Tendens blogg

Det unike

Interiørbildet akkurat nå dreier seg om å vise personlighet i innredningen. Vi investerer også i kvalitetsmøbler som har varig verdi og nysgjerrigheten rundt materialers karakter står sterkt. Godt håndverk kommer gjerne i begrenset opplag hos produsentene. Det unike er endelig blitt oppnåelig.

Design med estetisk tyngde og i et bærekraftig perspektiv er med andre ord i vinden. Det lover godt med tanke på miljøutfordringer som fordrer oss til å tenke nytt. Gled deg til juleutgaven som kommer i markedet 30. november med lekre interiørsaker og oppskrifter på julemat. Vi har også laget et lengre portrett av prisbelønte Lars Beller Fjetland som ikke uten grunn stakk av med prisen “Årets designer” under publikumsmessen i Grieghallen tidligere i høst.

Pella styling 10.jpg

Dagens interiørbilde inviterer til personlighet som omhandler “mer enn bare” møbler, lampedesign og småprodukter som pryder i vindusposten. Mat, livsstil og gode teksturer gjennom tekstiler og materialer gir også hjemmet karakter. Bildet over er et glimt fra juleutgavens hjemme hos reportasje.

Styling: Pella Hedeby. Foto:Ragnar Ómarsson för IKEA Livet Hemma

A Collection bean 1- H. Marder.jpg

Designbransje har et sterkt fokus på naturens egne materialer og forvaltning av disse. Vi forbrukere følger tett på og elsker nye oppdagelser. Bildet over viser kjøkken i det bærekraftige materialet, bambus, designet av Ask og Eng.

Lars B nyhet 2.png

Fersk lansering! Kin-samlingen er designet av Lars Beller Fjetland og kommer i valnøtt, mahogny og lønn.

Nylig vant han prisen “Årets designer 2019” på Interiør & designmessen i Grieghallen. En sunn produksjonsforståelse var et av de viktige kriteriene som juryen vektla i vurderingen.

«Kan produktet gjenvinnes og hvordan kan man i så tilfelle oppmuntre sluttbruker til å gjøre nettopp dette? Dette er noen av de tankene som surrer i hodet mitt når jeg utvikler nye prosjekter». -Lars B. Fjetland-

Gå ikke glipp av juleutgaven som er tilgjengelig i markedet fra 30. nov.

Distribusjon: Bergens Tidende, eller tilgjengelig hos våre partnere.

trude signatur.png

MESSEDRYSS

Vi mimrer fortsatt tilbake til messehelgen i Grieghallen og deler så gjerne nydelige bildeglimt med deg:

BB2R6206-1.jpg

Skogr`hadde en nydelig utstilling i messens 2 etg, eksklusivt plassert med utsikt mot Fløyen.

dsr-18.jpg

Comfort Rørlegger Bergen var en av utstillerne som fikk stor oppmerksomhet både blant publikum og jury.

BB2R6167-1.jpg

Arven er håndverksbedriften som seiler opp som en av de mest innovative og moderne utstillerne på messen. De skapte en interaktiv stand hvor genuine møter med besøkende stod i sentrum.

BB2R6211-1.jpg

Privatmegleren Vikebø & Jørgensen med lekker utstilling som alltid.

Utstillingen signert Poast Design ble godt besøkt. Her var håndverk og design i fin balanse.

My Kind....dsr-5.jpg

Lekkert! Nordisk styling av gjestestylistene Mykindofstyling og Studio Ønseth.

kunst dsr-4.jpg

Kunstgarasjen hadde gode møter med publikum hvor “kunst i hus” stod i sentrum for spennende samtaler.

Daglig leder, Mayra Henriques, gjorde også et poeng av messens tema “bærekraft” hvorpå all kunst til utstillingen var kortreist og med lokalbaserte kunstnere.

kunst lampe 2dsr-6.jpg

Et glimt av den stilfulle utstillingen til Kunstgarasjen, her også skjenk fra GG Møbel.

