Tendens blogg

Klimaprat i messeformat?

Jeg ser frem til en innholdsrik helg 25.-27. okt. med fantastiske utstillere og et engasjert publikum. Visjonen om å posisjonere Bergen som en viktig arena for formidling av design har i lang tid stått sterkt i arbeidet med messen. Det er ingen ting på årets utstillerliste, ei heller i fagprogrammet, som tilsier at vi ikke kan innfri dette også i år. Utstillerne er formidable og i programmet står spennende bransjenavn som du garantert vil ha glede av. Pella Hedeby er en av dem jeg har store forventninger til. Til Bergen kommer hun med tog og har takket ja til å holde messens hovedforedrag lørdag 26. okt. med vekt på klima + trender. Jeg synes hun er modig, og jeg må innrømme at jeg gleder meg ekstra til å høre på henne.

Hvorfor har vi så klima på dagsorden? Går trender og miljøutfordringer egentlig i hop? Skal vi underbygge en salgsmesse med produktnyheter når vi lever i en verden av overflod?

Foto: Pella Hedeby

Foto: Pella Hedeby

Det handler bl a om å tenke sirkulært, sier designer Philipp von Hase, som har takket ja til å delta i den store klimapraten under messens åpningsfest. Designbransjen og messen som sådan kan nære klimadebatten på sin måte. Det jobbes daglig med materialvalg og gode produksjonsprosesser blant designere og produsenter. De viser seg i økende grad å være sitt ansvar bevisst. Kanskje kan bransjen være enda tydeligere?

Foto: Pella Hedeby

Foto: Pella Hedeby

Forbrukere viser økt bevissthet når det kommer til investering i kvalitetsmøbler som har lang levetid. Vi ønsker å innrede personlig, og vi velger møbler og produkter med omhu. Vi vil ta vare på tingene våre, og ser dem gjerne gå i arv.

Vi er på vei, og dette må vi favne om. Å skape genuine møter mellom utstillere og besøkende vil stå i sentrum messehelgen 25.-27. oktober. Nettopp for å kunne dvele, undre oss og dytte tankekraften litt.

Fredag 25. oktober er det duket for storslått åpningsfest i messehallens 2. etg hvor kafeer serverer gratis snacks. Et eminent fagpanel, med bl a Philipp von Hase, Mette Havre Nygård og Eli Kari Gjengedal, sitter klare for å innta den store klimasamtalen med Helle Tjaberg som debattleder.

Få oversikt over hele fagpanelet her:

https://www.tendensmesseogmagasin.com/messeprogram

trude signatur.png

Alexanders minne!

Ungdommene i dag, ofte kalt generasjon Z, betegnes som uredde og revolusjonerende. De går i bresjen for det de tror på. De er opptatt av miljø, helse og jordklodens sårbarhet, bare for å nevne noe.

Fremtiden, med dens mange utfordringer, trenger ungdommer som lever ærlig og transparent. Det er forfriskende å lese om generasjon Z.

Parallelt med ovennevnte har det aldri vært større press mot de unge som det det er nå, og psykiske lidelser er et økende problem. Vi lever i et prestasjonssamfunn og de unge blir målt i prestasjoner i stedet for hvem de er. Å lære barn og unge fysiske oppgaver som fører til mestring er kanskje viktigere enn noen gang?

Mange sterke organisasjoner jobber for å gi unge livsglede og mestring i hverdagen. The Dale Oen Experience er en av dem. Det er en stor glede å offentliggjøre at all inntekt fra vår kommende Vestlandsbasar i Grieghallen 27. oktober uavkortet går til dem med Robin Dale Oen i spissen.

Les mer under bildet.

Sort hvit Glad Alex Foto Cornelius Poppe 2.jpg

Alexander Dale Oen var en av våre største idrettsutøvere, og tok Norges første Olympiske medalje i svømming. Han beskrives som en legende hvor kombinasjonen av styrke og sårbarhet gjorde han så spesiell. Han ble et viktig forbilde for mange unge.

