MANUEL PORTIOLI

Det blir først og fremst en visuell dialog, snarere enn en samtale med ord . Det forteller kunstner Manuel Portioli som gjør seg klar for sitt bidrag i Mellomrommet og det sosiologiske prosjektet “To kunstnere - ett lerret”.

Manuel Portioli er en bergensbasert kunstner, kurator og lektor som omfavner det spontane og uforutsigbare i sine kreative prosesser. Hans abstrakte verk utforsker kromatiske og formelle komposisjoner gjennom bruk av ulike medier som akryl, olje, tusj og spraymaling. Maleriene hans har mye kraft i seg og som betrakter får man ofte en fornemmelse av komplekse harmonier. Kunstneren har hatt en rekke utstillinger både her til lands og i fødelandet Italia. Nå er han klar for å produsere kunst i Mellomrommet og ser frem til dagene 10. - 13. juni sammen med Ståle Gerhardsen fra Trondheim.

Hvilke tanker har du om samspillet du skal gjøre på felles lerret med Ståle Gerhardsen?

 Jeg tenker at dialog er et godt ord. Det blir først og fremst en visuell dialog, snarere enn en samtale med ord – men på samme måte som i en vanlig dialog handler det om å være nysgjerrige og åpne.

Hva er de mest essensielle verdiene i et samarbeid som dette?

Det blir viktig å lytte til hverandre, å tørre å si hva man mener, og å utfordre hverandre på en konstruktiv og stimulerende måte. Samtidig bør også selve lerretet – den visuelle dialogen – «lyttes til».

 Hva vil det egentlig si å lykkes slik du ser det?

Å lykkes vil for meg si å få til tre konstruktive produksjonsdager hvor vi utforsker muligheter innenfor de gitte rammene – begrenset tid og samarbeid med en foreløpig ukjent kunstner – samt å skape noe som kan ha en estetisk verdi.

Nysgjerrighet og trygge rammer er ofte en forutsetning for virkelig å kunne utforske og utfolde seg sammen”

Kunstneren ønsker velkommen til Mellomrommet dagene 10.-13. juni. Ferdige signerte verk skal vises under feiring og salgsfinale fredag 13. juni kl 17-19 sammen med samtlige kunstnerprofiler fra sesong 2 (totalt 14 kunstnere/7 par). All inntekt vies Haukeland Universitetssjukehus øremerket tilpasset utsmykning. Prosjektet er et samarbeid med Bara Eiendom og selve utstillingen kurateres av Rebekka Thistel/ Galleri GEO.

// Trude Vaaga /Sosiolog og kunstformidler

OSLO KUNSTNERE TIL MELLOMROMMET

Det er stor stas når godt posisjonerte Oslo kunstnere velger Mellomrommet og Bergen! Thomas Nesland Olsen og Vegard Blomberg bidrar nemlig i prosjektet “To kunstnere - ett lerret”, hvor publikum kan komme innom og oppleve dem arbeide 10.-13. juni. Det hele munner ut i storslått salgsutstilling sammen med totalt 14 kunstnere fredag 13. juni kl 17-19. Les ferske artikler om disse to flotte profilene våre / Thomas her Vegard her.

Til venstre: Thomas Nesland Olsen. Til høyre: Vegard Blomberg.

Ferdige signerte verk skal vises og selges under vernissage og salgsfinale fredag 13. juni kl 17-19 sammen med samtlige kunstnerprofiler fra sesong 2 (totalt 14 kunstnere/7 par). All inntekt fra salg av kunst vies Haukeland Universitetssjukehus øremerket tilpasset utsmykning. Prosjektet er et samarbeid med Bara Eiendom og selve utstillingen kurateres av Rebekka Thistel/ Galleri GEO.

