KUNSTENS POTENSIALE

Hans kombinasjon av arbeid i psykisk helsevern og som maler, har gjort han særlig opptatt av kunstens innvirkende kraft på mennesket. Og kanskje gir denne erfaringen ekstra næring til hans kommende bidrag i Mellomrommet, hvor nettopp kunstens samfunnsrolle er så vesentlig? Oslobaserte Thomas Nesland Olsen har stadig prosjekter på gang, både i inn- og utland. Han er mye i Italia og maler. Så skal han også holde kurs i Villa Faraldi som har vært Norges eldste kunstnerkollektiv i Italia. Her har kjente kunstnere som Inger Sitter, Frans Widerberg, Carl Nesjar og Fritz Røed også holdt til. Men nå er han først og fremst klar for å delta i dialog prosjektet “To kunstnere - ett lerret” sammen med kunstner og venn Vegard Blomberg. Et samspill som fordrer nytenkning og nysgjerrighet - og mulig noen søvnløse netter. Å gi slipp på egen strek kan kjennes risikofylt og fordre intens eksperimentering. Og det i et landskap hvor man skal ivareta det relasjonelle fremfor alt.

Å samarbeide med en annen kunstner for å utforske verdibegrepet dialog gjennom eksperimenterende og kreative prosesser nærer hans allerede etablerte syn på kunstens rolle i samfunnet. Kunst og mennesker virker sammen i kraft av hverandre, forteller den velposisjonerte kunstneren som bl a holder kurs i Villa Faraldi til høsten - selve kunstnerkollektivet hvor både Inger Sitter og Carl Nesjar holdt til.

Thomas Nesland Olsen er en norsk-amerikansk billedkunstner bosatt i Oslo. Han kombinerer ofte klassiske og teknisk nøyaktige motiver med en enklere og mer naiv tilnærming. I tillegg til å være inspirert og opptatt av å dra lærdom fra eldre malere som Vélasquez, henter han mye inspirasjon fra samtidens tilnærming til det abstrakte maleriet. Vi tok en prat med kunstneren.

Hva er kunst for deg?

Kunst er den sunneste formen for projeksjon. Den gir rom for å uttrykke indre tanker og følelser uten å skade seg selv eller andre. Kunst tilbyr en konstruktiv flukt - en måte å bearbeide virkeligheten på, snarere enn å unnslippe den helt. I motsetning til andre former har kunst få konsekvenser og stort potensiale for vekst.

Hva tenker du om å male sammen med en annen kunstner på felles lerret?

Det å male sammen kan åpne opp for nye uttrykk og kreative løsninger som jeg ikke ville kommet frem til alene. Det blir spennende, men sikkert også utfordrende.

Hvordan lykkes i samspill som dette tenker du?

Prosjektet krever åpenhet, tillit og vilje til å gi slipp på kontroll. Hvis vi klarer å komme frem til noe nytt sammen så lykkes vi. Jeg er takknemlig for å være med på prosjektet og gleder meg til selve prosessen. Det er kanskje nettopp prosessen, og ikke bare resultatet, som gjør det hele til et vellykket prosjekt. 

Kunstneren i italienske omgivelser.

Kunstneren er klar for Mellomrommets dialog prosjekt “To kunstnere - ett lerret” hvor publikum kan titte innom dagene 10.-13. juni. Ferdige signerte verk skal vises under storslått feiring og salgsfinale fredag 13. juni kl 17-19 sammen med samtlige kunstnerprofiler fra sesong 2 (totalt 14 kunstnere/7 par). All inntekt vies Haukeland Universitetssjukehus øremerket tilpasset utsmykning. Prosjektet er et samarbeid med Bara Eiendom og selve utstillingen kurateres av Rebekka Thistel/ Galleri GEO.

// Trude Vaaga /Sosiolog og kunstformidler