Alexander døde dessverre av sykdom 30. april 2012 på treningsleir i Flagstaff i USA, bare 26 år gammel. The Dale Oen Experience er opprettet i Alexanders minne.

Robin Dale Oen_youexplore_logo.jpg

Drømmen til Alexander Dale Oen, og bror Robin, var å inspirere de unge til mestring og livsglede. Alexander skulle bare vinne OL-gull i London 2012 først! Dessverre gikk det ikke slik.

Dale Oen Experience er opprettet i Alexanders minne, og Robin (bildet over) står i føringen med brødrenes filosofi og visjon som grunnlag. Organisasjonen er et tilbud til barn og unge mellom 8 og 18 år i Norge. Siden starten i 2012 har tusenvis av barn blitt utfordret, stått på sammen og kjent på den herlige følelsen å få til noe en aldri trodde en kunne få til.

Som idrettsutøver var Alexander en gigant, som menneske var han enda større, forteller Robin.

Alexander ville at barn skal få muligheten til å oppleve det vakre havgapet på Vestlandet, de høye fjelltoppene i Lofoten og de store viddene på Hardangervidda. På samme måte som han hadde opplevd dem.

Robin Dale Oen gleder seg til å delta på vestlandsbasaren søndag 27. oktober i Grieghallen, og er takknemlig for det økonomiske bidraget som messen i samspill med designbransjen og publikum vil bringe inn. Basarvert, Eli Kari Gjengedal, vil lose oss gjennom en trivelig og meningsfylt stund med hjemmelagde årer og kaffislabberas.

Vet du egentlig hva basar er? Les gjerne om både det og kaffislabberas her:

https://www.tendensmesseogmagasin.com/designbasar-messe

PRISDRYSS

Interiør & designmessen har dyktige fagpersoner på lag når “Årets etablerte designer” skal kåres under kommende publikumsmesse 25.-27. oktober i Grieghallen. Juryleder er ingen ringere enn Instituttleder for design, Mona Larsen, og med seg har hun Elizabeth Bovoli (DRB), Hanne Ravndal (Asplan Viak) og Einar Nilssom (messens praktiske leder).

Årets nominerte er: Stine Aas, Lars Beller, Vera & Kyte, Berg & Hindenes og Philipp von Hase.

Alle designerne blir å møte med et knippe objekter i egen utstilling på messen.

Les om juryens ledetråder i vurdering av designerne.

Årets jury, fra venstre: Mona Larsen, Elizabeth Bovoli, Hanne Ravndal og Einar Nilsson.

Årets jury, fra venstre: Mona Larsen, Elizabeth Bovoli, Hanne Ravndal og Einar Nilsson.

Dette vektlegges i vurdering og valg av “Årets etablerte designer”:

Designeren har fokus på bærekraft og viser etisk og miljømessig ansvar.

Designeren bidrar i regionen på en god måte. 

Designeren er nyskapende, tilfører bransjen noe nytt, inspirerer, leder an og representerer sitt fagfelt på en god måte.

Designeren bidrar til å bringe designfeltet videre, og bidrar til verdiskaping som «går i arv».

Kåringen vil skje lørdag 26. oktober kl 17.00 på messescenen.

Hele juryen er selvsagt til stede for å utrope en vinner og feire! Kommer du?

 

KURATOREN

Interiør & designmessen satser på å løfte frem lokale designere og gjøre design enda mer tilgjengelig for folk flest. Dyktige Nina Grønn er kurator for utstillingen som har fått navnet «Det bergenske rom».  Vi tok en prat med henne. Les mer under bildet.

Nina 2.jpeg

Hva vektlegger du som kurator for messens designersone?

 Først og fremst er dette en publikumsmesse og jeg jobber med vekt på det. Grieghallen er et fantastisk rom å utforske og vi skal skape et forum for dialog om og forståelse av design for publikum.