Each dsr-9.jpg

Stylistene Per Olav Sølvberg og Adrian Pedersen satte sitt avtrykk på messens “catwalk”

GG dsr-1.jpg

Mange besøkende fikk øynene opp for fantastiske GG Møbel som viste eget kjøkkendesign.

Flere bilder drysses på våre ulike medieplattformer.

Følg oss også på Facebook og instagram.

Dato for neste år: 29.okt .- 1. nov. 2020. Vi gleder oss allerede!

53.350,- TIL UNGDOMMEN!

I Tendens ser vi tilbake på en messehelg fylt med felles glede og gode opplevelser hvor bl a miljøutfordringer og engasjement rundt den flotte ungdommen ble vektlagt på messens scene.

Det er en ekstra stor glede å meddele at The Dale Oen Experience i dag har mottatt kr 53.350 fra vår storslåtte Vestlandsbasar som ble avholdt under messens siste dag. Eli Kari Gjengedal gjorde en formidabel jobb med å lose publikum gjennom en meningsfylt og morsom stund. Det ble akkurat så trivelig og engasjerende som vi så for oss. Salen var fylt til randen med engasjerte publikummere. En stor takk til dere som besøkte messen og som kjøpte årer.

Sort hvit Glad Alex Foto Cornelius Poppe 2.jpg

ALEXANDERS MINNE

Alexander Dale Oen hadde en drøm om å inspirere unge til mestring og livsglede. Han var et viktig forbilde for mange unge, og var en av våre største idrettsutøvere. Alexander døde så altfor tidlig, bare 26 år gammel.

Robin Dale Oen_youexplore_logo.jpg

Robin Dale Oen står i føringen av The Dale Oen Experience som er et tilbud til barn og unge mellom 8-18 år. Brødrenes felles drøm og filosofi ligger godt forankret i organisasjonen.

Tendens overrekker med stor glede all inntekt fra messens basar til denne flotte organisasjonen som løfter og heier frem ungdommen. I samspill med bransje og publikum fikk vi et godt åresalg med resultat kr 53.350,-.

Tendens ønsker The Dale Oen Experience lykke til i arbeidet fremover, og retter samtidig en stor takk til alle bidragsytere.

MESSENS KLIMASAMTALE

Tendensmessen er aldri redd for å stille spørsmål, utfordre og invitere – uten noen gang å se på livet og andres meninger ovenfra og ned. Derfor er jeg selvfølgelig ikke overrasket over at den viktige samtalen om miljø, bærekraft og klima satt inn i designsammenheng ble tatt i forbindelse med årets messe. Det var en stor glede å kunne innlede messen med å snakke klima med et sterkt lag av mennesker med stor tyngde innen sine fagfelt. Dette sier vår tilreisende fagleder og dyktige mentor, Helle Tjaberg, som ledet den store klimasamtalen under messens åpningsfest forrige fredag. Les mer under bildene.

Monica Hannestad engasjerte med sine utspill og har en tydelig stemme i denne samtalen.

Monica Hannestad engasjerte med sine utspill og har en tydelig stemme i denne samtalen.

Interiør & designmessens visjon er å være en arena for folket, hvor vi sammen kan dvele og stille spørsmål ved viktige tendenser rundt oss. Vi har tro på at ny fagkunnskap kan hentes gjennom visuelle tolkninger og gode samtaler på scenen.

