Tendens blogg

MESSEFORBEREDELSER

VELKOMMEN TIL MESSEFORBEREDELSER!

I messens kompetansegjeng girer vi opp for å gi deg og venner den desidert viktigste inspirasjonshelgen når det kommer til interiør, design, kunst, mat og tendenser. Messen arrangeres 25.-27. oktober i Grieghallen, og er salgs + publikumsrettet hele helgen. Mer info under bildet!

Byens beste aktører relatert til interiør, design og kunst skal samles under ett og samme tak. Tenk det!

Byens beste aktører relatert til interiør, design og kunst skal samles under ett og samme tak. Tenk det!

Vi har nemlig fått med de beste butikker i Bergen og omegn til å lage et inspirasjonsmekka av de sjeldne. Messen holdes i 1. og 2. etg i Grieghallens spiss, og de store vinduene fra tak til gulv gir et herlig dagslys til å sjekke ut klassiske godbiter så vel som moderne overraskelser.

Muligmannen (og bl a vinner av TV2`s “Skal vi danse" 2018), Einar Nilsson, er en viktig del av messens stab, og sammen med 8 andre dyktige konsulenter er han i full gang med planlegging og forberedelser slik at vi sikrer en arena med beste kvalitet fra A til Å. Einar vil også ha en stor rolle i messeprogrammet. Mer om dette vil dryppes etterhvert.

Jeg vil også trekke frem den bergensbaserte artisten, Eduardo Andersen (Doddo), som skal åpne hele showet første messedag med låta “Himmelen griner”. Den vil fint speile samfunnets sårbarhet og nettopp messens tema som er KLIMA med vekt på miljøutfordringer.

For den interiørfrelste er det stor grunn til å glede seg over influenser Pella Hedeby fra Sverige. Hun holder messens hovedforedrag med vekt på trender og klima. Flere sterke navn vil røpes etterhvert.

Med byens beste kaffebar, håndplukkede kafeèr og lune loungeområder skal alt ligge til rette for at du som besøkende kan ta helg sammen med oss i den vakreste storstuen, Grieghallen.

Høsthilsen Trude/leder.

trude signatur.png

DOBBELT PRISDRYSS

I høst kan du fråtse i 2 solide designarrangementer i Bergen som nå samarbeider om dobbelt prisdryss til lokale designere. Interiør & designmessen har nemlig inngått et samarbeid med Bergen Design Festival v/Elizabeth Bovoli, adm.sjef i Design region Bergen, for å løfte frem- og fronte lokale designere på beste måte.

Interiør & designmessen har inngått samarbeid med Elizabeth Bovoli fra Bergen Design Festival/DRB.

Interiør & designmessen har inngått samarbeid med Elizabeth Bovoli fra Bergen Design Festival/DRB.

Første arrangement ut er vår egen Interiør & designmesse som arrangeres 25.-27. oktober. Så avsluttes det hele med Bergen Design Festival 4.-10. november (www.bergendesignfestival.no)

Vi har valgt å dele høstens prisdryss slik:

Årets etablerte skal kåres under publikumsmessen.

Årets nykommer skal kåres under festivalen.

Mer info om samarbeidet følger. De nominerte for messen vil snart presenteres sammen med jurymedlemmer og kriterier for kåringen.

KYSTLANDSKAP, BÆREKRAFT OG NATUROPPLEVELSER

Foreningen Nullmeteroverhavet arbeider for å gi alle gode muligheter for å kunne utforske og oppleve kystlandskapet. Nå har de takket ja til å delta på kommende Interiør & designmesse i Grieghallen 25.-27. oktober, noe messestaben synes er helt fantastisk. Dette vil publikum ha stor glede av. Les mer under bildet.

Null m 1.jpg

Nullmeteroverhavet arbeider i samarbeid med frivillige og offentlige instanser for å nå sin visjon.

Krediter Kristin Moe - Instagram @kristinbergen68 -1.jpg

Målsetningen for foreningen er å etablere et nettverk av mindre enkle kabiner som kan nås med kajakk/robåt/seilbåt eller ved gange gjennom lyngheilandskap. Det skal ikke tilrettelegges for motorisert fremkomstmiddel.