Hvilke opplevelser kan publikum forvente seg?

 Identitet og stolthet. Dette er en utstilling med internasjonalt anerkjente bergenske designere. Vi har bevisst valgt produkter alle har et forhold til, men et bord er ikke bare et bord.

Det finnes en balanse mellom funksjon og estetikk. Dette skaper en emosjon som tiltrekker vår oppmerksomhet mot produktet. Atmosfæren i utstillingen vil gi rom for å dvele over dette. 

 Særtrekk ved designerne?

 Det har vært spennende møter med designerne. Til felles vil jeg si at de er drevet av en iboende nysgjerrighet og en konstant observasjons/refleksjons prosess. Jeg er takknemlig for å kunne ta del i disse berikende samtalene. Under bildet kan du se kuratorens egne beskrivelser av hvert enkelt designer.

Fra venstre: Stine Aas, Vera & Kyte, Berg & Hindenes, Lars Beller og Philipp von Hase. Alle er godt anerkjente på den internasjonale designscene.

Fra venstre: Stine Aas, Vera & Kyte, Berg & Hindenes, Lars Beller og Philipp von Hase. Alle er godt anerkjente på den internasjonale designscene.

STINE AAS:

Menneskets forhold til objektet er fokuset på Stines minimalistiske, presise og organiske uttrykk. Hennes nysgjerrighet brakte henne til Berlin der hun i ett år har latt seg inspirere i kreativitetens Mecca. Resultatet presenteres på årets designmesse.

VERA & KYTE:

Ved analytiske og fargerike uttrykk forankrer konseptene til Vera & Kyte seg i materiell forståelse. Deres samtidig eksperimentelle prosjekter i regi av «Furnishing Utopia» er en berikende innflytelse på de kreative prosessene til designerduoen.

BERG & HINDENES:

Kvalitet og karakter kjennetegner enhver av Berg&Hindenes sine stilrene og markante design, være seg produkt, møbel eller interiør. Ergonomi, bærekraftig materialbruk og tette samarbeid med produsent ligger alltid til grunn i de skapende prosessene.

LARS BELLER:

Bærekraftig eleganse er Beller sin røde tråd. Han gir nytt liv til materialene han velger, med en tidløs ånd. Hans nøye analyse av estetisk form samt funksjon forenes med taktil sans og rene, naturlige linjer.

PHILIPP VON HASE:

Innovativ, poetisk kunsthåndverker med lidenskap for treverket som skaper skulpturelle og funksjonelle møbler. I denne prosessen er han bevisst og trofast til miljøet og kaster nødig noe som kan forvandles til noe nyttig og vakkert. Han inspireres av vår kulturarv og optimalisering av materialets naturlige kvaliteter.

 Designerne er nominert til prisdryss for årets etablerte designer. Lørdag 26. oktober kåres en vinner.

Les mer om prisdryss og jury her: https://www.tendensmesseogmagasin.com/prisdryss-2019

 

Mer enn en messe

Nå nærmer det seg!

Interiør & designmessen går av stabelen 25.-27. oktober. Jeg er bare innom for å dele noen tanker om messens visjon- og verdigrunnlag. Publikumsmessen er en salgsrettet arena hvor utstillere får vist seg frem og solgt produkter til tusenvis av besøkende. Den er blitt en verdifull markedsplass for bransjen. Og det er vi glade for.

Les mer under bildet

collage 3 arven.jpg

I messestaben er vi i år 9 konsulenter som til sammen utgjør et tverrfaglig team. Vi tillater oss å eksperimentere, reflektere og stille hverandre spørsmål ved hva vi ønsker med messen.

Slik er vi alltid bevisst hvor vi går og kan ha mulighet til å justere retningen ved behov. Messen er mer enn “bare” enn messe. For det er i skjæringspunktet mellom det kunstneriske og kommersielle at de beste opplevelser skapes i Grieghallen. Gjennom spenstige visuelle tolkninger og scenesamtaler skreddersydd ut fra tendenser i tiden, vil vi inspirere og etablere grunnlag for ny fagkunnskap.

