FRA JUSTIS TIL HELSE

Når man ikke klarer å dokumentere at straff reduserer rusmiddelbruk, er dette uakseptable kostnader, forteller leder i Foreningen for Tryggere Ruspolitikk, Ina Roll Spinnangr. Nå jobber hun intenst for å flytte samfunnets reaksjoner på ulovlig rusmiddelbruk fra justis- til helsesektoren. Ta deg tid til å lese intervjuet med henne under bildet!

Ina Roll Spinnangr under åpningen av utstillingen i Grieghallen 2021. Foto: Tove Lise Mossestad

Hva engasjerer deg mest i arbeidet ditt?
Rusreformen var på mange måter hovedformålet med å etablere Foreningen tryggere Ruspolitikk. Straff av rusmiddelbrukere er stigmatiserende, rammer skjevt og fører til mistillit og vegring for kontakt med det offentlige. Når man ikke klarer å dokumentere at straff reduserer rusmiddelbruk, er dette uakseptable kostnader. 

 Våren 2021 påtok Tendens seg oppdraget med å representere sterke skjebner i Grieghallen som resultat av dagens narkotikapolitikk - det hele gjennom åtte kunstverk utviklet i regi av dere og signert fotograf Pernille Sandberg. Hvilke tanker gjør du deg om at vi nå kan engasjere oss om kunst med et så viktig budskap i flere byer?
Det er fantastisk. Vi er veldig glade for initiativet fra Tendens, engasjementet til fotograf Pernille Sandberg, støtten fra Bergen Sanitetsforening og for at Ferd AS lånte ut samlingen sin til visningen i Bergen. Vi ble utrolig skuffet da Arbeiderpartiet stoppet reformen. Det er viktig å vise hvorfor den er nødvendig, og kunst har vært en fin måte å formidle dette på. 

I Grieghallen. Ina Roll Spinnangr ( til venstre) i samtale med fotograf Pernille Sandberg (midten) og Trude Vaaga fra Tendens. Foto: Tove Lise Mossestad.

Tanker om ungdom i møte med dagens samfunn?
Jeg skulle helst latt noen fra vår ungdomsforening Tryggere Ungdom svare på dette, men mitt inntrykk er at det er mye forventningspress og fokus på hvordan man oppfattes av andre. Depresjon og angst er også utbredt, og vi vet at dette er risikofaktorer for å utvikle rusproblemer. Det er da viktig at vi møter unge med tiltak som hjelper i stedet for å gjøre vondt verre.

Hva er visjonen med å formidle et så viktig tema gjennom kunst (fotografier)?
Vi vet at veldig få leser kronikker i aviser eller deltar på åpne møter om ruspolitikk. Ved å formidle budskapet gjennom fotografier og enkle tekster kan vi nå ut til langt flere. 

Dette er et av verkene som hang i stort format i Grieghallen og som speiler en tragisk historie som resultat av dagens ruspolitikk. Foto: Pernille Sandberg.

Foreningen Tryggere Ruspolitikk er en landsdekkende ideell medlemsorganisasjon som jobber for å flytte samfunnets reaksjoner på ulovlig rusmiddelbruk fra justis- til helsesektoren. De påpeker at en kriminell identitet ikke gjør det lettere å ta gode valg, og at skam og frykt for straff kan heve rusmiddelbrukeres terskel for å be om hjelp. Les mer her: Straffskader.no

Aktuell nå: Les gjerne om Tendens sin digitale temautstilling Kreft og mental helse hvor alt overskudd går til kreftforskning.