Tendens blogg

NYE DESIGNTANKER

Design krever en konstant søken etter idealer, nytenkning og nyanser. I en tid med klimautfordringer er det viktigere enn noen gang at designere stiller seg spørsmålet: Hva kan design tilføre i en verden av overflod?

werkleben 2.jpg

Nylig deltok et knippe studenter og designere på workshop for å diskutere, leke og finne frem til nye idealer. Prosjektet fikk navnet WERKLEBEN, i regi av møbelgruppen NIL og Fylkesmannen i Bergen.

Utstillingen skal nå videre til Oslo for å vises frem på Designers Saturday.

Utstillingen skal nå videre til Oslo for å vises frem på Designers Saturday.

MANIFEST

I et samfunn preget av overflod vil det være nødvendig å utvikle et mer sirkulært samfunn for å vedlikeholde og sikre våre og fremtidige generasjoners muligheter. Fremtidens design bør ta hensyn til verdikjedetenking med fokus på ikke bare resirkulering, men sykliske prosesser. Dette var en del av et større manifest som ble utviklet under workshopen som møbelgruppen NIL nylig arrangerte her i Bergen for studenter og designere.

Tendens deltok på åpningen av Werkleben i slutten av juni.

Tendens deltok på åpningen av Werkleben i slutten av juni.

Werkleben 1.jpg

Philipp von Hase ( til venstre) var en av dem som deltok på sommerens workshop. Designeren holder foredrag under kommende publikumsmesse i Grieghallen 25.-27. oktober.

Foto: Dag Randen.

SAFTIG KUNSTUTSTILLING I VENTE!

Det knyttes i år store forventninger til messens kunstutstilling, som i tett samarbeid med Vestlandets største galleri for samtidskunst, har lovet en solid utstilling med håndplukkede kunstnernavn.

Ved å invitere kunstnere inn på Interiør & designmessen 25.-27. oktober, håper vi å kunne folkeliggjøre kunsten, og senke terskelen for tusenvis av besøkende som ønsker å lære mer om kunst, men som ikke helt vet hvor de skal begynne. Messen er inderlig opptatt av at kunst skal integreres som en naturlig del i alle rom og hus. Kunst “dytter”, utfordrer, inspirerer og nyanserer. Kanskje trenger vi kunstscenen mer enn noen gang?

Vi gleder oss til å vise frem kunst fra øverste hylle, hvorpå en bredde av samtidskunst fra Vestlandet vil stå i sentrum for en solid kollektiv utstilling signert Kunstgarasjen. For hvordan kan kunst skape identitet og særegenhet i forskjellige sammenhenger?  Det blir viktig å nå ut til ulike publikumsgrupper og vise hva vårt blomstrende kunstnermiljø kan tilby, forteller redaktør og leder Trude Vaaga. Om ikke lenge vil alle kunstnernavn tilknyttet årets messe offentliggjøres.   Tidligere samarbeid:   Gallerier:  Galleri Langegården, Galleri Giga, Kunstguide, ART + FOLK (Daniela Ramos Arias)  Kunstnere:  Ingri Egeberg, Bård Breivik, Tom Kosmo, Lillian Presthus, Åse Ljones, Magne Furuholmen, Torgrim Sund, Hedvig Thorkildsen, Gunvor Olsen, Klara Sofie Ludvigsen, Reinhard Haverkamp, Kamilla S Mathiesen, Magnar Moen og Egil Røed, Anne Sophie Blytt, Jiska Huizing,Vegard vindenes, Trudi Jaeger, Astrid Sleire, Vilde Salhus Røed og Linda Soh Trengereid.

Vi gleder oss til å vise frem kunst fra øverste hylle, hvorpå en bredde av samtidskunst fra Vestlandet vil stå i sentrum for en solid kollektiv utstilling signert Kunstgarasjen. For hvordan kan kunst skape identitet og særegenhet i forskjellige sammenhenger?

Det blir viktig å nå ut til ulike publikumsgrupper og vise hva vårt blomstrende kunstnermiljø kan tilby, forteller redaktør og leder Trude Vaaga. Om ikke lenge vil alle kunstnernavn tilknyttet årets messe offentliggjøres.

Tidligere samarbeid:

Gallerier:

Galleri Langegården, Galleri Giga, Kunstguide, ART + FOLK (Daniela Ramos Arias)

Kunstnere:

Ingri Egeberg, Bård Breivik, Tom Kosmo, Lillian Presthus, Åse Ljones, Magne Furuholmen, Torgrim Sund, Hedvig Thorkildsen, Gunvor Olsen, Klara Sofie Ludvigsen, Reinhard Haverkamp, Kamilla S Mathiesen, Magnar Moen og Egil Røed, Anne Sophie Blytt, Jiska Huizing,Vegard vindenes, Trudi Jaeger, Astrid Sleire, Vilde Salhus Røed og Linda Soh Trengereid.