I messestaben er vi stolte over å samspille med bransjen vår på et av flere flotte prosjekter som er tilknyttet årets innhold.

Jeg snakker om den store vestlandsbasaren hvor all inntekt uavkortet skal gå til et veldedig formål. Å kombinere design og omsorg på denne måten er vi enig om gir mening av stor verdi. Samtlige utstillere bidrar med flotte gevinster. Internt diskuterer vi nå hvilke veldedig organisasjon vi skal lande på i år. Det er så mange som fortjener pengene!

Jeg tror vi har en vinner. Den handler om ungdommen, og de som kjenner Tendens vet at vi heier voldsomt på ungdommen. Vi røper snart!

trude signatur.png

DEN VIKTIGE MØTEPLASSEN

Den viktige møteplassen!

Jeg er både glad og stolt over å være en del av publikumsmessen i Bergen. I fjor fikk jeg dessverre ikke vært tilstede, så derfor blir det ekstra hyggelig for meg å komme tilbake i år til en messe jeg er blitt så veldig glad i. Flere tanker fra Norges fremste trendekspert under bildet.

hurra Helle_Tjaberg_2_217441_257356_287187.jpg

Interiør & designmessen er en viktig møteplass; ikke minst er den en arena for gode samtaler og genuine møter, forteller Helle Tjaberg, som har fulgt messen tett gjennom alle år både som debattleder og coach for messens leder Trude Vaaga.

Og nettopp det å prate SAMMEN, og ikke bare TIL hverandre synes jeg er spesielt viktig når det overordnede temaet i år er klima og bærekraft. For i mine øyne må vi sammen finne gode løsninger, og da må vi unngå den polariserende debatten.

Jeg synes det er flott at messen speiler mer enn bare kortsiktige trender, at publikum kan komme i direkte dialog med fine leverandører, og at det kommer så mange spennende og reflekterte mennesker som vil dele sine tanker rundt hvordan designverdenen også endrer seg i møte med nye utfordringer. For jeg tror faktisk at noe av det aller viktigste vi som menigmann kan gjøre for klimasaken er nettopp å SNAKKE om den med hverandre. Jeg gleder meg til å ta pulsen på Bergen, samfunnet og designverdenen den siste helgen i oktober!

Helle inviterer til klimaprat på messens scene søndag 27. oktober, og håper så mange som mulig tar turen. Hun tar bl a praten med TV2 profil Eli Kari Gjengedal, Birgitte Hodneland fra Emisoft, Monica Hannestad fra Demos AS og designer Philipp von Hase, bare for å nevne noen.

 

 

 

SOLID TENDENS HØST!

I høst skjer det i Tendens. Vi er klar for å inspirere og engasjere tusenvis av mennesker gjennom våre ulike kanaler. Vi går inn i vår mest travle tid på året hvor både konferansen og publikumsmesse går av stabelen i Grieghallen. Ikke minst produserer vi i disse dager en høstutgave av magasinet vårt.

Trude 1 høst collage.jpg

MAGASIN - HØSTUTGAVEN 18. OKTOBER

I samspill med designbransjen og dyktige konsulenter gir vi ut magasinet vårt som et gratis billag i Bergens Tidende. Høstutgaven kommer fredag 18. oktober og er spekket med inspirasjon. Magasinet er også lett tilgjengelig hos alle våre annonsører og hos vårt partnerhotell, Hotel Norge By Scandic midt i Bergen sentrum.

MESSE 25.-27. OKTOBER

I år legger publikumsmessen i Grieghallen vekt på miljøutfordringer. Å speile samfunnets sårbarhet gjennom visuelle tolkninger i messehallens ulike inspirasjonssoner kan nære klimadebatten på en annerledes måte, mener vi. Dessuten har designere god erfaring med å jobbe bærekraftig - en kunnskap verdt å dele med tusenvis av besøkende.

