Å LYTTE TIL HVERANDRE

Den ene er en planlegger, mens den andre galant kan hoppe over nettopp det. Cecilie Galtung Døsvig er delikat i sitt arbeide, forteller Bodil Friele, og ser sin egen måte å arbeide på som mere røff. Spontaniteten fanger meg ofte, bedyrer hun. Nå treffes kunstnerne på samme lerret i Mellomrommet. Sammen skal de søke en felles klang - la strøkene blande seg med hverandre - og utforske verdibegrepet dialog. De har imidlertid en viktig ting til felles, og det er sansen for farger. De er begge kolorister på helt øverste nivå. Bodil og Cecilie ønsker velkommen til gløgg og kaffe torsdag 12. og fredag 13. desember kl 12-14 - Inger Bang Lunds vei 16, Kronstadparken.

Det beste våpenet vi har for fred i denne verden er å sette oss ned og snakke sammen. Likevel viser verden oss at dialog er komplisert. Kunstnerne Cecilie Galtung Døsvig (t.v) og Bodil Friele funderer på dette gjennom kunsten. Selv må de også ta i bruk dialog som verktøy om de skal komme i havn med et godt samspill på lerretet. Hovednøkkelen er å lytte til hverandre, forteller de. Det er vår grunnleggende holdning til prosjektet.

Foto: Alex Coppo. Til venstre: Cecilie Galtung Døsvig. Til høyre: Bodil Friele.

Foto: Alex Coppo

“For å klare å møtes må vi lytte, jeg har ofte et indre bilde jeg jobber ut fra, men jeg vet at jeg samtidig må jobbe med å gi slipp” - Cecilie Galtung Døsvig

“Cecilie er mer delikat i måten å arbeide på, hun er en gjennomtenkt kunstner, og dette er interresant. Jeg lar nuet fange meg, mens Cecilie er planleggeren” - Bodil Friele.

De utgjør en spennende dynamikk. Cecilie roser Bodil for sin modighet på lerretet, og forteller at hun inspireres av det. Mens Bodil tør å gå inn i et landskap hvor nysgjerrigheten ofte får styre både strøk og komposisjon, har jeg en plan som jeg følger. Jeg kan gjerne ha en skisse i hodet, men følger den som regel aldri, ler Bodil, og legger merke til at Cecilie overveier strøkene sine i større grad.

Foto: Alex Coppo

Foto: Alex Coppo. Praten er lun over en kopp kaffe på Mellomrommets kjøkkensone. De er i ferd med å utvikle de første strøkene på samme lerret. De vet ikke hva de går til, og viser hverandre stor oppmerksomhet. De har bestemt seg for å lytte mye.

OM PROSJEKTET: Med en verden stadig i uro, fortsetter vi å utforske verdibegrepet DIALOG gjennom et knippe kunstnerpar og deres respektive arbeidsprosesser. Vi kaller prosjektet «To kunstnere - ett lerret» og holder til i Mellomrommet, Kronstadparken, Inger Bang Lunds vei 16. Til sommeren arrangeres en stor samleutstilling hvor all inntekt fra salg av kunst vies Haukeland Universitetssjukehus, øremerka tilpasset utsmykning.

SESONGENS KUNSTNERE: Bodil Friele, Cecilie Galtung Døsvig, Lasse Berntzen, Julian Berntzen, Kjersti Bergesen, Einar Nilsson, Arild Instanes, Karl Bird, Matthew Betancourt, Nicholas O`Leary, Thomas Nesland Olsen, Vegard Blomberg, Ståle Gerhardsen, Manuel Portioli

Årets første kunstnerpresentasjon med kaffeslabberas og bobler er fredag 17. januar kl 18.00 (se arr. på Fb)

//Trude Vaaga. Kunstformidler og sosiolog.

I samspill med Bara Eiendom. Medkurator: Rebekka Thistel / Galleri GEO.