Elisabeth Svensvik, Markedsansvarlig - Foto Hundven-Clements Photography.jpg

Et enkelt opphold i havgapet vil gi brukerne enestående naturopplevelser, forteller Elisabeth Svensvik som er markedsansvarlig, og understreker at hun er godt fornøyd med å få vist prosjektet frem i Grieghallen messehelgen 25.-27. oktober.

“Unike naturopplevelser er viktig for å kunne verdsette friluftsliv og dets betydning. Vi ønsker å legge til rette for opphold og overnatting «på den ytterste ø».

MER INFO OM PROSJEKTET OG KOMPETANSEMENNESKER BAK:
Første kabin er plassert på Duøy i Fjell kommune. Øyen inngår i Bergen og Omland Friluftsråd sine områder. Kabinen på Duøy ble ferdigstilt våren 2017 og ligger her: https://www.bof.no/omrade/uthavn/duoy 

Arkitektur og tilvirkning ved Morogmar arkitekter as v/ Mats Rustøy og sivilarkitekt Per Erik Aadland.

Kabin nr 2 er under oppføring på Barmane i Fjell kommune. Den vil bli ferdigstilt i september.

 Disse jobber aktivt med Nullmeteroverhavet: 

 Per Erik Aadland, Sivilarkitekt hos LINK arkitektur - Tegner/prosjekterer kabinene

Thomas Lundmark, Tømrer og daglig leder hos Lundmark Bygg - Bygger kabinene

Elisabeth Svensvik, Grafisk designer og daglig leder hos eminu - Markedsansvarlig

 

PÅ HJEMMEBANE

Norsk design er blitt mer og mer synlig, også internasjonalt. Vi vender blikket i større grad «ut», og dette gir  god oppmerksomhet. Et stort hurra for at mange norske designtalenter hvert år får vist sine arbeider frem under både gigantmessen i Milano og den godt posisjonerte møbelmessen i Stokcholm.

trude collage.jpg

Parallelt med denne internasjonale boosten er det god grunn til å også vende blikket hjem.  En samarbeidspartner sa til meg en gang: «INTERNASJONAL DESIGN ER EN VIKTIG BIT AV KULTURLANDSKAPET I BERGEN». Han har selvsagt rett. For i lengre tid har Kunsthøgskulen i Bergen (Khib/ nå avd. design ved KMD) utdannet  toneangivende designere som vokser seg sterke internasjonalt, og som har knyttet seg til kjente produsenter.

Andreas Engesvik, Lars Beller Fjetland og Vera & Kyte er noen av flere sterke navn som gjør det godt der ute, men som har faglige røtter herfra. I Tendens gleder vi oss over denne veksten og ønsker å fremme byen vår som den gode arenaen den er for både utvikling og visning av design.

Å formidle design i samspill med dyktige lokale forhandlere står sentralt i arbeidet vårt med magasinet og messen. At vi også i større grad samspiller med designerne selv er både hyggelig og givende for de tendensene som vi nå ser vokser frem. Forbrukere ønsker nemlig å vite hvem designeren bak et objekt er. Innredningen blir slik sett mer personlig, og som resultat blir vi flinkere å “ta vare på” og la møbler og produkter leve videre gjennom arv.

Under kommende publikumsmesse 25.-27. oktober i Grieghallen vil publikum bli kjent med et knippe av våre lokalbaserte designere. Vi er skikkelig stolte over å få dette til. Det er Nina Grønn som skal kuratere sonen.

Mer om dem kommer!

LEDER ÅRETS JURY

MONA LARSEN, instituttleder ved Institutt for design ved Fakultet for kunst, musikk og design, UiB, har takket ja til å lede årets jury når den beste lokale designer skal kåres under Interiør & designmessen 25.-27. oktober i Grieghallen.