Det faglige messeprogrammet inneholder bl a samtaler med sterke bransjenavn som vil dele sine tanker om hvordan vi skal tilnærme oss klodens største utfordring. Det er messens debattleder og Norges fremste trendekspert, Helle Tjaberg, som leder dialogen. Monica Hannestad fra Demos AS, designer Phillip Von Hase, den velkjente TV2 profilen Eli Kari Gjengedal og Instituttleder ved Institutt for design ved KMD/ UiB, Mona Larsen er blant de inviterte.

Det komplette messeprogrammet offentliggjøres 1. oktober. Vestlandsbasaren ligger allerede som et eget arrangement på Facebook og er blitt et av høydepunktene av det som så langt er delt.

Ønsker du en oversikt over de fantastiske utstillerne, se her:

https://www.tendensmesseogmagasin.com/utstillerliste-2019

TENDENS TALK KONFERANSE 26. OKTOBER

Messens populære fagfrokost krever egen påmelding, og vi har fortsatt noen ledige plasser igjen.

Dette er en nydelig morgenstund med faglig påfyll, frokost, musserende og kaffe. Ville ikke gått glipp!

Se her: https://www.tendensmesseogmagasin.com/tendens-talk-messe

Designnytt på messen

Den norske designeren Kristine Five Melvær vil være representert på Interiør & designmessen 25.-27. oktober hos utstiller Glass Thomsen. Designeren har nemlig nylig lansert vasen Juice i samarbeid med produsenten Hay.

Rebar Side Table soft black w marble tabletop_Mags 2,5 seater Flamiber petrol blue J4_Juice Vase wide yellow.jpg

Vasen hører godt hjemme HAYs frodige og lekne univers. Juice er en serie stripete glassvaser som ble lansert som en del av kolleksjonen til HAY under 3 Days of Design i København. Stripede vaser har vært et gjennomgående tema i produksjonen hennes siden hun tegnet de keramiske vasene Obelix i 2012.

Five M 1 Juice High blue.jpg

Five Melvær kom i kontakt med HAY våren 2016, og ble enige om å utvikle Juice-vasen sammen. Vasene er laget med den klassiske filigrana-teknikken, som oppstod i glassmiljøet på Murano-øyene en gang på 1600-tallet. Tynne, fargede glass-staver smeltes rundt en kjerne i en annen farge, og motivet blitt forskjellig fra gang til gang.

Formen er inspirert av planteløk og frukt som vokser og strekker seg oppover mot sola. Formen og de saftige fargene har vært inspirasjonen bak navnet på vasen.

Juice Wide light blue (1).jpg

 Juice-vasen kommer i tre forskjellige versjoner. En høy og smal vase med koboltblå striper på hvit bunn, og en lavere og bredere variant som finnes i to fargekombinasjoner. Den ene med gule striper, og den andre med transparente mellomblå.

Vi gleder oss til å ha denne nyheten på kommende publikumsmesse i Grieghallen.

Kommer du?

 

 

 

KAFFESLABBERAS + BASAR

God gammel dugnadsånd - det er den vestlandske basartradisjon me ynskjer å hylle og relansere i ei moderne ramme komande haust i Grieghallen 27. oktober (siste dag i messehelga).

Basaren er dermed urban og lett tilgjengelig for folk flest, midt i Bergen sentrum. Me gler oss over at den kjende TV2 profilen, Eli Kari Gjengedal, også i år vil vere basarvert.

Under biletet kan du lese meir om både basar og kaffeslabberas.

Foto: Per Olav Sølvberg

Foto: Per Olav Sølvberg

BASAR

Ein basar er ein marknad og ordet kjem frå persiske persiske bāzār.