Alle foto: Alex Coppo

PAUL HELLSEGG TIL BERGEN

I fjor sommer ville tilfeldighetene det slik at jeg skulle slentre innom et innbydende showroom for norsk møbeldesign i Oslo. Og selv om jeg elsker norsk design fremfor alt, og enda til har heiet det frem i mitt eget virke gjennom en årrekke, må jeg innrømme at det var maleriene til Paul Hellsegg som tok min fulle og hele oppmerksomhet denne sensommerkvelden. Kunstens evne til å gjøre inntrykk gjør seg noen ganger gjeldende med full kraft. Så kjære Bergen: Det er en fantastisk ære å formidle kunstner Paul Hellsegg , og du er herved invitert til soloutstilling med vernissage i Mellomrommet, torsdag 6. februar kl 18-21, 2025. Utstillingen vil stå ut februar.

Ikke et uheldig ord om nydelig norsk møbeldesign, men jeg må erkjenne at det var Paul Hellsegg malerier som fikk min fulle og hele oppmerksomhet der de hang utstilt i det vakre visningsrommet for design midt i Oslos travle gater denne sensommerkvelden. Og selv om denne turen i utgangspunktet skulle dreie seg om litt ferie for å bl a oppleve Nasjonalmuseets presentasjoner av Mark Rothko og Anna-Eva Bergman, var det den gryende tanken om at Hellsegg kanskje kunne komme til Bergen med maleriene sine som fylte hodet mitt. Det er noe pedantisk over hans kunstnerskap. Man må være pålitelig for å jobbe med LUX-maleriene, tenker jeg, og det er disse som får hovedfokus på utstillingen. Hellsegg er helstøpt veldig god i det han gjør , og det er derfor med stor begeistring at Kirsten Visdal har takket ja til å kuratere utstillingen.

“Jeg har vært heltidsarbeidende kunstner siden tyveårene og kommer nok til å holde på til jeg geleides ut av tiden”

-Paul Hellsegg (62), bor og arbeider i Oslo.

Munch er hans kunstnerlige idol, lyset er hans signatur (LUX = lys).Ikke bare ble jeg fascinert av lyset i maleriene, som var umulig å overse gjennom vinduene jeg stod og tittet inn gjennom fra denne lille fortauskanten jeg befant meg på, men den monumentale følelsen det gav å plutselig være vitne til en kunstners pertentlige signatur ble overveldende.

Jeg er stolt formidler av kunstner Paul Hellsegg denne vinteren og inviterer i samspill med Bara Eiendom til salgsutstilling og innholdsrik vernissage torsdag 6. februar 2025. Sted: Mellomrommet, Inger Bang Lunds vei 16, Kronstadparken.

Selv om han har fått sine viktigste akademiske impulser fra utdannelsen i USA, er det en av norgeshistoriens største kunstnere som er hans anker. Paul Hellsegg henter nemlig både trøst og lærdom i Munchs dedikasjon til sitt virke.

Lyset som skapes i maleriene har noe helt eget ved seg og man fornemmer umiddelbart den stødige teknikken og den sirlige sansen som ligger i arbeidet. Hele hans formspråk oser av troverdighet, og det er et matematisk og repetativt aspekt som skinner i verkene hans. Maleriene hans er et klart eksempel på hvordan kunst kan være en vinnende kraft når språk kommer til kort.

Fortell om din kunstreise.

Min utdannelse har jeg fra USA; først en Bachelor i New York City, så en Master i Chicago. Jeg har fått mine viktigste akademiske impulser fra lærere som hadde sin glanstid under fremveksten av den abstrakte ekspresjonismen i Amerika; folk som hadde en stor ærbødighet for faget sitt, en profesjonssstolthet og en rigorøs intellektuell holdning til teori og tolkning. 

Men…Edvard Munch forblir mitt anker. Et skandinavisk gemytt; en ukomplisert naturlyriker fremfor noe annet, egentlig, - og en kunstner som døde med støvlene på. Det er mye trøst og lærdom å hente i hans dedikasjon til sitt virke.

Din kunstpraksis har mange forgreninger. Fortell!

Jeg arbeider tredimensjonalt med det jeg kaller funksjonelle skulpturer; gjenstander som balanserer mellom rent estetiske former og potensielle bruksgjenstander. Gjenstander som verken er det ene eller det andre, eller er begge deler samtidig. Gjenstandene unndrar seg binær identifikasjon, men bærer i seg en potensialitet, for å si det litt fint.