Doddo.jpeg

Oppsummert: Doddo (Eduardo Andersen) innledet med vakker protestsang. Live K Hjertholm fra Natur og Ungdom delte sine tanker om ungdommens forbruksvaner og hvordan møte polarisering og kritikk. Designeren Philipp von Hase og instituttleder for design ved universitetet i Bergen, Mona Larsen, snakket om designernes rolle i klimadebatten. Monica Hannestad fra Demos (bildet over) bød på engasjerte innspill om trippel bunnlinje og sirkulærøkonomi. Betina Haveland fra Emisoft snakket om klimaregnskap og bedrifters ansvar, Eli Kari Gjengedal understreket vannets verdi og Mette Nygård Havre inspirerte oss til å både redde og spise opp maten vår.

basar folk 2.jpeg

Vi opplevde at publikum ble berørt av disse sterke stemmene under den store klimasamtalen. Stemningen var lun og raus, til tross for tematikkens alvor.

Helle Tjaberg i en av flere samtaler. Her med matredder og daglig leder i Grønne verdier, Mette Nygård Havre.

Helle Tjaberg i en av flere samtaler. Her med matredder og daglig leder i Grønne verdier, Mette Nygård Havre.

En stor takk til fagpanelet og til vår egen Helle Tjaberg som gav messen en verdig og flott åpning.

Flere rapporter fra messen kommer etterhvert. Det har vært en helt fantastisk helg med gode opplevelser, både faglig og sosialt.

Takk til dere som tok turen. Messedato for 2020: 29. okt. - 1. nov.

Foto: Tove Lise Mossestad

Klimaprat i messeformat?

Jeg ser frem til en innholdsrik helg 25.-27. okt. med fantastiske utstillere og et engasjert publikum. Visjonen om å posisjonere Bergen som en viktig arena for formidling av design har i lang tid stått sterkt i arbeidet med messen. Det er ingen ting på årets utstillerliste, ei heller i fagprogrammet, som tilsier at vi ikke kan innfri dette også i år. Utstillerne er formidable og i programmet står spennende bransjenavn som du garantert vil ha glede av. Pella Hedeby er en av dem jeg har store forventninger til. Til Bergen kommer hun med tog og har takket ja til å holde messens hovedforedrag lørdag 26. okt. med vekt på klima + trender. Jeg synes hun er modig, og jeg må innrømme at jeg gleder meg ekstra til å høre på henne.

Hvorfor har vi så klima på dagsorden? Går trender og miljøutfordringer egentlig i hop? Skal vi underbygge en salgsmesse med produktnyheter når vi lever i en verden av overflod?

Foto: Pella Hedeby

Foto: Pella Hedeby

Det handler bl a om å tenke sirkulært, sier designer Philipp von Hase, som har takket ja til å delta i den store klimapraten under messens åpningsfest. Designbransjen og messen som sådan kan nære klimadebatten på sin måte. Det jobbes daglig med materialvalg og gode produksjonsprosesser blant designere og produsenter. De viser seg i økende grad å være sitt ansvar bevisst. Kanskje kan bransjen være enda tydeligere?

Foto: Pella Hedeby

Foto: Pella Hedeby

Forbrukere viser økt bevissthet når det kommer til investering i kvalitetsmøbler som har lang levetid. Vi ønsker å innrede personlig, og vi velger møbler og produkter med omhu. Vi vil ta vare på tingene våre, og ser dem gjerne gå i arv.

Vi er på vei, og dette må vi favne om. Å skape genuine møter mellom utstillere og besøkende vil stå i sentrum messehelgen 25.-27. oktober. Nettopp for å kunne dvele, undre oss og dytte tankekraften litt.

Fredag 25. oktober er det duket for storslått åpningsfest i messehallens 2. etg hvor kafeer serverer gratis snacks. Et eminent fagpanel, med bl a Philipp von Hase, Mette Havre Nygård og Eli Kari Gjengedal, sitter klare for å innta den store klimasamtalen med Helle Tjaberg som debattleder.

Få oversikt over hele fagpanelet her:

https://www.tendensmesseogmagasin.com/messeprogram

trude signatur.png

Alexanders minne!

Ungdommene i dag, ofte kalt generasjon Z, betegnes som uredde og revolusjonerende. De går i bresjen for det de tror på. De er opptatt av miljø, helse og jordklodens sårbarhet, bare for å nevne noe.