// Trude Vaaga /Sosiolog og kunstformidler

MULITKUNSTNEREN BLOMBERG

Vegard Blomberg er tidligere produksjonsleder og scenograf for filmbransjen. Nå drikker han kaffe og drar til atelieret klokken 09.00 hver morgen for å male. Men før kunstens prosesser fyller arbeidsdagen, spiller han alltid inn litt musikk og gjør yoga. Det er rutine. Den Oslobaserte kunstneren forteller dette i et intervju med Fredrikstad Blad. Vi skjønner av intervjuet at han har en rekke prosjekter i sving og at han har posisjonert seg som en godt populær kunstner. At han skulle takke ja til Bergens tur og bidrag i Mellomrommet er ingen selvfølge. Desto større er gleden over å kunne annonsere hans tilstedeværelse dagene 10. - 13. juni i Kronstadparken.

Vegard Blomberg er utdannet grafiker, men med bakgrunn som komponist, forfatter, filmskaper, musikkprodusent og låtskriver er han også en solid multikunstner. Han har siden 2012 jobbet som billedkunstner og deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland. Blomberg jobber med de fleste stilarter innen billedkunst, og med særlig fokus på action painting og pop-art. Publikum er velkommen innom for å oppleve Blomberg male sammen med venn og kunstnerkollega Thomas Nesland Olsen i Mellomrommet 10. - 13. juni. Det er det sosiologiske prosjektet “To kunstnere - ett lerret” som står i sentrum, hvor all inntekt vies Haukeland Universitetssjukehus, øremerket tilpasset utsmykning. Prosjektet er muliggjort av Bara Eiendom.

“På barneskolen fikk jeg i oppdrag å tegne fortellingen om Jesus som metter fem tusen mennesker. Da tegnet jeg Jesus og hver og en av de fem tusen menneskene. Det var vel etter det at jeg bestemte meg for å bli kunstner” (Kilde: Intervju i Fredrikstad Blad).

Hva vil det si å lykkes for deg?

Å lykkes er ikke noe man har gjort eller skal gjøre. Det er en daglig prosess med å finne balanse og ro. Jeg tror man må ha kjærlighet, å evne både gi og ta imot for å kjenne på ekte lykke.

Hva er det viktigste i livet da, slik du ser det?

At mine barn har det bra er det viktigste, samtidig som jeg alltid må sørge for å selv ha det bra. Jeg har tro på å ikke leve over evne. Hvis man skal rettferdiggjøre et overforbruk, og å være avhengig av noe, så er det å gå i operaen og å se på ballett. Billettene er uansett billigere enn å gå til psykolog.

Hva er det essensielle når du jobber med et maleri?

Farger, balanse og komposisjon er viktig elementer i bildene mine, og hovedinspirasjonen hentes fra både litteratur og musikk.

Når er kunsten du lager er på det mest interessante?

Det blir mye interessant kunst av å obdusere følelsen av tap, ensomhet og sorg i et samfunn som mister seg selv til den digitale verdenen. 

“Jeg får heldigvis utløp for følelser og savn av kjærlighet i kunsten”.

VERNISSAGE: Det blir salgsfinale og kaffeslabberas fredag 13. juni kl 17-19 med totalt 14 kunstnere til stede for å representere sine respektive verk. Utstillingen kurateres av Rebekka Thistel fra Galleri GEO.

Hjertelig velkommen / fri inngang + gratis kaffeslabberas / Inger Bang Lunds vei 16.

// Trude Vaaga, sosiolog og kunstformidler. I samarbeid med Bara Eiendom.