Jeg arbeider også med grafikk, stort sett i forlengelse av mine malerier i LUX -serien. Digitale print på papir - ikke kopier av maleriene; men omfortolkede, rene digitale verk som peker på opphavet: LUX-malerier.

Så tar du med deg tekstiler til Bergen?

Ja. Jeg lager tekstiler med referanse til maleriene mine, men også mønstre skapt eksplisitt for disse tekstilene; skjerf og sjal og skaut. Dette er vevede silkestoffer av beste kvalitet; for både damer og herrer, - selv om det er damene som viser mest interesse.

Foto venstre: Signe Luksengard,

La meg spørre deg om LUX maleriene, i og med at vi vekter dem på utstillingen i februar. For det er nærmest som du går matematisk til verks i arbeidet ditt, samtidig som det utspiller seg en enorm lekenhet hva gjelder lys og fargegraderingene. Dette er en fascinerende kontrast å ta innover seg som betrakter. Hva er egentlig tanken bak det hele?

Navnet LUX er ikke tilfeldig. Hele fokuset dreier seg om lys - om lysets sanselighet - frembrakt av en spesifikk teknikk som er tuftet på fargegraderinger; en farges sakte og umerkelige forvandling til en annen farge; separate fargegraderinger som er flettet inn i hverandre via en vertikal matrise. 

Disse opptrer som striper, men er det faktisk ikke:, de er distinkte felt flettet inn hverandre, deretter blandet som optisk illusjon på betrakterens netthinne; en egentlig banal teknikk som frembringer helt fortryllende illusjoner av lys. 

 Man skal kunne stå foran disse verkene og bli fylt av dem, som med musikk: visuell musikk; fargeklanger, fargeakkorder, - og ikke tenke for mye; ikke pine seg intellektuelt, men heller la det skylle over seg, som varmt vann eller vårvind.

Fra atelieret. Selv om verkene hans er storslagne er han ydmyk og beskjeden. Det er alt annet enn ekstravaganse med Hellsegg. Men han har en ordflom av godhet for selve maleriet, teknikkene og utforsking av lyset.

“Man skal blendes av disse verkene, og i helt reell forstand overveldes av lysets skjønnhet. Og så skal man bli stående - henført -  og fylles av lysets kraft og betydning” -Paul Hellsegg

Grafikk /Digitalt print. OPTISK ILLUSJON: Separate fargegraderinger som er flettet inn i hverandre via en vertikal matrise opptrer som striper, men er det faktisk ikke. 

“Man skal ikke tenke for mye; ikke pine seg intellektuelt, men heller la det skylle over seg, som varmt vann eller vårvind”

-Paul Hellsegg

Nysgjerrig på denne kunstneren? Da bør du sette av dato for utstillingsåpningen 6. februar. Følg oss på facebook for arrangement og oppdaterte detaljer underveis.

//Trude Vaaga / Formidler.

TV PROFILENE SA JA TIL UTFORDRING!

På nyåret treffes de på felles lerret. Tid for hjem profilene har nemlig takket ja til den sosiologiske og kreative utfordringen som det prosjektet “To kunstnere - ett lerret” i Mellomrommet, Kronstadparken, fordrer. De har sine respektive karrierer nå, og svaret fra dem var slett ikke gitt. Vi er derfor begeistret over å ha dem i staben denne sesongen! Vi brenner fortsatt for å gi spesialhelsetjenesten et visuelt løft. All inntekt fra dette arbeidet vies derfor Haukeland Universitetssjukehus, øremerket tilpasset utsmykning, og i tett dialog med kunstutvalg og innkjøper ved sykehuset. Prosjektet er en samproduksjon mellom undertegnede og Bara Eiendom. Medkurator er Rebekka Thistel fra Galleri GEO

I HOP PÅ LERRETET: Vi har utfordret de eminente Tid for hjem profilene Kjersti Bergesen og Einar Nilsson til å samarbeide på felles lerret - de sa JA! De har sine respektive karrierer nå, Kjersti med hovedvekt på billedkunst og Einar med nye TV innspillinger, for å nevne noe. Svaret var derfor ikke gitt da vi inviterte dem med i prosjektet «To kunstnere - ett lerret» i Mellomrommet, Kronstadparken. Alle foto i reportasjen: Tove Lise Mossestad.