I Norge blir ordet basar også nytta om lotteri til inntekt for frivillige organisasjonar, nokre gonger tilknyta loppemarknad eller loddsal til auksjon. Mellom anna var det tidlegare vanleg at kvinneforeiningar jobba frivillig og ulønna over tid med håndarbeide som til slutt blei lodda ut på basar. I forkant var det vanleg å selge lodd på bok. Inntekta gjekk gjerne  til organisasjonar som Røde Kors, Redningsselskapeteller andre humanitære organisasjonar. Inntekta frå komande basar 27. oktober i Grieghallen vil uavkorta gå til eit eller fleire gode formål. Meir informasjon kjem etterkvart.

Foto: Per Olav Sølvberg

Foto: Per Olav Sølvberg

 KAFFISLABBERAS

Kaffislabberas er ein sosial samankomst med servering av kaffi og kaker.

Variasjonane og tradisjonane er mange.

I krigstida var det lite mat å få fatt i, og kakene vart ertstatta av ein merkeleg brødbakst med poteter og smørerstatningar.

Seinare oppdaga nordmenn sammalt kveite og finkorna kvitt rørsukker. Ein sukkerboom gjekk over landet og kaffislabberas blei prega av mellom anna sjokoladekaker og bløtkake.

Eit moderne kaffislabberas kan innehalde nesten kva som helst, og ein kan like gjerne treffast på ein kafe for å hyggje seg med vener eller familie.

VISUELL JAKT?

Trender kommer og går, og stadig finnes det fristelser der ute. En blind trendforelskelse kan lett bringer oss inn i en evig jakt på det “perfekte”, en visuell strøkenhet som selvsagt ikke finnes.

Som sosiolog er jeg nok over gjennomsnittet opptatt av hvordan ytre strukturer påvirker oss som enkeltindivid.  Professor i sosialmedisin, Per Fuggeli, gav oss noen tankevekkere når han uttrykte at vi nordmenn til stadighet søker et liv fylt med lykke, glede, utfordringer og spenning. I jakten glemmer vi dimensjoner som nederlag, tap, sorg eller tomhet, sa han. Jeg tror at Fuggelis utspill også kan speile litt av det som skjer når vi skal innrede våre hjem. For med alle inspirasjonskanaler som finnes, Tendens inkludert, kan man lett havne i en evig jakt på noe som aldri blir godt nok. Midt oppi alt glemmer vi kanskje oss selv og den personlige nerven som burde være hjemmets absolutte midtpunkt.  For hvorfor skal man investere og investere i boligen hvis man glemmer å bo?

Trude nytt 13.jpeg

Positive tendenser! Selv om jeg tror alt for mange fremdeles lar seg forblinde av glansfulle interiørbilder, ser vi også en positiv dreining mot forbrukers behov til å innrede personlig og langsiktig. Vi investerer i møbler og objekter med kvalitet og som dermed kan gå i arv. Vi ønsker å vite noe om produktets historie og hvem designeren er. Disse tendensene må vi underbygge, og gleder oss over å gjøre det i våre ulike mediekanaler.

Fotokilde: Arven. Tradisjon møter det moderne. Lysestake designet av Andreas Engesvik.

Fotokilde: Arven. Tradisjon møter det moderne. Lysestake designet av Andreas Engesvik.

Et hjem må være et hjem, og selvsagt ikke en utstilling. Vi heier på et hjem i bevegelse med menneskene som bor der. Den personlige gløden og gleden ved det “å bo” må ivaretas gjennom en innredning som speiler hvem vi er.

Vi gleder oss til å se deg på Interiør & designmesse i Grieghallen 25.-27. oktober.

Det skal legges til rette for genuine møter mellom publikum og utstillere. Det er vårt hovedmål.

Vi skal vektlegge varige tendenser, fremfor forbigående trender. Utstillingene gir rom for interaktive tolkninger der og da, og frihet til å tolke det du møter står sentralt fremfor at du skal forholde deg til et estetisk rammeverk for hva som er “korrekt”.

Det er ingenting som er korrekt. Heldigvis.trude signatur.png