Fremtiden, med dens mange utfordringer, trenger ungdommer som lever ærlig og transparent. Det er forfriskende å lese om generasjon Z.

Parallelt med ovennevnte har det aldri vært større press mot de unge som det det er nå, og psykiske lidelser er et økende problem. Vi lever i et prestasjonssamfunn og de unge blir målt i prestasjoner i stedet for hvem de er. Å lære barn og unge fysiske oppgaver som fører til mestring er kanskje viktigere enn noen gang?

Mange sterke organisasjoner jobber for å gi unge livsglede og mestring i hverdagen. The Dale Oen Experience er en av dem. Det er en stor glede å offentliggjøre at all inntekt fra vår kommende Vestlandsbasar i Grieghallen 27. oktober uavkortet går til dem med Robin Dale Oen i spissen.

Les mer under bildet.

Sort hvit Glad Alex Foto Cornelius Poppe 2.jpg

Alexander Dale Oen var en av våre største idrettsutøvere, og tok Norges første Olympiske medalje i svømming. Han beskrives som en legende hvor kombinasjonen av styrke og sårbarhet gjorde han så spesiell. Han ble et viktig forbilde for mange unge.

Alexander døde dessverre av sykdom 30. april 2012 på treningsleir i Flagstaff i USA, bare 26 år gammel. The Dale Oen Experience er opprettet i Alexanders minne.

Robin Dale Oen_youexplore_logo.jpg

Drømmen til Alexander Dale Oen, og bror Robin, var å inspirere de unge til mestring og livsglede. Alexander skulle bare vinne OL-gull i London 2012 først! Dessverre gikk det ikke slik.

Dale Oen Experience er opprettet i Alexanders minne, og Robin (bildet over) står i føringen med brødrenes filosofi og visjon som grunnlag. Organisasjonen er et tilbud til barn og unge mellom 8 og 18 år i Norge. Siden starten i 2012 har tusenvis av barn blitt utfordret, stått på sammen og kjent på den herlige følelsen å få til noe en aldri trodde en kunne få til.

Som idrettsutøver var Alexander en gigant, som menneske var han enda større, forteller Robin.

Alexander ville at barn skal få muligheten til å oppleve det vakre havgapet på Vestlandet, de høye fjelltoppene i Lofoten og de store viddene på Hardangervidda. På samme måte som han hadde opplevd dem.

Robin Dale Oen gleder seg til å delta på vestlandsbasaren søndag 27. oktober i Grieghallen, og er takknemlig for det økonomiske bidraget som messen i samspill med designbransjen og publikum vil bringe inn. Basarvert, Eli Kari Gjengedal, vil lose oss gjennom en trivelig og meningsfylt stund med hjemmelagde årer og kaffislabberas.

Vet du egentlig hva basar er? Les gjerne om både det og kaffislabberas her:

https://www.tendensmesseogmagasin.com/designbasar-messe

PRISDRYSS

Interiør & designmessen har dyktige fagpersoner på lag når “Årets etablerte designer” skal kåres under kommende publikumsmesse 25.-27. oktober i Grieghallen. Juryleder er ingen ringere enn Instituttleder for design, Mona Larsen, og med seg har hun Elizabeth Bovoli (DRB), Hanne Ravndal (Asplan Viak) og Einar Nilssom (messens praktiske leder).

Årets nominerte er: Stine Aas, Lars Beller, Vera & Kyte, Berg & Hindenes og Philipp von Hase.

Alle designerne blir å møte med et knippe objekter i egen utstilling på messen.

Les om juryens ledetråder i vurdering av designerne.

Årets jury, fra venstre: Mona Larsen, Elizabeth Bovoli, Hanne Ravndal og Einar Nilsson.

Årets jury, fra venstre: Mona Larsen, Elizabeth Bovoli, Hanne Ravndal og Einar Nilsson.