Publikum kan glede seg, profilene sjekker nemlig inn i Mellomrommet, Inger Bang Lunds vei 16, allerede tidlig på nyåret. Fra mandag 13. januar og med påfølgende vernissage fredag 17. januar har vi kaffe på kanna og åpent for alle.

KJERSTI BERGESEN skilter med en spenstig karrierehistorikk og vi kjenner henne godt fra TV og underholdningssegmentet. Som programskaper, programleder, hagedesigner, vokalist, medkomponist, forfatter og foredragsholder - for å nevne noe - kunne det være skulderklapp nok til å ta seg en solid pust i bakken. Det har ikke Kjersti gjort. Med rykende fersk kunstutdannelse i bagasjen - og nyåpnet soloutstilling på Galleri Oker i Bergen - har hun blikket godt festet på kunstverdenen og har tenkt til å bli i den lenge. FABULERINGER som utstillingen heter er vel verdt å se, den står til 24. november.

EINAR NILSSON er ikke snauere enn sin ovennevnte karrierepartner når det kommer til prosjektsigneringer og utallige gjøremål i det spenstige segmentet. I tillegg til tv produksjoner har Einar alltid jobbet med restaureringsoppdrag, og han er en allsidig håndverker og kunsthåndverker. De fleste kjenner han også som eksperten på tapetsering! For tiden er han aktuell med “Nytt Liv i Gamle Hus” (Altibox X), Fjellhytten på TV2 og fra 1. desember på NRK kan vi se han i 24- stjerners julekalender. Intet mindre.

Duoen er allerede godt kjent med Mellomrommet. På nyåret sjekker de inn på ordentlig, og 17. januar inviterer vi til vernissage hvor også kunstnerpar som Lasse Berntzen / Julain Berntzen og Bodil Friele/ Cecilie Galtung Døsvig skal presenteres.

Følg oss gjerne på instagram for hyppige oppdateringer: @mellomrommet_kronstadparken.

Hjertelig velkommen innom! //Trude Vaaga, Sosiolog og kunstformidler

IRIS APFEL I MELLOMROMMET

Hvem har vel ikke latt seg begeistre av Iris Apfel og hennes uimotståelige ekstravagante stil? Det er ikke vanskelig å forstå at «More is more, and less is a bore» var hennes motto når man ser på de utallige vakre bildene som florerer av henne på digitale flater. Men ikke alle kan skilte med en egen tolkning av henne, slik Mellomrommet i disse dager kan, signert den dyktige billedkunstneren, Allen Vedeler. Og under ukens vintagemarked i regi av Bara Eiendom, ble det perfekt å ha henne med!

Mixed media på lerret. Iris Apfel tolket av billedkunstner Allen Vedeler ( Allen ART). Verket er utstilt i Mellomrommet fremover.

Design- og moteikonet Iris Apfel. Kilde: Vogue. Apfel døde 102 år gammel i mars 2024.

Apfel har jobbet med design, interiør og mote i en årrekke. Med sine karakteristiske runde briller og store smykker har hun delt inspirasjon til sine mange følgere på instagram. At billedkunstner Vedeler har valgt å tolke henne er veldig kult, og vi viser verket stolt hos oss i Mellomrommet.

Allen Vedeler er grafisk designer og billedkunstner med en helt særegen strek. Han har bl a stilt ut på Kunsthuset Wendelboe, og er kjent for å male verk som er svært dagsaktuelle og som gir rom for spennende tolkninger. Nå har han akkurat hengt opp tolkningen sin av moteikonet Iris Apfel hos oss på Mellomrommet i Kronstadparken. Vel verdt turen.

Denne uken er det også vintagemarked arrangert av Katrine Tordal i Bara Eiendom - hallen bugner av klær, sko og accessories - og svært god kunst på veggen! Fredag 8. november er hallen åpen fra kl 9 - 15.

NY SESONG LANSERING

ENDELIG: Ny sesong for prosjektet “To kunstnere - ett lerret” står for tur i Mellomrommet, Kronstadparken, og vil strekke seg i tidsperioden fra desember i år til juni 2025. Det er med stort engasjement at vi selger all kunst som skapes i hallen vår for å bidra til visuelle løft ved Haukeland Universitetssjukehus. All inntekt går uavkortet hit øremerkes tilpasset utsmykning. Sjekk ut de fantastiske kunstnerne vi har fått med oss denne sesongen. Oversikt nederst!