KUNSTENS POTENSIALE

Hans kombinasjon av arbeid i psykisk helsevern og som maler, har gjort han særlig opptatt av kunstens innvirkende kraft på mennesket. Og kanskje gir denne erfaringen ekstra næring til hans kommende bidrag i Mellomrommet, hvor nettopp kunstens samfunnsrolle er så vesentlig? Oslobaserte Thomas Nesland Olsen har stadig prosjekter på gang, både i inn- og utland. Han er mye i Italia og maler. Så skal han også holde kurs i Villa Faraldi som har vært Norges eldste kunstnerkollektiv i Italia. Her har kjente kunstnere som Inger Sitter, Frans Widerberg, Carl Nesjar og Fritz Røed også holdt til. Men nå er han først og fremst klar for å delta i dialog prosjektet “To kunstnere - ett lerret” sammen med kunstner og venn Vegard Blomberg. Et samspill som fordrer nytenkning og nysgjerrighet - og mulig noen søvnløse netter. Å gi slipp på egen strek kan kjennes risikofylt og fordre intens eksperimentering. Og det i et landskap hvor man skal ivareta det relasjonelle fremfor alt.

Å samarbeide med en annen kunstner for å utforske verdibegrepet dialog gjennom eksperimenterende og kreative prosesser nærer hans allerede etablerte syn på kunstens rolle i samfunnet. Kunst og mennesker virker sammen i kraft av hverandre, forteller den velposisjonerte kunstneren som bl a holder kurs i Villa Faraldi til høsten - selve kunstnerkollektivet hvor både Inger Sitter og Carl Nesjar holdt til.

Thomas Nesland Olsen er en norsk-amerikansk billedkunstner bosatt i Oslo. Han kombinerer ofte klassiske og teknisk nøyaktige motiver med en enklere og mer naiv tilnærming. I tillegg til å være inspirert og opptatt av å dra lærdom fra eldre malere som Vélasquez, henter han mye inspirasjon fra samtidens tilnærming til det abstrakte maleriet. Vi tok en prat med kunstneren.

Hva er kunst for deg?

Kunst er den sunneste formen for projeksjon. Den gir rom for å uttrykke indre tanker og følelser uten å skade seg selv eller andre. Kunst tilbyr en konstruktiv flukt - en måte å bearbeide virkeligheten på, snarere enn å unnslippe den helt. I motsetning til andre former har kunst få konsekvenser og stort potensiale for vekst.

Hva tenker du om å male sammen med en annen kunstner på felles lerret?

Det å male sammen kan åpne opp for nye uttrykk og kreative løsninger som jeg ikke ville kommet frem til alene. Det blir spennende, men sikkert også utfordrende.

Hvordan lykkes i samspill som dette tenker du?

Prosjektet krever åpenhet, tillit og vilje til å gi slipp på kontroll. Hvis vi klarer å komme frem til noe nytt sammen så lykkes vi. Jeg er takknemlig for å være med på prosjektet og gleder meg til selve prosessen. Det er kanskje nettopp prosessen, og ikke bare resultatet, som gjør det hele til et vellykket prosjekt. 

Kunstneren i italienske omgivelser.

Kunstneren er klar for Mellomrommets dialog prosjekt “To kunstnere - ett lerret” hvor publikum kan titte innom dagene 10.-13. juni. Ferdige signerte verk skal vises under storslått feiring og salgsfinale fredag 13. juni kl 17-19 sammen med samtlige kunstnerprofiler fra sesong 2 (totalt 14 kunstnere/7 par). All inntekt vies Haukeland Universitetssjukehus øremerket tilpasset utsmykning. Prosjektet er et samarbeid med Bara Eiendom og selve utstillingen kurateres av Rebekka Thistel/ Galleri GEO.

// Trude Vaaga /Sosiolog og kunstformidler

STÅLE GERHARDSEN

Han har dekorert bygninger og institusjoner over hele landet. Nå er han klar for Mellomrommet i Kronstadparken hvor han har takket ja til å delta i det dialogbaserte prosjektet “To kunstnere - ett lerret”. Det er viktig å ikke ta arbeidsprosessen for alvorlig, bedyrer han, og legger til at alvoret først oppstår ved ferdig signert verk. Les intervjuet med kunstneren!