Det er Kunstgarasjen som er kurator for årets kunstutstilling i Grieghallen, 25.-27. oktober.

Det er Kunstgarasjen som er kurator for årets kunstutstilling i Grieghallen, 25.-27. oktober.

Kunstgarasjen er Vestlandets største galleri for samtidskunst og representerer over 120 profesjonelle kunstnere som har sin base i Bergen eller i Hordaland. Kunstgarasjen er kjent for å vise kunst med stor spennvidde i uttrykk. På messen kan du glede deg til å oppleve noen av våre tids mest spennende kunstnere.

Foto: Tove Lise Mossestad / Regi Tendens

Hva er Tendens paraplyen?

Tendens logoen - selve krysset - beskriver Tendens måte å arbeide på. Den er et symbol på våre innovative og åpen holdning for utvikling, samtidig som den skal være forenende og samle den kreative bransjen i Bergen på en unik måte. Les mer under bildet.

til 1  hilde intervju.jpg

Logoen bygger videre på en allerede etablert profil. Selve magasinet har hatt krysset som et støtteelement i flere år. Krysset er nå løftet frem som et hovedelement fordi Tendens har såpass ulike virkeområder hvor både magasin, messe, konferanser, prosjektledelse og nettverksamlinger står sentralt. Alle prosjekter samles under det vi kaller Tendens paraplyen.


 

til 2 hilde intervju.jpg

Et kryss er et universelt, klassisk symbol som både ligger grafisk godt for øyet, og som her symboliserer det samlende Tendens står for. Det er også et symbol for et ønske om å stadig utvikling, nyskaping og innovative, inkluderende veivalg. Siste prosjekt Tendens har medvirket i har vært prosjektledelse av artisten Josefin Winthers nye brand.

 

kull og miljo og kryss.jpg

Alt under Tendens paraplyen faller altså nå under en felles logo formet som et stempel med det inkluderende krysset i midten. Logoen er på den måten svært fleksibel, favner hele tendens universet og kan brukes år etter år, prosjekt etter prosjekt. Logoen og tankesettet er utviklet av Tendens egen AD, Hilde Mork, og i tett dialog med leder, Trude Vaaga.

Laurie filmer.jpg

Har du spennende tanker om prosjekter som du mener Tendens kan hjelpe deg med, ta gjerne kontakt: trude@conseptnord.no


KUNST PÅ MESSEN

Design og godt håndverk er etter hvert blitt begreper som de fleste snakker om på en naturlig måte når et hjem skal innredes. Men hvordan er det med kunst? Får den plass i planleggingen og i budsjettet?

Interiør & designmessen ønsker å bidra til å øke tilgangen på kunst for folk flest. Det er en stor glede å ha KUNSTGARASJEN som årets kurator for kommende messe 25.-27. oktober i Bergens storstue, Grieghallen. Det planlegges nå en gruppeutstilling hvor flere sterke kunstnernavn skal være med. Presentasjon og oversikt kommer i august.

Kunstgarasjen 5.jpg

Kunstgarasjen er Vestlandets største galleri for samtidskunst og representerer over 120 profesjonelle kunstnere som har sin base i Bergen eller i Hordaland. I galleriet i Møllendalsveien viser de kunst med stor spennvidde i uttrykk. I tillegg viser de mindre utstillinger på Lysverket restaurant og i kulturhotellet Opus XVI. Kunstgarasjen tilbyr kunstveiledning til private og offentlige, til store og mindre samlinger.

Trude og kunstgarasjen 2.jpg

Sammen med dyktige gallerister i Kunstgarasjen er det workshops og produksjonsmøter som står i sentrum når messens kunst skal planlegges. Gøy har vi det og!

Kunstgarasjen 4.jpg

Ved å invitere kunstnere inn på en messearena håper vi å kunne folkeliggjøre kunsten, og senke terskelen – og skuldrene – for folk som ønsker å lære mer om kunst, men som ikke helt vet hvor de skal begynne. 
Messen er inderlig opptatt av at kunst skal være en naturlig del i alle rom og hus. Møte mellom publikum og verk vil naturlig stå i sentrum hele messehelgen 25. - 27. oktober 2019, og vi er svært opptatt av at kunst skal formidles på et språk folk kan ha nytte av og forstå.

Grieghallens 1 etasje er et ypperlig visningsrom med rå betongflater, mørke steingulv og flommende dagslys gjennom store vindusflater. Vi gleder oss til å etablere en solid ramme for gode kunstopplevelser.