KMD Mona 2.jpg

Mona Larsen har vært dekan ved Avdeling for design ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen siden mars 2012. Larsen er utdannet klesdesigner fra Milano, og har i tillegg praktisk pedagogisk utdanning fra Høgskolen i Bergen. Hun har sin yrkesbakgrunn som klesdesigner, både som leder for designfirma, selvstendig næringsdrivende og i stillinger innenfor motefirma og designbyrå i inn og utland. I tillegg har hun lang erfaring fra undervisning og ledelse  ved videregående skolen innenfor tekstil/design/studiespesialiserende med formgiving og flere års undervisningserfaring fra Kunsthøgskolen i Oslo. Om fremtidens design sier hun:

“Fremtidens design handler om å skape endring, realisere potensialer og gjøre en forskjell, gjerne på tvers av sine fagfelt.  Morgendagens designere er like mye mulighetskapere som designere, like mye problemanalytikere som problemløsere som er i stand til å utvikle både designobjekter, metoder og kan være aktiv i enhver forretningsutvikling”.

KMD Mona 15.jpg

Med seg i juryen har hun to andre personer fra bransjen, og allerede nå samles de for å starte arbeidet med å vurdere de nominerte kandidatene. Det er velposisjonerte designere som er nominert, og de skal alle være representert på messens designersone, PH7, kuratert av, Nina Grønn.

KMD1.jpg

Det nye bygget til Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) er tegnet av det internasjonalt renommerte arkitektkontoret Snøhetta. Hensikten har vært å knytte institusjonen både mentalt og fysisk til dagens bysentrum.

Tomten ligger i bydelen Møllendal med Store Lungegårdsvann som midtpunktet i det store landskapsrommet dannet av fjellene Fløyen, Ulriken og Løvstakken.

Fakultetets nye bygg gir med sin funksjon og sin arkitektur et særpreget bidrag, og er en generator i den pågående utviklingen av den nye bydelen. Vi fikk en hyggelig omvisning av Mona Larsen.

Mer om jury, designere og prisdryss på bloggen senere.

 

HEIA UNGDOMMEN!

Redaktør i magasinet «Feelgood» påpeker i en tidligere utgave at livsglede enkelt handler om hvordan du snakker til deg selv og til andre, og at det å glede seg over små og store ting i tilværelsen gir livsmestring. Dette leder meg til å tenke på ungdommene våre. De trenger å ha trygge rammer og inspirerende ledetråder når de skal ta gode veivalg som passer for seg. Men har de det?

hettebilde.jpg

Dessverre sliter alt for mange unge i dag med stress og dårlig selvbilde. De kjenner slett ikke på livsmestring og det å bli sett for den de er. Høye krav til mestring er noe de fleste ungdommer må tåle i dag. Og i tillegg blir mestring oftest knyttet til akademiske prestasjoner. Det er et paradoks at vi i dag lever i et samfunn med så mange valgmuligheter, samtidig som mange unge kjenner at de blir presset inn i en akademisk boks som kan være begrensende. 

BB2R8626-1.jpg

Bevisstgjøring rundt verdien av å kunne utøve et håndverk og gleden det er å se et produkt bli til gjennom praktisk rettede fag må styrkes. Søknader til yrkesfaglig utdannelse har riktig nok økt, og håndverk har en tydelig oppblomstring, men holdningsmessig har vi en vei å gå. Spørsmålet er også om dette er en forbigående trend, eller om vi kan se det som gode varige tendenser?

styling 6 kull og hender.jpg

Tendens gleder seg over å inspirere gjennom sine kanaler og ønsker bl a å heie frem håndverk i et moderne formspråk for å også nå de unge. I år produseres 4 utgaver av magasinet vårt, og vi arbeider mot en storslått publikumsmesse i Grieghallen 25.-27. oktober. I tillegg har vi 6 samlinger for alle medlemmer i tendens social.

Høstens første Tendens Social arrangeres 5. september og skal utelukkende handle om ungdommers streben etter å passe inn i et samfunn som i alt for stor grad vektlegger prestasjoner fremfor egenverdi. Andreas Gravdal gleder seg til å holde foredrag, location og tidspunkt kommer.TENDENS TALK TOPPES!

Det er en stor glede å annonsere at Tendens Talk - selve messens fagfrokost lørdag 26. oktober i Grieghallen - toppes med samtale mellom stylistene Per Olav Sølvberg og Adrian Pedersen. Les mer under bildet.

