BO BEDRE DESIGNPRIS 2020

Tendens har intervjuet bransjekollega og redaktør, Cecilie Molvær Jørgensen, som i disse dager deler ut gjeve designpriser i regi BO BEDRE. Vi har valgt å trekke frem designer Andreas Engesvik som velfortjent stakk av med prisen “Årets designer”. Designeren har vært representert på publikumsmessen vår ved flere anledninger, både med egne produkter, men og hatt en tydelig stemme i våre scenedebatter. Vi trekker også frem “Leserpris-vinner” Kristine Five Melvær som var representert hos oss på fjorårets messe med produktplasseringer i trendsonen, samt “Årets nykommer” Ali Gallefoss som sammen med Fredrik Bull var representert på messen i 2018.

Andreas Engesvik har banet vei, undervist nye generasjoner og  løftet frem dem som kommer etter seg. Nylig ble han kåret til Årets designer i regi BO BEDRE. Årets designer har satt spor av seg på den nyere norske designscenen som ingen andre. Det sk…

Andreas Engesvik har banet vei, undervist nye generasjoner og løftet frem dem som kommer etter seg.

Nylig ble han kåret til Årets designer i regi BO BEDRE. Årets designer har satt spor av seg på den nyere norske designscenen som ingen andre. Det skriver redaktør Cecilie Molvær Jørgensen. Les mer om hennes tanker i intervju under.

Fortell om BO BEDRE sitt arbeid når det kommer til vektlegging av norsk design.

Det er med stor glede og stoltheit BO BEDRE for tolvte år på rad deler ut det som er blitt ein svært anerkjent pris i designmiljøet. BO BEDRE sitt viktigaste mandat er å løfte og fremme norsk design, noko vi sjølvsagt gjer på papir og på nett heile året, men ekstra stas er det med denne årlege utdelinga.

Covid-19 har medført endringer hos de fleste i bransjen. Hvordan blir utdelingen i år?

Denne hausten blei det dessverre ingen stor fest – som vi pleier å ha – men vi feirar digitalt, på nettsidene våre og i sosiale media. Dessutan har eg den store gleda av å få ringe rundt til alle vinnarane og dele nyheita, og det er verkeleg så utruleg kjekt å møte oppglødde designarar i andre enden. Det er tydeleg at prisen betyr noko for dei, og det gjer prisen ekstra viktig. 

Hva tenker du om “Årets nykommer”?

Det einaste «skåret» i gleda er at vi i år, for første gong på seks år, ikkje har ein pengepris tilknytta Årets nykommer. Det er trist å måtte skuffe Ali Gallefoss, som er eit veldig spennande talent, med at vinnaren i år «berre» får heider og ære. Vi har dei siste åra hatt generøse samarbeidspartnerar tilknytta feiring og pris, som òg har opna pengesekken for nykomarane. I år, på grunn av viruset, har det vist seg vanskeleg å skaffe ein slik samarbeidspartnar. Det er frykteleg leit, særleg sidan vi veit kor viktig desse prispengane er for designarar i startfasen. Vi håpar anerkjenninga og prisen gir Ali mykje merksemd, slik at han gjennom sal og nye samarbeid på sikt får pengar i kassa likevel. 

Årets nykommer - Ali Gallefoss

Årets nykommer - Ali Gallefoss

Dette er Andreas Engesvik sitt år, sier du. Utdyp.

Ved å heidre Andreas Engesvik med både Årets designer og Årets møbel, viser juryen at dette er Andreas sitt år. Med to store museumsprosjekt bak seg, med stolen Aura for Nasjonalmuseet (som vann Årets møbel i fjor) og Munch-benken i lag med Jonas Stokke for Munchmuseet, er det ingen tvil om at Andreas går inn i historiebøkene som den viktigaste møbeldesignaren akkurat no. Dette er stort!

Fortell litt om Årets leserpris.

Det er utruleg kjekt å sjå at eit produkt som i fjor vann Årets tilbehør i år er kåra av lesarane til Årets leserpris. Kristine Five Melvær sine Heymat+-matter for Heymat er ikkje berre funksjonelle, «nødvendige» produkt, men òg vakre designobjekt som gir brukaren glede i kvardagen. Dette set BO BEDRE sine designbevisste lesarar tydeleg stor pris på. 

Årets leserpris - Kristine Five Melvær

Årets leserpris - Kristine Five Melvær