Det er en kjent problemstilling at kunst og prioritering av gode visuelle landskap i sykdomsforløp er nedprioritert. Vårt store helseforetak er ingen unntak. Å løfte dette problemområdet frem, og å se det som en viktig del av helhetlig byutvikling, er ikke bare effektfull for mange voksende pasientgrupper, men det vil ha positive ringvirkninger i alle tenkelige samfunnsledd - etisk, sosialt, faglig og økonomisk. På bildet er Trude sammen med to av profilene, Kjersti Bergesen og Einar Nilsson (kjent fra bla Tid for hjem/TV2). Foto: Tove Lise Mossestad.

KUNSTNERPROFILER FOR NY SESONG:

Ståle Gerhardsen / Manuel Portioli / Karl Bird / Arild Instanes / Lasse Berntzen / Julian Berntzen / Thomas NeslandOlsen / Vegard Blomberg / Bodil Friele/ Cecilie Galtung Døsvig / Kjersti Bergesen / Einar Nilsson.

Første kunstnerpar, Bodil Friele og Cecilie Galtung Døsvig, har oppstart 9. desember og vi har selvsagt hallen åpen for alle som vil komme innom og oppleve spennende kunstnersamarbeid. Følg oss på instagram for detaljer: @mellomrommet_kronstadparken. Første vernissage blir fredag 17. januar. Mer info. kommer.

// Trude Vaaga, kunstsosiolog. På vegne av Bara Eiendom.

KUNST VED HAUKELAND UNIVERSITETSSJUKEHUS

Gode estetiske rom bringer med seg større verdighet og flere positive egenskaper (Ref. Brown, 1986). Man trenger ikke fremlegge pålitelig forskningsdesign for å forstå at Haukeland Universitetssjukehus har behov for betydelige visuelle løft til nytte for pasienter, pårørende og ansatte. Jeg ser frem til nok en sesong i Mellomrommet sammen med Bara Eiendom og Ingse Galtung Døsvig, hvor vi sammen med kunstnere skal arbeide for bedre estetikk i spesialhelsetjenesten vår.

Årsprosjektet «To kunstnere - ett lerret» i Mellomrommet, Kronstadparken, bidrar til visuelle løft ved Haukeland Universitetssjukehus. En ny sesong står for tur og vi gleder oss. Prosjektet lar seg gjennomføre med Bara Eiendom, og adm. direktør Ingse Galtung Døsvig (t.h), med på lag. Hallen i Inger Bang Lunds vei 16 vil fylles med kunstnerarbeider gjennom en ny sesong. Det er verdifullt at Ingse har et fremoverlent blikk på kunstens sentrale rolle i det offentlige rom. Spennende er det at hun skrev sin masteroppgave med fokus på hvordan gode omgivelser har betydning i et pasientforløp.

På en eller flere måter i løpet av livet er du og jeg og de vi kjenner knyttet til spesialhelsetjenesten - enten som pasient, pårørende eller ansatt. Gode visuelle forhold i offentlige helserelaterte rom er derfor formålstjenlig for oss alle. Ved å gi penger, i stedet for kunst, legger vi til rette for en utsmykning som tilpasses omgivelsene. Vi håper at dette er starten på en større visuell helhet i behandlingsrom, inngangssoner og ventekorridorer (En slik filosofi er imidlertid prisgitt et våkent kunstutvalg ved sykehuset som forvalter pengegaver godt. Det er en diskusjon jeg vil komme tilbake til).

Du eller din bedrift kan bidra ved å kjøpe et eller flere av disse spesielle kunstverkene som stadig utvikles - all inntekt fra salget går nemlig uavkortet til utsmykning ved sykehuset. Besøk oss i Inger Bang Lundsvei 16.

Prosjektet er utviklet og ledes av undertegnede og økonomisk muliggjort av Bara Eiendom.

// Trude Vaaga, sosiolog og formidler. For mer informasjon ta kontakt: 980 16 296