Kunstner Ståle Gerhardsen fra Trondheim er kjent for å være leken og eksperimenterende. Nylig hadde han stor suksess med soloutstilling på Soli Brug. I Bergen har han dekorert både Fløybanen og signert fantastiske utstillinger i hhv Grieghallen og Galleri GEO. Nå er han klar for Mellomrommet og prosjektet “To kunstnere - ett lerret”, hvor han utfordres sammen med bergensbaserte Manuel Portioli. Den 13. juni holdes publikumsvernissage med totalt 14 kunstnere representert (7 par), der i blant Gerhardsen og Portioli. Foto: Amanda Gerhardsen Vollen.

“Det ferdige verket er etterdønningene av dialogen” - Ståle Gerhardsen.

Hvilke tanker har du om den samhandlingen som skal skje på felles lerret? 

 Jeg gleder meg til å leke på lerret med Manuel. Så lenge vi er åpne og ikke blir for forelsket i egne ideer og tanker, men lar lerretet styre hvor vi havner, trur jeg det blir riktig så gøy. Åpenhet er vel stikkordet. Også er det viktig å ikke ta det for alvorlig. Alvoret kommer først når det hele er signert. Fram til da er alt lov. 

STÅLE GERHARDSEN: Han er kjent som en aktiv kunstner med mange utstillinger over hele landet. Hans stil befinner seg mellom gatekunst og fineart, og fremmer inkludering, relasjoner og kjærlighet. Kunstverkene hans spenner seg fra veggmalerier og skulpturer, til maleri på lerret og grafikk. I Bergen er kunstneren representert hos Galleri GEO. Foto til venstre: Hallvard Bugge Johnsen.

“Også er det viktig å ikke ta det for alvorlig. Alvoret kommer først når det hele er signert. Fram til da er alt lov” - Ståle Gerhardsen

 Har du noen stikkord for å «lykkes»? Og hva vil det egentlig si å lykkes i en samproduksjon?

 Alle grep i prosessen er relevante. Det er prosessen som er viktigst for meg. Resultatet er vellykket så lenge vi jobber sammen. Uansett. Resultatet er et på et vis det man sitter igjen med etter å ha lest en bok. Prosessen er alle ord, setninger, formuleringer og tegn. Det ferdige verket er etterdønningene av dialogen. I mitt hode har vi lykkes allerede etter at vi begge har tilført lerretet noe. 

Hva er grunnpilarer i dialog slik du ser det?

Åpenhet. Evnen til å sette seg inn i andres ståsted. 

UNIK MULIGHET: Gerhardsen + Portioli vil være å treffe i Mellomrommet 10. - 13. juni, Inger Bang Lunds vei 16. Publikum er velkommen innom for å oppleve dem tett på i sin prosess. Følg Mellomrommet_Kronstadparken på instagram for spesifikke åpningstider disse dagene.

SALGSFINALE + VERNISSAGE, 13. JUNI: Det blir storslått salgsfinale og vernissage fredag 13. juni kl 17-19, kuratert av Rebekka Thistel fra Galleri GEO. Utstillingen vil vise verk fra 7 kunstnerpar som alle har signert sine helt unike samproduksjoner denne sesongen. All inntekt fra salg av kunst vies Haukeland Universitetssjukehus, øremerket tilpasset utsmykning.

// Trude Vaaga, sosiolog + formidler. For Bara Eiendom.

INVITERTE BESØKENDE TIL Å STÅ MODELLER

LEKEN PRODUKSJON MED NATURLIG VENDING: Å “spille” på Mellomrommet i Kronstadparken, som det offentlige rommet det er, ble en essensiell del av løsningen for kunstnerne Nicholas O`Leary og Matthew Betancourt i prosjektet “To kunstnere - ett lerret”. De var begge nervøse for denne samproduksjonen, men er overrasket i ettertid over de positive nyansene som dukket opp på veien. Samarbeidet startet imidlertid på samme lerret, men prosessen tok en naturlig vending. Prosjektet er i samarbeid med Bara Eiendom. Medkurator er Rebekka Thistel fra Galleri GEO.

