene i huset. De er en familie som har havnet i en situasjon der alt stopper opp. Daglige rutiner er brutt og de får tid til å tenke over hva de har brukt livet på, hva de lengter etter og hvem de elsker. Tomrommet fylles med kjærlighetsintriger og vodka. Mye vodka.

I forestillingen møter filmens realisme teatrets lekne virkemidler. Det skaper en helt spesiell inngang til det mellommenneskelige dramaet. Skuespillerne følges av kameraer, og kan dermed spille som om de var på film og ikke med store fakter som Sto…

I forestillingen møter filmens realisme teatrets lekne virkemidler. Det skaper en helt spesiell inngang til det mellommenneskelige dramaet. Skuespillerne følges av kameraer, og kan dermed spille som om de var på film og ikke med store fakter som Store Scene ofte krever.

Scenografien er et detaljrikt filmset, og Larsson lar et kamerateam følge handlingen. Slik får publikum servert både intime nærbilder og storslått teater på samme tid.

”Dette stykket skildrer oss mennesker så ømt og klokt. Alt vi går og baler med på innsiden. De store spørsmålene i livet tas opp på en hverdagslig og nesten humoristisk måte. Jeg tror mange vil kjenne seg igjen i menneskene på scenen” -Stefan Larsson-

TEKST: SILJE GRIPSRUD I FOTO: ODD MEHUS