Adrian og PO.jpg

Per Olav Sølvberg og Adrian Pedersen - lokalbaserte stylister med sterk nordisk signatur.

De lokalbaserte stylistene har takket ja til å være med oss messehelgen 25.-27. oktober i Grieghallen. Og vil du komme tett på dem, er det selve fagfrokosten du nå skal sikre deg plass på, som foregår lørdag 26. oktober i storstuens 2 etg.

Styling: Adrian Pedersen Foto: Dag Randen

Styling: Adrian Pedersen Foto: Dag Randen

Adrian dsr-6-2.jpg

Dyktige Adrian Pedersen jobber i stylingbyrået Heem i Bergen. Vi gleder oss til å se mer av denne stylisten og tror han kommer til å prege mye godt visuelt arbeid fremover.

Per Olav Sølvberg samtaler med Adrian under messens tendens talk lørdag 26. oktober.

Tema: Naturen som inspirasjonskilde og rekvisit lager.

Kommer du? Meld deg på til: trude@conseptnord.no

(kampanje innen 15. august)

Hele programmet ser du her: https://www.tendensmesseogmagasin.com/tendens-talk

LEDEREN, HØST 1

Interiør & designmessen

I samspill med bransjevenner er jeg så heldig å ha fått være med å etablere et publikumsrettet messekonsept hvor kvalitet og gode opplevelser har vært gjennomgående verdier fra første stund.

Målet har vært å posisjonere Bergen som en sentral arena for formidling av interiør, design og kunst, og hvorpå publikum kan hente unik inspirasjon til et godt hverdagsliv.

trude collage.jpg

 Den første messen ble utviklet og etablert i 2011 under navnet Interiør & boligmessen - den gang i samarbeid med event-selskapet Possibility.

I dag går den under navnet Interiør & designmessen og arrangeres av Tendens (ConseptNORD AS).

Messen har på kort tid rukket å posisjonere seg som en av Norges fremste publikumsarenaer med tusenvis av besøkende hvert år.

VISUELT LØFT + STERKT FAGPROGRAM

Messen fikk i fjor et skikkelig visuelt løft ved at den ble flyttet fra Dovregubbens hall i Grieghallens kjelleretasje til spissen i 1. og 2. etasje. Arrangementet er derfor enda mer urbant og lett tilgjengelig for folk flest. Den skilter nå med to innbydende haller hvor produkt- og møbeldesign får vist seg fra sin beste side.  Gedigne vindusflater og vakre arkitektoniske linjer gjør det mulig for utstillere å vise og selge produkter på en helt ny måte. Alle kafè- og loungeområder er lyse og trivelige for publikum å besøke.

Messen byr på det beste innen design, sterke personer og viktig fagkunnskap. Programmet lanseres i september, men vi kan allerede nå røpe at flere kjente personer har takket ja til å delta på messen.

Årets kunstkurator er ingen ringere enn Kunstgarasjen, som er Vestlandets største galleri for samtidskunst og representerer over 120 profesjonelle kunstnere med base i Bergen eller Hordaland.

 TEMA

Hvert år skreddersys et messetema hvor målet er å skape rom for ny refleksjon, nyanser og nyttig inspirasjon.

Årets tema er klima med vekt på miljøutfordringer. Å speile samfunnets sårbarhet gjennom visuelle tolkninger i Grieghallen tror vi kan gi en ny dimensjon til debatten, og kanskje kan vi slik sett bidra med vekst og nyttige nyanser på vår måte.

Designere har breddekunnskap om sunne produksjonsprosesser og ærlige materialvalg. Trender, design og klima er absolutt noe vi må ta på alvor og tørre å belyse i enda større grad, tenker jeg. Selv om tematikken er komplisert og dyptgripende….

Vi har tro på en publikumsdebatt i et folkelig språklandskap, og gleder oss til å skape rom for samtaler mellom publikum og bransje.

 BYENS INTERIØRBUTIKKER GIR TIL VELDEDIGHET!

Messen satser også i år på å relansere den gode gamle vestlandske basar-tradisjonen og ønsker å legge til rette for Vestlandets største designbasar. Hvem vi i år inngår et samarbeid med er fremdeles ikke avklart, men hele inntekten skal uavkortet gå til et veldedig formål.