Alle foto i saken: Tove Lise Mossestad

Publikum som kom innom fikk delta aktivt i kunstnernes prosess. Det hele ble en interaktiv og svært leken dialog, og som gjenspeilte seg på to lerreter. Både Betancourt og O`Leary er godt fornøyde med løsningene de kom frem til, og medgir at produksjonen gav de noen vekkere som de vil ta med seg videre. Medkurator i prosjektet, Rebekka Thistel fra Galleri GEO, -og som også er kunstnernes gallerist, sier bl a dette: Deres arbeidsmetode var sterkt knyttet til omgivelsene. De malte menneskene som kom inn i rommet, og inviterte besøkende til å stå modeller. Gjennom lag på lag med figurer i bevegelse skapte de to kunstverk som bærer spor av møter, samtaler og øyeblikk. Enkelte besøkende fikk til og med bidra med penselstrøk, noe som ytterligere forsterket fellesskapsfølelsen i maleriene. 

NICHOLAS O’LEARY: Han er født og oppvokst i New Zealand, men bor og arbeider i Bergen.  Kunst har alltid vært en viktig del av livet til O’Leary. Når han besøker familien sin eller er med venner utforskes alltid kunst sammen med dem. Kunstneren benytter oljemaling og søker det rå og direkte i skapelsesprosessen. Det andre overser, er oftest interessante detaljer for han å utforske. Å male utendørs er et bevisst valg. Det gir ham tyngde og utfordringer. Her gir vær og vind meg noe å bryne meg på, samt at jeg må transportere utstyr til og fra, forteller O`Leary. 

“Å ha en annen kunstner som deltar i prosessen er jeg veldig nervøs for. Matthew er en veldig dyktig kunstner, men det kan hende at det blir en oppgave med to forskjellige mållinjer. Heldigvis kjenner vi hverandre fra før, så det blir utrolig gøy å henge sammen” -Nicholas O`Leary i forkant av samproduksjonen

MATTHEW BETANCOURT: Kunstneren er født og oppvokst i solfylte California, men trives utmerket i regnbyen vår. Den autodidakte maleren Matthew Betancourt flyttet til Bergen i 2017 og etter lite hell med å finne en jobb som biomedisinsk ingeniør, begynte han å satse på sin mangeårige malehobby. I  2018 og 2019 ble han omtalt i Bergens Tidende og Bergens Avisen, og har allerede fem soloutstillinger i bagasjen.

VENDING: Rebekka Thistel beskriver vendingen kunstnerne tok slik: De tok regi over hvert sitt verk samtidig som utviklingen skjedde i tett dialog. De lot motivene vokse parallelt, med innslag av hverandres arbeid, og gjennom denne prosessen fant de en felles kunstnerisk retning. Jeg ser virkelig frem til å vise resultatene under sommerens vernissage 13. juni.

Medkurator Rebekka Thistel er fornøyd med at kunstnerne lot seg utfordre til samproduksjon, og å deretter finne sin genuine vei i måten å løse oppgaven på.

“Gjennom prosjektet To Kunstnere - Ett Lerret har kunstnere blitt utfordret til å samarbeide på samme lerret. Kunstnerne får stikkordet dialog, men utover det står de fritt til å tolke og utføre oppgaven på egen måte. Prosjektet utforsker samspill, kreativ utfoldelse og nye måter å skape kunst på. Resultatene gjenspeiler både kunstnernes individuelle uttrykk, og hvordan disse smelter sammen gjennom felles utforskning”

- Rebekka Thistel

All kunst fra sesong 2, hvor til sammen 7 kunstnerpar deltar, vises under den store salgsfinalen fredag 13. juni. Inntekten fra salg vies uavkortet til Haukeland Universitetssjukehus, øremerket tilpasset utsmykning.

Bakteppet for prosjektet: En verden i uro, her hjemme og globalt. Tema: Dialog.

//Trude Vaaga, kunstsosiolog og formidler. Foto: Tove Lise Mossestad.