Hvordan en rusreform kan redde liv

Sensommeren 2021 la vi bak oss en gripende utstillingsuke (Straff Skader) i Grieghallen sammen med bl a fotograf Pernille Sandberg og Foreningen for Tryggere Ruspolitikk - det hele med mål om å kjempe mot de krefter som mener at straff er veien å gå i møte med ungdommer som ruser seg. Ungdommen er dem som blir hardest rammet av dagens politikk, og sammen med flere andre aktører som bl a Bergen Sanitetsforening, forsøkte vi å speile unges sårbarhet i møte med samfunnet. Under bildet kan du lese om Sandbergs tanker. En rusreform kan redde liv, forteller hun.

“Slik alle andre mennesker på jordkloden hungrer etter et godt liv, hungrer også den rusavhengige etter et godt liv, men på sin måte. Selve livet med avhengighet er ekstremt og komplekst. Kan vi egentlig beskylde noen for å ha valgt et liv fylt med sosiale og økonomiske vanskeligheter?”

Pernille Sandberg er en dansk fotograf som jobber innen flere felt av fotografering. Flere kunstsamlinger har kjøpt hennes verk, og hun har deltatt i utstillinger over hele verden, bl a i Teheran, Amsterdam, Tokyo og New York. I fjor sensommer stilte hun ut 9 verk i Grieghallen, kuratert av Trude Vaaga i Tendens.

Hun er kjent for å skildre mennesker med en dyp respekt og omfavner temaer som andre kan overse. Gjennom sort hvit fotografier inviterer hun betrakteren til å se verden på en ny måte.

Flere sterke skjebner som resultat av dagens narkotikapolitikk er blitt dokumentert gjennom fotografier signert Pernille Sandberg og i regi av Foreningen Tryggere Ruspolitikk. Utstillingen har nå blitt vist i Bergen fra 31. august – 4. september med initiativ fra Tendens. Kreativ leder Trude Vaaga var tilrettelegger og kurator. Var du på utstillingen? Følg gjerne Tendens på Facebook og se den gripende åpningen hvor både avtroppende statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Guri Melby deltok.

Flere sterke skjebner som resultat av dagens narkotikapolitikk ble dokumentert i Bergen 31. august - 4. september. Nå har noen av midlene fra salget av kunsten blitt benyttet til å etablere Eikaklinikken i Oslo - et lavterskeltilbud til rusmisbrukere som trenger krisehjelp.

Egentlig så skulle vi ha feiret gjennomslaget for vår tids viktigste helse- og sosialpolitiske reform. Hvilke tanker har du om at vi stadig må kjempe for en rusreform i Norge?

Rusreformen er et engasjerende tiltak som på sikt vil bidra til å sette en ny standard i mange deler av verden. Stoffavhengighet er et universelt problem i alle samfunn. En rusreform vil være en øyeåpner for mange mennesker. Jo flere nasjoner som følger med på de endringer i lovgivningen som rusreformen står for, jo flere mennesker vil endre sitt syn på den avhengige.

“Som barn er man en uslepen diamant og skal se verden med åpent blikk. Vi som er eldre har et ansvar for å ta dem i hånden og møte dem akkurat der de er”

“Som barn er man en uslepen diamant og skal se verden med åpent blikk. Vi som er eldre har et ansvar for å ta dem i hånden og møte dem akkurat der de er”

Vi vet alle at ungdomstiden er en sårbar fase i livet. Hvilke tanker har du om hvordan vi som samfunn møter de unge?

Jo eldre jeg blir jo bedre forstår jeg den frykten jeg selv er vokst opp med som ung. Ungdommer i dag blir til enhver tid minnet på hvordan de skal kle seg, hva de skal studere, hvor de skal reise og hvilke venner de skal ha. Som barn er man en uslepen diamant og skal se verden med åpent blikk. Vi som er eldre har et ansvar for å ta dem i hånden og møte dem akkurat der de er.

Hva er essensen i å formidle gjennom fotografier ?

Ethvert menneske absorberer og forstår bilder forskjellig. Et bilde kan for eksempel få oss til å tenke på et hjem vi engang var i, og som rører oss. Et bilde kan gjøre oss opprørt eller gi oss trøst. Fotografi er i mine øyner en essensiell del av det å kunne føle et emosjonelt bånd til et tema, i dette tilfelle hvordan en rusreform kan redde liv.

Saken er laget av: Trude Vaaga, redaktør i Tendens

Alle foto: Ole Dyrseth. For mer info: www.straffskader.no

Ny utstilling i regi Tendens: Et samarbeid mellom fotograf Francisco Munoz og Trude Vaaga, 2022.