Følg oss på reisen frem mot arrangementet. Jeg lover gode drypp av godt innhold!

Og snart offentliggjøres både utstillerliste og kompetanseteam.

 

DODDO BLIR ÅRETS MESSEARTIST

Det er ingen ringere enn Eduardo Andersen, best kjent som Doddo, som blir årets artist for Interiør & designmessen 2019 i Grieghallen. Dette betyr at han fredag 25. oktober står i Bergens storstue og “åpner” hele det fantastiske interiørshowet.

De fleste kjenner Doddo fra bandet Unge Frustrerte Menn, men han har også fått en kjent posisjon som fast skribent i Bergens Tidendes nettutgave hvor han blogger om alt som vedrører fotballklubben Brann.

Vi tok en sommerprat med artisten, les under bildet.

BB2R8679-1.jpg

Interiør & designmessen har valgt klima med vekt på miljøutfordringer som årets tema.

Hvilke tanker gjør du deg om dette?

 Alle fagfelt bør legge vekt på disse hyperaktuelle utfordringene. Jeg er glad for at dere har valgt det som tema og håper at det kan skape en større bevisstgjøring rundt menneskets overforbruk av jordkloden.

 Hva tenker du om din rolle som årets messeartist?

Det er jo en ære, tenker jeg. Og det passer siden jeg har sanger som belyser årets tema.

Hvilke forhold har du til interiør, design og kunst?

-Jeg er levende opptatt av alle typer kunstneriske uttrykk. Det beriker min verden.  

BB2R8685-1.jpg

For messen og hele teamet er det en stor glede å ha Doddo med på lag. Vi tror publikum vil elske dette, og håper selvfølgelig at bergenserne går mann av huse for å få med seg åpningen.

Han har bl a lovet oss sangen Himmelen griner - en sang som speiler årets messetema og samfunnets dyptgripende sårbarhet.

LITT MER OM

Doddo har utenom bandet Unge Frustrerte Menn samarbeidet med Odd Nordstoga om å skrive revyen Kjærlighet er best på pinne .

Han ga i 2018 ut sitt første soloalbum, La oss ta en idealist. For albumet vant han Spellemannprisen 2018 i klassen årets tekstforfatter.

Doddo har gitt ut fem bøker. Høsten 2012 kom Mitt Haukeland - En nær livet-opplevelse ut. Boken handler om Haukeland universitetssykehus, og er gitt ut i forbindelse med sykehusets hundreårsjubileum.

Foto: Tove Lise Mossestad

NYE DESIGNTANKER

Design krever en konstant søken etter idealer, nytenkning og nyanser. I en tid med klimautfordringer er det viktigere enn noen gang at designere stiller seg spørsmålet: Hva kan design tilføre i en verden av overflod?

werkleben 2.jpg

Nylig deltok et knippe studenter og designere på workshop for å diskutere, leke og finne frem til nye idealer. Prosjektet fikk navnet WERKLEBEN, i regi av møbelgruppen NIL og Fylkesmannen i Bergen.

Utstillingen skal nå videre til Oslo for å vises frem på Designers Saturday.

Utstillingen skal nå videre til Oslo for å vises frem på Designers Saturday.

MANIFEST

I et samfunn preget av overflod vil det være nødvendig å utvikle et mer sirkulært samfunn for å vedlikeholde og sikre våre og fremtidige generasjoners muligheter. Fremtidens design bør ta hensyn til verdikjedetenking med fokus på ikke bare resirkulering, men sykliske prosesser. Dette var en del av et større manifest som ble utviklet under workshopen som møbelgruppen NIL nylig arrangerte her i Bergen for studenter og designere.

Tendens deltok på åpningen av Werkleben i slutten av juni.

Tendens deltok på åpningen av Werkleben i slutten av juni.

Werkleben 1.jpg

Philipp von Hase ( til venstre) var en av dem som deltok på sommerens workshop. Designeren holder foredrag under kommende publikumsmesse i Grieghallen 25.-27. oktober.

Foto: Dag Randen.