Dette vektlegges i vurdering og valg av “Årets etablerte designer”:

Designeren har fokus på bærekraft og viser etisk og miljømessig ansvar.

Designeren bidrar i regionen på en god måte. 

Designeren er nyskapende, tilfører bransjen noe nytt, inspirerer, leder an og representerer sitt fagfelt på en god måte.

Designeren bidrar til å bringe designfeltet videre, og bidrar til verdiskaping som «går i arv».

Kåringen vil skje lørdag 26. oktober kl 17.00 på messescenen.

Hele juryen er selvsagt til stede for å utrope en vinner og feire! Kommer du?

 

KURATOREN

Interiør & designmessen satser på å løfte frem lokale designere og gjøre design enda mer tilgjengelig for folk flest. Dyktige Nina Grønn er kurator for utstillingen som har fått navnet «Det bergenske rom».  Vi tok en prat med henne. Les mer under bildet.

Nina 2.jpeg

Hva vektlegger du som kurator for messens designersone?

 Først og fremst er dette en publikumsmesse og jeg jobber med vekt på det. Grieghallen er et fantastisk rom å utforske og vi skal skape et forum for dialog om og forståelse av design for publikum.

Hvilke opplevelser kan publikum forvente seg?

 Identitet og stolthet. Dette er en utstilling med internasjonalt anerkjente bergenske designere. Vi har bevisst valgt produkter alle har et forhold til, men et bord er ikke bare et bord.

Det finnes en balanse mellom funksjon og estetikk. Dette skaper en emosjon som tiltrekker vår oppmerksomhet mot produktet. Atmosfæren i utstillingen vil gi rom for å dvele over dette. 

 Særtrekk ved designerne?

 Det har vært spennende møter med designerne. Til felles vil jeg si at de er drevet av en iboende nysgjerrighet og en konstant observasjons/refleksjons prosess. Jeg er takknemlig for å kunne ta del i disse berikende samtalene. Under bildet kan du se kuratorens egne beskrivelser av hvert enkelt designer.

Fra venstre: Stine Aas, Vera & Kyte, Berg & Hindenes, Lars Beller og Philipp von Hase. Alle er godt anerkjente på den internasjonale designscene.

Fra venstre: Stine Aas, Vera & Kyte, Berg & Hindenes, Lars Beller og Philipp von Hase. Alle er godt anerkjente på den internasjonale designscene.

STINE AAS:

Menneskets forhold til objektet er fokuset på Stines minimalistiske, presise og organiske uttrykk. Hennes nysgjerrighet brakte henne til Berlin der hun i ett år har latt seg inspirere i kreativitetens Mecca. Resultatet presenteres på årets designmesse.

VERA & KYTE:

Ved analytiske og fargerike uttrykk forankrer konseptene til Vera & Kyte seg i materiell forståelse. Deres samtidig eksperimentelle prosjekter i regi av «Furnishing Utopia» er en berikende innflytelse på de kreative prosessene til designerduoen.

BERG & HINDENES:

Kvalitet og karakter kjennetegner enhver av Berg&Hindenes sine stilrene og markante design, være seg produkt, møbel eller interiør. Ergonomi, bærekraftig materialbruk og tette samarbeid med produsent ligger alltid til grunn i de skapende prosessene.

LARS BELLER:

Bærekraftig eleganse er Beller sin røde tråd. Han gir nytt liv til materialene han velger, med en tidløs ånd. Hans nøye analyse av estetisk form samt funksjon forenes med taktil sans og rene, naturlige linjer.

PHILIPP VON HASE:

Innovativ, poetisk kunsthåndverker med lidenskap for treverket som skaper skulpturelle og funksjonelle møbler. I denne prosessen er han bevisst og trofast til miljøet og kaster nødig noe som kan forvandles til noe nyttig og vakkert. Han inspireres av vår kulturarv og optimalisering av materialets naturlige kvaliteter.