BAMBUS

Kine Ask Stenersen og Kristoffer Eng grunnla Ask og Eng studio tidlig 2016, etter å ha bygget flere bærekraftige kjøkken og møbler for seg selv tidligere. Kristoffer gleder seg til å delta på messens fagfrokost - tendens talk - i Grieghallen lørdag 26. oktober.

ask og eng 2.jpg

Det hele startet da de selv bygget et kjøkken i deres første leilighet sammen. De valgte å bruke det bærekraftige naturmaterialet bambus, og har fortsatt med å designe alle kjøkken og andre møbler i akkurat det materialet siden.

ask og eng de selv.jpg

Deres grunnfilosofi er å bruke bærekraftige og vakre naturmaterialer i kombinasjon med funksjonalitet og estetikk. Da de kom over bambus som materiale ble det etter hvert en selvfølge at det var dette de skulle jobbe med.

ask og eng 1.jpg

Alle deres produkter produseres for hånd på deres verksted i Drammen.

Årets tema for Interiør & designmessen, som går av stabelen 25.-27. oktober i Grieghallen, er klima med vekt på bærekraft og miljøutfordringer. Vi er utrolig takknemlige for at dyktige mennesker kommer tilreisende for å delta i spennende sofaprater eller scenedebatter sammen med dyktige bransjevenner.

Snart kan du melde deg på fagfrokosten. Stay tuned.

KLIMA

KLIMA - med vekt på miljøutfordringer - blir årets tema for Interiør & designmessen 25.-27. oktober i Grieghallen, Bergen.

TRANSPARENT CATWALK

I år drømmer vi om å skape en transparent reise med et lyst og åpent univers som gjenspeiler samfunnets sårbarhet.
I samspill med Grieghallens nydelige interiørarkitektur gleder vi oss til å gi temaet visuelle tolkninger, og i følge designlederen vår blir det transparent catwalk.

dsr-1.jpg

Vi er veldig begeistret over årets pressebilder. En stor takk til designleder Siw Haveland og fotograf Dag Randen som har utviklet dem.

dsr-8.jpg

PLAST er et av flere elementer som skal brukes i designregien.

dsr-17.jpg

SKULPTUR?

Bildet viser en vrengt chipspose. Gjennom visuelle tolkninger av årets tema ønsker vi å inspirere og engasjere tusenvis av besøkende. Flere sterke bransjenavn er allerede integrert i messeprogrammet.

Følg med, vi oppdaterer deg frem mot 25.-27. okt.

SANGEN HANDLER OM DRØMMER

Deg igjen

Å drømme har blitt en stor del av livet til Josefin Winther. Før var drømmer noe hun sporadisk bemerket seg. Nå har den verdenen hun har tilgang til i natten blitt viktig. Mandag 13. mai slapp Josefin sin første single fra det kommende albumet “Uendelig lys. Uendelig mørke”. Alt tekstmateriale er på norsk, noe som gir en tydelig ny retning for artisten.

bilde 2 web.jpg

Sangen er skrevet en morgen etter at hun hadde drømt. Igjen. Om et menneske som hun på den tiden drømte ubegripelig mye om. Jeg forstod ikke hva jeg skulle med disse drømmene, forteller Winther, og gjennom å skrive sangen kom hun nærmere en aksept av at drømmene var en del av henne, og som hun måtte ta imot.

bilde 1 web.jpg

“Jeg ser at jeg har noen sider som kommer mer til syne i natten. Og noe i meg lurer på om jeg kanskje er nærmere meg selv når jeg sover, drømmer eller bare er våken på den mørke siden av døgnet. Jeg ser at ting får komme til overflaten, som jeg i dagen ikke en gang vet at jeg holder nede”.

J roseblad tett på i farge.jpg

14. juni inviterer artisten, i samarbeid med Tendens og Hotel Norge By Scandic, til eksklusiv release konsert i hotellets 2 etg. Ronny Yttrehus, som er hennes produksjonsansvarlige agent, jobber i disse dager frem en helt spesiell sceneregi skreddersydd for Winther og de valgte låtene som skal fremføres den kvelden.

Det er også en stor glede at artisten skal spille på Raa festivalen lørdag 25. mai.

Publikum kan forvente seg en litt ny Josefin fremover.

sopp web.jpg

Følg gjerne artisten og hør hennes ferske låt som nå er tilgjengelig på alle digitale plattformer verden over!

Har du ikke hørt den enda, gjør du det her: https://orcd.co/degigjen

PREMIERE

Lørdag 11. mai blir det urpremiere på låta “Deg igjen” på NRK P1, når den presenteres av Norsk på norsk!

Vi snakker selvsagt om bergensbaserte Josefin Winther. Kommende mandag (13. mai) slippes låten og blir tilgjengelig på alle plattformer verden over.

