MA$ARATI - KAOS I OKTOBERSOL

Høsten stråler i Bergen og ingenting kjennes bedre akkurat nå enn å være på vei til Ma$arati-utstilling på Gategalleriet. Den etter hvert så velkjente kunstneren ankom tidligere i uken og klager så visst ikke på oktobersolen som på selve åpningsdagen flørter vilt med verkene som er montert i galleriet.

HVEM: Mathias Masarati Hagen, kjent som kunstneren Ma$arati. Jobber og bor i Oslo. Født på Hamar i 1991. Utdannet på Einar Granum kunstfagskole. I all beskjedenhet forteller han om salgssuksessen han hadde i Grieghallen for noen år siden. I media kunne man lese at selveste Post Malone var blant dem som fattet interesse for utstillingen og som bidro til høy salgprosent. Foto: Victor Gelius.

For den som enda ikke kjenner til kunsten hans, har han en lekenhet i bildene av de sjeldne, og varierer mellom det abstrakte og figurative. Men ikke misforstå. Verkene er på ingen måte enkle. Flatene tenderer mot det kaotiske og har ultradristige fargesammensetninger som ingen kan ta fra ham. Dyr, ofte befriende rare, forvridde og surrealistiske dyr, gjenskapes som fargebomber. Kunsten min skal nødvendigvis ikke passe til verken sofaen din eller gardinene dine, forteller han, og statuerer slik sett et avslappet forhold til omgivelsene.

“Kunsten min skal nødvendigvis ikke passe til verken sofaen din eller gardinene dine”.

FORVRIDD VERDEN. Jeg ble svært fascinert da jeg så kunsten hans for første gang i Grieghallen for noen år tilbake. Det er enestående at noen tør å skape en slik forvridd verden på store lerret, tenkte jeg. Siden den gang har jeg gledet meg til å se han tilbake i Bergen. Og la meg erkjenne det først som sist: Til tross for min mangeårige yrkeskarriere innen interiør, hvor det meste komponeres ton i ton, har jeg allerede falt pladask for flere verk i utstillingen som overhode ikke matcher sofaen min.

Utstillingsklar! Fra den aktuelle utstillingen på Gategalleriet: “ Jeffery Slime” 160x160. Olje. Foto: Privat

AKTUELL: Ma$arati er aktuell med salgsutstillingen “Come Over When You`re Sober, My Bloody Mary” på Gategalleriet i Bergen. Foto: Privat / i sort hvitt.

Det har vært skrevet tidligere om bildene hans at de har et bråkete uttrykk. Det er jeg enig i. Og i den grad man kan si at bråk er vakkert, er dette vakkert. Jeg kan godt forstå de barna som forsøker å kopiere ham. Den barnlige, naivistiske råskapen i hvert penselstrøk er iøyenfallende. Kunstneren forteller nemlig åpenhjertig om barnehager som besøker utstillingene og som blir bergtatt av det universet han serverer dem.

Detalj fra et av verkene i den aktuelle utstillingen på Gategalleriet. Foto: Magnus Kvam.

“Du trenger ikke ha peiling på kunst for å like kunst”

Kunsten har referanser til hip hop-kulturen, rap musikk og amerikansk popkultur, og han er for lengst kjent også internasjonalt. Foto: Victor Gelius.

Foto: Magnus Kvam

Det er selve livet som er hans arbeidserfaring, forteller han, og gleder seg til å vise seg frem for Bergen igjen. Å lage ukorrekte flater har blitt hans signatur. Og kanskje er han enda til den kunstneren som ikke holder orden på lerretet, men som likevel lykkes med det! Men hvem er kjøperne, og lever han av dette? Vi tok en prat med Ma$arati like før utstillingsåpning.

EKSPLOSIVT UTTRYKK. Ma$aratis lekne stil speiles også i tatoveringer og klesdesign. Foto: Victor Gelius.

 Du har stilt ut i Bergen tidligere, hvordan var det?

 Veldig gøy! Det kunne ikke vært en bedre uke med sol og Bergenfest samtidig. Jeg møtte så mange fine folk og det ble jo så og si en utsolgt Grieghallen!

 Beskriv ditt kunstneriske uttrykk. Har du noen gjennomgående tema? 

Haha! Jeg er ikke veldig opptatt av faguttrykk. Abstrakt feil anatomisk ekspressionisme, kanskje? Uttrykket mitt varierer. Mørkt, men lyst. Lyst, men mørkt. Det kommer an på øyet som ser. Og i det følelser blir til. Og viktigst: Du trenger ikke ha peiling på kunst for å like kunst.

 Har du noen tanker om kunstens rolle? 

Kunst er jo noe som har vært her i tusenvis av år og er her fremdeles i dag. Akkurat som musikk, det er evigvarende. For min egen del synes jeg det er viktig, og ikke minst gøy, å sette spor. Å etterlate meg noe her før jeg blir borte er vel noe jeg streber etter. 

I Tendens heier vi på håndverksfaget og det kreative, og håper at unge mennesker utforsker denne verden. Hva vil du si til ungdommer som bærer på en kunstnerdrøm? 

At dette er et medium som må utforskes og som er veldig gøy. Følg drømmen ikke strømmen. Det viktigste er at du selv liker det du skaper. I dag er det i tillegg mange muligheter fordi det står tomme lokaler over alt. Det er også enkelt å dele sin kreativitet med andre via diverse plattformer.

 Hvem kjøper din  kunst, har du en typisk målgruppe?

 Det er i alle aldre. Jeg treffer samlere fra hele verden, og noen kjøper kunsten min for sparte konfirmasjonspenger. Så har jeg barnehager som kommer på utstillinger, hvor barna blir så inspirert at de reiser hjem og maler kopier!

Kan man leve av dette?

 Ja! Det er en reise.

 Hvilke forventninger kan bergensere ha til utstillingen din på Gategalleriet?

Dette er nye oljemalerier med ulike sterke, feil anatomiske uttrykk - alt fra cowboys til kakerlakker. Dette er malerier som ikke skal passe til sofaen eller gardinene dine. Ha ha!

OPPSUMMERT: SPEKTAKULÆRE LERRET. Når Ma$arati farger byen med nye kunstverk bør man få det med seg. De store flatene oser av selvsikkerhet. I alt kaos fremstår han tydelig og snakker rett fra levra. Og kanskje gjør du som meg? Gi blanke F i den der sofamatchen. God fornøyelse!

 Saken er laget av: Trude Vaaga, Tendens.

Bilde fra den aktuelle utstillingen på Gategalleriet i Bergen. Utstillingen står til 11. november 2023. Galleriet skriver dette i en pressemelding: Utstillingen vil inneholde en rekke originalverk i mange forskjellige størrelser, malt i oljemaling og oljepastell, på lerret og ark. Alle henvendelser: post@gategalleriet.no

Foto: Magnus Kvam.