 Designerne er nominert til prisdryss for årets etablerte designer. Lørdag 26. oktober kåres en vinner.

Les mer om prisdryss og jury her: https://www.tendensmesseogmagasin.com/prisdryss-2019

 

Mer enn en messe

Nå nærmer det seg!

Interiør & designmessen går av stabelen 25.-27. oktober. Jeg er bare innom for å dele noen tanker om messens visjon- og verdigrunnlag. Publikumsmessen er en salgsrettet arena hvor utstillere får vist seg frem og solgt produkter til tusenvis av besøkende. Den er blitt en verdifull markedsplass for bransjen. Og det er vi glade for.

Les mer under bildet

collage 3 arven.jpg

I messestaben er vi i år 9 konsulenter som til sammen utgjør et tverrfaglig team. Vi tillater oss å eksperimentere, reflektere og stille hverandre spørsmål ved hva vi ønsker med messen.

Slik er vi alltid bevisst hvor vi går og kan ha mulighet til å justere retningen ved behov. Messen er mer enn “bare” enn messe. For det er i skjæringspunktet mellom det kunstneriske og kommersielle at de beste opplevelser skapes i Grieghallen. Gjennom spenstige visuelle tolkninger og scenesamtaler skreddersydd ut fra tendenser i tiden, vil vi inspirere og etablere grunnlag for ny fagkunnskap.

I messestaben er vi stolte over å samspille med bransjen vår på et av flere flotte prosjekter som er tilknyttet årets innhold.

Jeg snakker om den store vestlandsbasaren hvor all inntekt uavkortet skal gå til et veldedig formål. Å kombinere design og omsorg på denne måten er vi enig om gir mening av stor verdi. Samtlige utstillere bidrar med flotte gevinster. Internt diskuterer vi nå hvilke veldedig organisasjon vi skal lande på i år. Det er så mange som fortjener pengene!

Jeg tror vi har en vinner. Den handler om ungdommen, og de som kjenner Tendens vet at vi heier voldsomt på ungdommen. Vi røper snart!

trude signatur.png

DEN VIKTIGE MØTEPLASSEN

Den viktige møteplassen!

Jeg er både glad og stolt over å være en del av publikumsmessen i Bergen. I fjor fikk jeg dessverre ikke vært tilstede, så derfor blir det ekstra hyggelig for meg å komme tilbake i år til en messe jeg er blitt så veldig glad i. Flere tanker fra Norges fremste trendekspert under bildet.

hurra Helle_Tjaberg_2_217441_257356_287187.jpg

Interiør & designmessen er en viktig møteplass; ikke minst er den en arena for gode samtaler og genuine møter, forteller Helle Tjaberg, som har fulgt messen tett gjennom alle år både som debattleder og coach for messens leder Trude Vaaga.

Og nettopp det å prate SAMMEN, og ikke bare TIL hverandre synes jeg er spesielt viktig når det overordnede temaet i år er klima og bærekraft. For i mine øyne må vi sammen finne gode løsninger, og da må vi unngå den polariserende debatten.

Jeg synes det er flott at messen speiler mer enn bare kortsiktige trender, at publikum kan komme i direkte dialog med fine leverandører, og at det kommer så mange spennende og reflekterte mennesker som vil dele sine tanker rundt hvordan designverdenen også endrer seg i møte med nye utfordringer. For jeg tror faktisk at noe av det aller viktigste vi som menigmann kan gjøre for klimasaken er nettopp å SNAKKE om den med hverandre. Jeg gleder meg til å ta pulsen på Bergen, samfunnet og designverdenen den siste helgen i oktober!

Helle inviterer til klimaprat på messens scene søndag 27. oktober, og håper så mange som mulig tar turen. Hun tar bl a praten med TV2 profil Eli Kari Gjengedal, Birgitte Hodneland fra Emisoft, Monica Hannestad fra Demos AS og designer Philipp von Hase, bare for å nevne noen.