Winther skal gjøre solide opptredener fremover, og i hjembyen Bergen vil publikum ha glede av å oppleve henne med nytt band flere ganger før sommeren, forteller Trude Vaaga, som har jobbet tett med artisten den siste tiden.

Les om hennes release show under bildet!

cover art deg igjen singel 1.jpg

!4. juni blir det urpremiere på Hotel Norge By Scandic. Team Josefin Winther inviterer til release show med fri adgang. Ronny Yttrehus, som er hennes produksjonsansvarlige agent, lover en skreddersydd opptreden med splitter nytt band. Visuelle tolkninger står sterkt i Winthers nye brand og med naturen som leker med hennes norske tekster, kan publikum forvente seg en gåsehudopplevelse hvor både musikk og visuell regi vil være i særklasse under showet.

Brand, regi: Trude Vaaga.   Art Director, Siw Haveland. Foto, Francisco Munoz som fotograf.

Brand, regi: Trude Vaaga.

Art Director, Siw Haveland. Foto, Francisco Munoz som fotograf.

JOSEFIN WINTHER MED NYTT BRAND

VISUELT SLIPP!

I vår rykende ferske sommerutgave får du en sneek peak på visuelle tolkninger som har vært arbeidet med de siste månedene for det kommende albumet til den bergensbaserte artisten, Josefin Winther.

Norske tekster, naken hud og organiske elementer fra naturen er stikkord å merke seg.

Josefin best.jpg

Til høsten gir Josefin Winther ut sitt første norskspråklige album, og allerede 13. mai slippes første singel.

Tekstene hennes har endre karakter og utgivelsen speiler artisten i en ny livsfase. Dette har de siste 3 månedene blitt tolket visuelt og i samspill med et knippe kompetansemennesker er hennes nye brand blitt til. I regi av Trude Vaaga er Siw Haveland hentet inn som Art Director i prosessen, og i tett samspill med fotograf Francisco Munoz har resultatet blitt en nært og annerledes promomateriell. Organiske elementer fra naturen har fått leke seg med det norske tekstmateriale.

J roseblad tett på i farge.jpg

Forskjellige elementer fra naturen er brukt for å speile det nye albumet på norsk. Det har vært spennende å utforske aspekter i naken natur opp mot artisten, forteller Siw Haverland, som har vært Art Director i prosessen med det visuelle arbeidet.

Josefin A.jpg

Utgivelsen speiler artisten i en ny livsfase, men bærer også preg av 14 år som utøvende musiker og artist.

J blad nært.jpg

Øvrige bidragsytere i det visuelle arbeidet:

Monarchy Studio, Lot333, Planterommet, Marthe Torsvik og Hotel Norge By Scandic.

Les om artisten i sommerutgaven som er ute NÅ!

A CONCEPTUAL APPROACH TO MENSWEAR

TRUTH!

Sannhet i det man driver med er veien til god design. Det sier T Michael - den etterhvert så verdenskjente designeren med base i Bergen.

T M 2.jpg

T Michael: Skredder og designer, aktuell med butikk i Tokyo og skokolleksjon i samarbeid med Ecco. Sammen med kreativ direktør og samarbeidspartner, Alexander Helle, overlates ingenting til tilfeldighetene.

T M 6.jpg

Mange tenker at alt skjer så fort i designbransjen, sier T Michael, men understreker at ting tar tid og krever grundig forarbeid. Designeren arbeider hardt hver dag og legger ikke skjul på at nettopp det har vært veien for å lykkes.

T M 1.jpg

Kolleksjonen til T Michael har sakte, men sikkert blitt utvidet med skjorter, bagèr, sko, briller, slips og prisbelønte T kimonoer. Bak hvert design ligger det en historie. Jeg liker å kalle det jeg driver med “ A conceptual approach to menswear”, sier designeren.

T M 5.jpg

Aktuelt nå: Nyåpning i Kanda Sudacho, Tokyo + skodesign i samarbeid med Ecco.

Japan er deres største marked, men hele tre år skulle gå med forarbeid før butikken ble klar til å åpnes. 13. april åpnet de dørene til butikken sin i Tokyo.

T Michael og Alexander Helle jobber med et nytt skodesign i samarbeid med Ecco. Målet er å revolusjonere oppfattelsen av hvordan en vanntett sko kan være.

“Sammen skal vi utvikle en skokolleksjon som pusher grenser, hvor teknologi og funksjon ligger skjult. Skoene ser fucking brilliant ut” - T Michael -

Les mer om det hele i vår sommerutgave som akkurat i disse dager florerer i markedet. Du finner det som billag i Bergens Tidende lørdag 4. mai eller hos alle våre annonsører. Selvsagt kan du titte innom T Michael midt i Bergen sentrum og sikre et rykende fersk eksemplar!

God fornøyelse!

Takk til Dag Randen for foto